Merkez Bankası’nın yeni sınavı başlıyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta tarzının dışına çıkıp, çok iddialı konuşunca gündem oldu.

Haberin Devamı

Bugün için ek parasal sıkılaştırma yapacaklarını açıklayan Başçı, “Pazartesi günü uygulamamızın mantığı şöyle; merkez bankaları genellikle müdahale ederlerken döviz kurunu savunma yönünde müdahale ederler. Biz bunu biraz hücuma yönelik bir politika aracı olarak düşünüyoruz” diye konuştu.
Kurları rezerv kaybetmeden düşüreceklerini söylemesi de swap, döviz opsiyonu gibi türev yöntemlerin uygulanacağı tahminlerine neden oldu. Dövize müdahalenin yöntemlerinden birinin de ofansif strateji olduğunu dile getiren Başçı, şunları söyledi: “Bu tür müdahalenin dünyada çok örneği olmadığı için, bunu çok fazla kullanan Merkez Bankası olmadığı için piyasa oyuncuları şu anda bunu mesela idrak edemiyorlar. ‘Ne kastediyor başkan’ çok fazla idrak edemiyorlar. Fakat görürler yakında bunun ne demek olduğunu. Döviz kurunda değer kaybı trendini kırıp tekrar hızlı bir şekilde değer kazancı trendini başlatabilecek elimizde çok kuvvetli mekanizmalar var. Bunun altyapısını, araçlarının hepsini hazırladık şuanda AA Finans Terminali sayfasında var, Reuters’ın sayfaları var. Burada tek beklenen şey strateji”
Faizde bir adım bile geri atmayacaklarını söyleyen Başçı, “Orada 6.75-7.75 bizim aralığımız, herkes buna uyacak, buna göre kendisi fiyatlamasını belirlesin. Biz bu sağlam duruşu sergilediğimiz sürece döviz kurları o kadar hızlı döner ki siz de şaşırırsınız nasıl bu kadar hızlı döndü. Bugün bile dönebilir, bugün dönmezse yarın dönebilir, öbür gün döner. Ondan sonra da o kadar hızlı bir düşüş olur ki dolarda, gene şaşırıp kalırsınız”
Aslında Başçı’nın yapmak istediği anlaşıldı ama niye bu kadar agresif olduğu merak konusu. Özellikle faiz konusunda bu kadar katı olmasının nedeni olarak “hükümet baskısı” geçerli gibi gözüküyor ve belki de agresifliği de bundan...
Özetle; bugünden itibaren piyasalar Merkez Bankası Erdem Başçı’nın bu iddialı sözlerinin altını nasıl dolduracağını yakından izleyecek. Başçı unutmasın ki, zaaf gördükçe piyasalar Merkez’i daha sert sınamaya devam ederler...

FÜZELERİN GECİKMESİ OLUMLU MU?

Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın bırakın küresel gelişmelerdeki riskleri, iç ve dış siyasi risklerin giderek büyümesine rağmen nasıl olup da bu kadar iddialı sözler ettiği, niye itibarını gereksiz sınava soktuğu, iyice merak konusu.
Bir Merkez Bankası Başkanı elbette “Çözüm süreciyle ilgili kötü sinyallerin de etkisiyle iç çatışma havası artabilir” ya da “Suriye’nin vurulması sonucu bu savaşın Türkiye’yi etkileme ihtimali, dolayısıyla ekonomiyi bozma ihtimali yüksek” diyemez. Ancak bu tür riskleri siyasi olmayan yuvarlak cümlelerle geçiştirip, buna göre daha ihtiyatlı bir politika izleneceğini söyleyebilir. En azından bunları göre göre bu kadar iddialı konuşmaktan çekinir.
Şimdi ABD Başkanı Obama’nın “Kongre’nin onayını alacağım” demesiyle Suriye’nin vurulması beklentisi birkaç hafta ötelenmiş görünüyor. Bugün piyasalarda bunun olumlu etkisi görülebilir. Yani Başçı’ya yardım eden, kurların indiği bir konjonktür doğmuş olabilir.
Ancak Suriye’nin vurulmasının ötelenmesine ben biraz şüpheyle yaklaşıyorum. Birinci Başbakan’ın hoşuna gitmeyecek bir durum ve Türkiye’nin itibarını iyice tehlikeye sokacak ortam diye algılanabilir. Bundan da önemlisi,“Kongre’den ancak operasyonun Suriye ile sınırlı kalmaktan çıkıp, genişlemesi ihtimali nedeniyle onay istenmiştir” yorumlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Bu takdirde Türkiye’nin, ekonomisinin, kurların etkilenme dozu çok yüksek olur...

Yazarın Tüm Yazıları