Makarnanın tarihi

Son günlerde sık sık İtalya ve makarna dedim, biliyorum. Ama söz İtalyan mutfağından açılınca kapanması o kadar kolay olmuyor...

Haberin Devamı

İtalyanların sevgili pastasının (makarna) doğuşuyla ilgili pek çok teori var. Bunlardan biri, aklıma çok yatıyor doğrusu. O teoride makarnayı Marco Polo’nun Çin’den getirdiği söylenir.
Doğru ya da yanlış, kesin olarak bilemem tabii ama hani Çinlilerin genellikle buğday unundan, zaman zaman da pirinçten yaptıkları noodle var ya, işte o bana hep makarnanın temeli gibi gelir nedense. Üstelik Çin mantısına bakınca, raviolinin de oradan geldiğini düşünmeden edemem.
Bir de spagettinin Çin’den İtalya’ya ne kadar geniş bir coğrafyada tüketildiğini görünce, Marco Polo tezini ortaya atanlara daha da hak vermek istiyor insan.
Gerçi Murat Belge’nin de belirttiği üzere, milliyetçi İtalyanlar makarnanın tarihini ta Etrüsklere kadar götürüp çeşitli kanıtlar sunsalar da, henüz ispatlanmış bir şey yok.
Günümüzün gerçeği şu ki; İtalya yeme içme konusunda sayılı ülkelerden biri. Ve dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri olmasında yeme içme kültürünün yeri çok önemli.

Haberin Devamı

Zeytinli Malta çöreği

Hamuru hazırlamak için unu eleyip derin bir kaba aktarın ve ortasını havuz gibi açın. Toz maya, yoğurt, toz şeker ve tuzu hazırladığınız bu çukura aktarın. Üzerine sıvıyağ, rendelenmiş kaşar peyniri ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini ekleyerek yoğurmaya başlayın.
İsterseniz kuru toz maya yerine “instant maya” denilen ve un gibi olan mayadan 1 paket de katabilirsiniz. Ayrıca toz mayayı su veya sütün içinde eritmeden direkt olarak una da ekleyebilirsiniz.
Hamuru kulak memesi yumuşaklığına ve ele yapışmayan kıvama gelinceye kadar yoğurun. Bu kıvama gelebilmesi için gerekirse 1-2 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.
Ayrıca, mayalı hamuru kabarması için en az 30 dakika bekletmeniz gerekir.
İç harcını hazırlamak için lor peyniri, dilimlenmiş zeytin, ince kıyılmış maydanoz ve kuru kekiği bir kaba aktarıp iyice karıştırın.
Kabaran hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Sonra bu parçaları tezgahın üzerinde bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın.
Hamurların içine peynirli, zeytinli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup D şeklinde kapatarak kenarlarını bastırın.
Fırın tepsisini yağlayıp poğaçaları tepsiye dizdikten sonra, üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürerek çörekotu veya susam serpiştirin.
En az 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri sarı-kahverengi oluncaya kadar 40-45 dakika pişirip çıkarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  2,5 su bardağı un
-  1 yemek kaşığı kuru toz maya
-  1 yemek kaşığı yoğurt
-  1 tatlı kaşığı toz şeker
-  1 çay kaşığı tuz
-  1 çay bardağı sıvıyağ
-  Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri (veya dil peyniri)
-  250 gr margarin (oda sıcaklığında)
İçi için;
-  Yarım su bardağı tuzsuz lor peyniri
-  Yarım su bardağı dilimlenmiş zeytin (siyah ya da yeşil olabilir)
-  Yarım demet maydanoz
-  2 tatlı kaşığı kuru kekik
Üzeri için;
-  1 adet yumurtanın sarısı
-  Çörekotu veya susam

Yazarın Tüm Yazıları