Markette, yoğunlaştırılmış okuma faaliyetleri

Son bir aydır, markette geçirdiğim süreler ikiye katlandı. Gıda reyonunun önüne geliyorum, burada takılıp kalıyorum. Kolaysa at eline geçeni sepete.Sadece ben değil, herkes aynı durumda.

Sebze-meyve, hazır gıda, bakliyat satılan rafların önünde yoğunlaşan kalabalığın fotoğrafını çekmek lazım.
Yakın gözlükleri takılmış, herkes harıl harıl okuyor.
Eğer ambalaj etiketleri de dahil edilirse, günde okumaya ayırdığımız zamanın katlandığına, ülkeler arası sıralamada yükseldiğimize eminim.

Eskiden hayat daha kolaydı, en fazla son kullanma tarihine bakardık.
Derken yüzde 100 hadisesi çıktı. Nektar olmayacak, aromalı olmayacak. Gerçekten meyve suyu içmek istiyorsan, üzerinde yüzde 100 meyve suyu yazacak. Diğerleri aslında aromalı-şekerli sudan ibaret.
Sonra bir de kelime oyunları var. Nar ekşisinde mesela. Dikkat edin çoğunda “nar ekşisi sosu” yazıyor. Saf nar ekşisi bulmak zor.
Hatırlarsınız; bir ara, sağlığa zararlı gıda katkıları listesi dolaşıyordu elden elde. E grubu katkı maddelerinin bir kısmı bu listede bulunuyordu. Ben hâlâ bu bakımdan da dikkat ediyorum aldığım şeyin içeriğine.
Tüm bunlara göre beslenmeye kalkınca, insan icadı gıdaların neredeyse tamamı dışarıda kalıyor zaten. Hazır çorba, sos, şarküteri...

Doğada halihazırda bulunan ne varsa onu yiyeceksiniz.
Tam Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın kitaplaştırdığı Taş Devri diyetini uygulamaya ikna olmuştum ki, GDO’lu yiyecek hadisesi patladı. Böylece mısır ve soya da şüpheliler listesine girdi.
Sırf onlar olsa neyse, soyanın içine girmediği ürün yok gibi, kendiyle beraber şarküteri ürünleri, et suyu, fındık-fıstık ezmesi, çikolata ürünleri, süt tozu, hazır çorbalar güme gitti.
Mısır da gazoz, bebek maması, mısır yağı gibi bazı ürünlerin içinde bolca bulunuyor.
Genetiği değiştirilmiş ürün yemek istemiyorsanız, etikete dikkatle bakmanız gerekiyor.
İçinde glikoz, sakkaroz, fruktoz, mısır nişastası, soya proteini varsa rafa geri bırakın. Çünkü büyük ihtimalle GDO’ludur.
Aldığınız sebze-meyvenin Türkiye’de üretildiğinden eminseniz sorun yok, çünkü bizde genetiği değiştirilmiş tohum ekimi yasak. Ama ithal meyveler için garanti verilemiyor. O yüzden varsa etiketinde üretim yerine de dikkat etmek gerekiyor.
Bu gidişle sepete bir şey atarken etikette baktığımız son şey, ürünün fiyatı olacak.

AVM'lerde ne var ne yok

Pendik’te yeni sinema salonu

Pendik’te bulunan World Atlantis Alışveriş Merkezi içinde, AFM Atlantis Sinemaları açıldı. 2012, Nefes, Kurtlar Vadisi: Gladio, Aşk Geliyorum Demez adlı filmleri izleyebilirsiniz. Sinemanın toplam 6 salonu var. Öğrenci bileti 8, tam 10 lira. Çarşambaları halk günü. Salı günleri, öğrencilerden 7 lira alınıyor. 65 yaş ve üzeri izleyiciler için, 9 lira olan altın çağ fiyat kategorisi var. Engelli biletleri ise 7 lira.

Yüzde 50’ye varan indirim fırsatı

Bahçelievler Metroport Inlet-Outlet Alışveriş Merkezi’nde, bayrama özel indirim ve kampanyalar var. Ancel’da 243 parça çeyiz seti 994 lira ve tüm ürünlerde yüzde 50’ye varan indirim yapılıyor. Mavi Jeans’ten 100 liralık alışveriş yapana 25 lira değerinde Mavi Para hediye ediliyor. Colin’s’ten ikinci ürünü alana yüzde 30 indirim var. Real Optik’ten 2 gözlük alana bir tanesi hediye.

Alışveriş yap otomobil kazan

Bu yıl 14’üncü yaşını kutlayan Carousel Alışveriş Merkezi, 14 tane Chery marka otomobil kazanma şansı sunuyor. Bakırköy’deki alışveriş merkezinin, “Alışveriş Yap, Arabayı Kap” kampanyası bayramda da devam edecek. 100 lira ve üzeri alışveriş yapanlar, 7 Tiggo cip, 4 Alia ve 3 Kimo otomobil kazanma şansına sahip olacak. Daha çok alışveriş yapanlar daha fazla çekiliş numarası alabiliyor.

İzmit’te sirk gösterisi

Türkiye’nin en büyük vahşi havyan gösterisi Circus Arena Sirki, Outlet Center İzmit’in arka otoparkında çadır kurarak gösterilerini sergileyecek. Bulgaristan menşeili sirkin; Rus, Bulgar ve Türkler’den oluşan 28 personeli bulunuyor. Palyaçolar, jonglörler, ip cambazları ve hava gösterileri gibi klasik sirk gösterilerinin de bulunduğu programda; aslanlar, kaplanlar, dans eden atlar, midilliler, sevimli köpekler, akrobat kediler, develer, devekuşları, eğitimli güvercinler, Palyaço Borko ile eşeği Pepi ve şovları var. İki saatlik program, bayram boyunca her gün 14.00, 17.00 ve 20.00 saatlerinde tekrarlanacak.

Türk resminin başyapıtları

Yenibosna’daki Airport Outlet Center’da, 10 Aralık’a kadar Türk Resminin Başyapıtları sergisini gezebilirsiniz. Koleksiyoner Adil Menemencioğlu’nun özel koleksiyonundan seçilen yağlıboya tablolardan oluşturulan sergide, klasik Türk resmi ustalarına yer veriliyor. Hoca Ali Rıza’nın karakalem çalışmaları, İbrahim Balaban’ın Ayıların Peshi, Seref Biğalı’nın Köylü Kadını tablosu, Mustafa Ayaz’ın soyut çalışmaları, Tuncay Şevketoğlu’nun İstanbul manzaraları, Hasan Kavruk’un soyut çalışmaları, Saim Dursun’un Ekin Toplayanlar tablosu var. Sergide, tabloların yanı sıra yüz elli yıllık Osmanlı tesbihleri de yer alıyor.

Süper eğlenceli bayram programı

Geçtiğimiz hafta Bayrampaşa’da açılan Forum İstanbul’da, Kurban Bayramı’na özel etkinlikler var. Geçmişten günümüze yüzlerce Barbie bebekle dev boyutlarda legoların yer aldığı, Barbie ve Lego ile 50 yıl Sergisi 24 Ocak’a kadar gezilebilir. Heykeltıraş Server Demirtaş ve ekibi tarafından boyanmış, boyları 3 metreye ulaşan 20 dev balıktan oluşan Renkli Balıklar Sergisi, alışveriş merkezi koridorlarında yer alıyor. Çocuklar için sanat atölyeleri ve eğitici denizaltı belgesellerinin gösterildiği belgesel köşesi de var. Bayram süresince, İngiliz balon sanatçılarının gösterileri olacak. Ballonatic grubu, inanılmaz şekiller verebildikleri balondan heykellerle izleyicilerin karşısına çıkacak. İzleyiciler için atölyeler düzenleyecek. Bir başka etkinlik ise çocuklar için mini sirk.

Kukla tiyatrosu Karagöz gösterisi

İkitelli’deki Deposite Outlet Alışveriş Merkezi’nde, her cumartesi ücretsiz çocuk tiyatrosu var. Şimdi de geleneksel Türk tiyatrosu oyunları başlıyor. Her pazar 17.00-18.00 saatleri arasında kukla tiyatrosu ve Karagöz gösterileri, çocuklar için sahnelenecek.
Yazarın Tüm Yazıları