Makber

Saatler beni ve bedenimi o şehirden bu şehire sürüklerken, aynı günün farklı havaalanlarında ben hálá uçaklarla ilgili sıkıntımı kendi kendime sessizce kusarken, bir kurtuluş yolu buldum! Çantamı açtım ve ona dokundum.

İşte elimde. Kapağını açmadan tekrar tekrar adını okuyorum: ‘Makber.’

Ne acıtıcı bir kelime bu. Beni hüzünlendirip derinlere çekiyor. Kulağımda annemin benzersiz sesi ile söylediği temiz ılık tınılı şarkısı. Çocukluğuma hızla dönüyorum.

Dönerken bu hüznün nedenini bulamadan yine hüzünleniyorum!

Bu kelimede bir tuhaflık var. Hem düşündürüyor gizliden öğrenecek gerçekleri içine içine sokuşturuyor, hem de sızısı gönlünde, bak yine aynı şarkı ama bu kez tam gerçeğini bulmuş, karşıma Cem Mumcu’nun Okuyanus Yayınevi’nden çıkan ‘Makber’i olarak çıkıyor.

Ben insanlar ile karşılaştığımda ya da tanımanın ilk duraklarında beklediğimde bir çeşit derinlik oyunu oynarım.

Kim daha derine dalacak, kimin derini nereye kadar oyunu....

Kendimce küçük sınavlarım vardır işte.

Anlamak derinlikleri hoşuma gider. Ama Cem’in derinini keşfedemedim. Böylesine uzar gider, böylesine genleşmiş midir mi bir insan ve böylesine ‘sahici’ böylesine gülünce gözlerinin içi güler ve böylesine bir kalem beni her satırında sarsarak derinlere çeker.

***

‘Makber’
i elimden bırakmadan ve bazen geri geri dönerek içime çekerek okudum. Hayata dair olan ve olmayanların cümlesinin böylesine yalın ve yumruk gibi düzenlenip usulca ruhuma işlediği az rastlanır bir durum. Beni, soluduğum zaman diliminden başka bir platforma çekerek yenilediği için Cem’in ‘Makber’ine teşekkürler.

Satırlardan örnek vermek istemiyorum. Bu büyü bozulsun istemiyorum. Makber’i siz kendinizce keşfedin, açın o güzel kapağını, başlasın bu yanık özlü şarkı, bakalım siz nereye kadar genleşeceksiniz?

Kim söylemişti hatırlamıyorum, ‘İnsana ait hiçbir şey beni şaşırtmaz.’ Bu cümleyi çok seviyorum. Evreninde her an genleştiğini, yayıldığını düşünürsek, bizler kendi çevremizden biraz olsun sıyrılıp olana bütünden bakmayı artık öğrenmeliyiz, diyorum.

Eminim Makber’in satırları size bu yolculukta iyi bir rehber olacaktır.

Annemin o kimselere benzemez içten sesi ile Makber’i o zor yolculuğumun sonunda bir otel odasında bitirdiğimde sadece sessizce evreni dinledim.

Kendinize ve içinize iyi bakın.

Not: Makber, Okuyanus Yayınevi- Cem Mumcu
Yazarın Tüm Yazıları