Maymuncuk Fikret!..

Uğur DÜNDAR
Haberin Devamı

Hafızanızı şöyle bir yoklayın bakalım! ‘‘Fikret Öngen adını hiç duydunuz mu?’’

‘‘Hayır’’ mı dediniz? O halde soruyu biraz değiştireyim:

‘‘Maymuncuk Fikret lakabı sizde herhangi bir çağrışım yapıyor mu?’’

Yine ‘‘Hayır’’ dediğinize göre, artık benim hatırlatmam gerekiyor:

Efendim ‘‘Maymuncuk Fikret’’ lakaplı Fikret Öngen, Kemal Horzum'un, Emlak Bankası'nı 80 milyon dolar (Yaklaşık 21 trilyon lira) dolandırdığı müthiş vurgunun kilit adamıydı. Soygunun yapıldığı 1982-83 yıllarında Emlak Bankası'nın Ankara - Kızılay Şube Müdürü olan Öngen, Horzum'la birlikte yargılanmış ve 12 yıl ağır hapse mahkûm olmuştu. Hüküm giydikten sonra sırra kadem basan Fikret Öngen'in adı Yahya Demirel'in Şekerbank'ı dolandırma girişiminde de ön plana çıkmış, ancak ‘‘maymuncuk’’ tüm aramalara karşın yakalanamamıştı!

HEP AYNI YÖNTEM

Kemal Horzum ve Yahya Demirel'e akıl hocalığı yaptığı bilinen Maymuncuk Fikret'in, banka dolandırıcılıklarında kullandığı yöntem hep aynıydı: Sahte firmalar, hayali kişiler ve fiktif teminatlar yoluyla, kamu bankalarını tokatlamak!..

‘‘Maymuncuk’’, Emlak Bankası vurgununda şubenin Dış İşlemler Şefi Nilgün Damgacı'yı da yakmış ve genç kadının ‘‘dolandırıcı’’ damgasını yemesine sebep olmuştu.

Hapis cezalı Nilgün Hanım da yıllardır kayıp!

Gülay Aslıtürk'ün Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemdeki yolsuzluklarda kullanılan yöntemler dikkatle incelendiğinde, akla hemen ‘‘Maymuncuk Fikret’’ geliyor.

Çünkü belediye soygununda da hayali firmalar, sahte kişiler ve uydurma adresler kullanılmış. Hiçbir şekilde yapılmayan işler için kesilen çekleri bankalardan, sahte kimlikli kişiler tahsil etmiş. Örneğin Hikmet Yaşar ve Sürmeli Bozkurt isimli sahte tahsildarların bankalara bıraktığı kimlikleri ayrı, ama fotoğrafları aynı!

Fikret Öngen'in bankaları çarparken kullandığı yöntemin Şişli Belediyesi vurgununda da karşımıza çıkması, ister istemez akla şu soruyu getiriyor:

‘‘Acaba Gülay Aslıtürk'ün ekibinde Fikret Öngen'i tanıyan biri mi var?..’’

İKİSİ DE KAYIP

ARENA ekibi, bu soruya yanıt aradı ve ilginç bir iddiayla karşılaştı:

Evet, vurgun ekibinde Fikret Öngen'in bir yakını vardı: Belediyenin Ayazağa Şube Müdürü Oğuz Öngen!.. Tanıyanlara göre soygunun kilit isimlerinden ve birçok belgede imzası olan Oğuz Öngen, Maymuncuk Fikret'in yeğeni! Halen amcası gibi kayıp olan gıyabi tutuklu Oğuz Öngen'in, Başkan Yardımcısı Altan Demirel ile birlikte, belediye soygununda beyin rolü oynadığı iddia ediliyor.

Araştırmasını derinleştiren ARENA, polisin yıllardır yakalayamadığı Fikret Öngen'in Hamit A. adına düzenlenen sahte kimliği kullandığını ve İstanbul - Ankara arasında mekik dokuduğunu ortaya çıkardı.

Ekibimiz, Maymuncuk Fikret'in son marifetlerini de belgeledi. Buna göre kaçak hükümlü, geçen yıl perde arkasında kalarak, Satürn İnşaat ve Durumtaş adlı firmalar aracılığıyla, Ankara'da birçok banka şubesini dolandırmış. Daha sonra İstanbul'a geçtiği belirlenen ‘‘Maymuncuk’’ halen bir çivi fabrikasının banka işlerini takip ediyor!

İşte böyle sevgili okurlarım. Emlak Bankası vurgunundan, Şişli Belediyesi soygununa!.. Her iki soygunda da benzer yöntemlerin kullanıldığını görünce insan şu soruyu sormadan edemiyor:

‘‘Acaba son olayda da yöntemi öğreten Maymuncuk Fikret miydi?’’

Kemal Horzum ve Yahya Demirel'e profesyonel hizmet veren Maymuncuk Fikret, öz yeğenine, bu küçük (!) işte niçin gönülden yardımcı olmasın?

Çünkü Belediyede pişer, Fikret’e de düşer!













Yazarın Tüm Yazıları