Mehmet mutlaka alınmalı

BU sezon transfer dönemi diğer sezonlara oranla daha hareketli geçiyor. Özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kadrolarında büyük bir değişime gittikleri göze çarpıyor. Beşiktaş ise biraz daha yavaş davranmakla birlikte önemli oyuncuları kadrosuna katma çabası içinde.

İsterseniz bu haftadan başlayarak şampiyonluğa oynayacak Dört Büyükler’in yaptıkları ve yapmayı düşündükleri transferlerle birlikte hem lig yarışının hem de Avrupa maceralarının nasıl olabileceği hakkında bir fikir yürütelim.. Önce hedefini büyütmek zorunda olan Fenerbahçe ile başlıyoruz.

Sağ bek eksiği var

Roberto Carlos
gibi bir dünya yıldızını alarak dünyada yankı uyandıran Fenerbahçe’nin öncelikli hedefi Avrupa kupalarında en az yarı final oynamak, yurt içindeki kupalarda da rakiplerinin önüne geçmek. Bunun için Zico’nun da söylemiyle en az 27-28 kişilik bir kadroya ihtiyaçları var. Oysa sarı lacivertli takım yabancı oyuncu kararı çıkmadan bir çok Türk oyuncusunu kaybetti. Tuncay, Serkan ve Mehmet Yozgatlı takımda tutulması gereken oyunculardı. Tuncay’ı anlatmaya bile gerek yok. Onun oyunculuğu dışında bir Türk futbolcusu olarak sembolleşmesi çok önemliydi. Takımda bu rolü üstlenecek oyuncu şu an için Tümer. Tümer’e gerekirse daha büyük sorumluluk verilmeli ve ondan üst düzeyde yararlanma yoluna gidilmeli. Tabii Tümer’in de fizik kondisyon açısından kendisini çok geliştirmesi şart.

Kalede Volkan’ın Serdar’dan bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Volkan şu an Türkiye’nin en iyi kalecisi. Ancak bazen konsantrasyonunu kaybediyor ve büyük hatalar yapıyor. Bu hatalar her maçta tekrarlanmıyor ama kolay kolay da unutulmuyor. Serdar ise gösterişsiz bir kaleci. Volkan’dan iyi yanları çevikliği ve çok çalışkan oluşu. Ancak yan toplarda istenen düzeyde değil. Savunmanın sağında Önder akla ilk gelen isim. Genç Kerim’in savunması zayıf. Bu bölgeye bir transfer gerekiyor.

Göbekte Edu-Lugano ikilisi banko. Onlar cezalı olduğunda Can görev alabilir (ki bu iki oyuncu da çok kolay kart görüyor) Önder ortaya kayabilir. Çok zor durumda kalınırsa Deniz de oynayabilir.

Carlos dörtlünün gerisine

Roberto Carlos
savunmanın soluna büyük güç katacak. Geri dönüşlerde çok hızlı bir futbolcu. Hataları çok kolay öne çıkartılıyor ama geriden oyun kuruşu, kademeye girişi, savunmadan çıkıp atağa katılışı ve uzaktan şutları hem sol bek olarak üstlendiği görevlerdi. Böyle bir oyuncuyu ideal görevinin dışına taşımak pek de mantıklı değil. Uğur Boral yine iyi bir yedek olacak gibi.

Orta sahada 4 oyuncu görev yapacak. Ofansif olarak Alex eskisi kadar kendisini banko isim göremeyecek. Tümer onun yerini kolaylıkla ele geçirebilir. Ama Tümer’in asıl yeri R.Carlos’un önü. Orada Wederson da alternatif bir isim. Bursaspor’da kiralık oynayan Souza çok çabuk ve genç bir oyuncu. Yabancı sınırı kaldırılsa kulübeden takıma güç katar. Olcan ise Türkiye Kupası maçlarında şans bulabilir.

Orta sahanın dinamosu Aurelio yine banko. Yanında Appiah akla gelen ilk isim. Selçuk, Deniz, Kemal, hem orta saha hem de orta sahanın sağı için büyük savaş verecekler. Bu bölgeye Mehmet Topuz transfer edilirse Fenerbahçe büyük kazanç sağlar. Özellikle ceza alanına top taşımakta zorlanıldığı anlarda devreye giren Mehmet hem şutları hem driplingleri ile birçok maçı çözebilir. Enerjisiyle de Appiah’ın ilk sezonuna benzer bir form yakalar.

Ali Bilgin’in ise Fenerbahçe’ye çok yararlı olacağını sanmıyorum. Gurbetçi oyuncuların büyük bir uyum problemi oluyor. Üstelik Ali geçen sezonun sonu itibariyle profesyonelliğe yakışmayacak bir hareket yaptı. Son maçta sakatsa bile arkadaşlarının yanında olmalı ve onlara moral vermeliydi. O şehri terk etti. Böyle bir oyuncuyu transfer etmek doğru değil.

Forvette şimdilik dört isim var. Kezman, C.Kazım, Deivid ve Semih. Kezman ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir yıldız. Bazen büyük maçları alıyor, bazen sıradan maçları kaybettirecek hatalar yapıyor. Kafa hakimiyeti yok gibi. Hakemlerle çok uğraşıyor, takım içinde çok sorun çıkarıyor. Teknik direktörü hakkında çok konuşuyor. Böyle bir oyuncu kötü günlerde kolaylıkla istenmeyen adam olur.

Kezman sorunlu

Kezman
’ın yerine Adriano transfer edilse Fenerbahçe sınıf atlar. Çünkü Adriano’nun hem hava hakimiyeti hem de sol ayağı çok iyi. Forvetin müzmin yedeği Semih Fenerbahçe’nin değerli oyuncularından biri. Üstün yetenekleri yok ama iyi bir gol sezgisine sahip. Deivid’in kaderi de federasyonun alacağı karara bağlı. Deivid birçok kişi için istenmeyen adam oldu. Hep bunun stresi ile oynadı. 2009’a kadar sözleşmesi bulunan Deivid’in kiralanması şu durumda en iyi formül.

Evet, Fenerbahçe’de son durum böyle. Önümüzdeki hafta biraz durgun giden Beşiktaş’a göz atacağız..

Ankara’nın stat derdi

GEÇEN sezon ligin en çirkin görüntülerinden biri Ankara 19 Mayıs Stadı’nın haliydi. Çimlerin yok olduğu, toprakla çamur karışımı bir zeminin oluştuğu dönemlerde futbol kalitesi dibe vurdu. Maçlarda bir gol olduğu zaman seyirciler bayram eder hale geldi. Pas hataları maksimuma çıktı. Neyse sezonu bitirdik. Bir de baktı ki bir Ankara takımı daha Süper Lig’e çıkmış. Hadi Ankaraspor kendi stadında oynuyor. Ama kalan üç takım aynı stadı paylaşacak. O zaman ne olacak. Haftada iki maç oynandığı zamanlar ve Dört Büyükler’in Ankaraspor maçlarında ortalık karışacak. Bu yüzden stadın en kısa zamanda Avrupa standartlarına getirilmesi gerekiyor. Tabii 107 Milyon YTL gelire sahip federasyon kaynak ayırırsa.
Yazarın Tüm Yazıları