Füzyon mutfağı

Son yıllarda çok kullanılan terimler var. “Gurme” ya da “benmari usulü” bu çok kullanılan terimlerden sadece birkaçı.

Haberin Devamı

Daha sayabileceğimiz onlarca terim var. Yerli yersiz, bilelim bilmeyelim kullanıyoruz bu sözcükleri ve ortaya bir kavram karmaşası çıkıyor. İşte bu sözcüklerden biri de “füzyon.” Terim olarak atom çekirdeklerinin birleşmesi anlamı taşıyor ama söz konusu mutfak olunca, iki mutfak kültürünün birleşmesinden yeni tatlar ortaya çıkması anlamına geliyor. Örneğin kebaba Fransız usulü bir sos yaptığınızı ve bunun muhteşem bir tat ortaya çıkardığını düşünün. İşte bu tada füzyon mutfağının ürünü demek mümkün.
Son yıllarda füzyonun bu kadar çok kullanılmasının sebebi de belli aslında. Mutfakların birbirinden etkilenmesini sağlayacak seyahat ve iletişim olanakları ortaya çıktı, mutfaklar da kültürler de birbirine çok yaklaştı.
Tabii füzyon mutfağı deyip bilinçsizce mutfakları karıştıranlar var. Ve yaptığı karman çorman yemekleri füzyon sananlar. Bizler Osmanlı mutfağı gibi dev bir mutfağı arkamıza almışken füzyon yemekler konusunda daha yaratıcı olmalıyız diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

PIRASALI KOL
BÖREĞİ (RUMELİ)

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba kırıp ılık su, sıvıyağ ve tuzu ilave edin. Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru toplayıp üzerini örtün ve oda sıcaklığında bir saat kadar bekletin.
İç harcını hazırlamak için temizleyip incecik doğradığınız pırasaları bir tencereye koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvıyağı ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-7 dakika kadar kavurun. Salçayı, tuz ve biberi katıp birkaç dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Dinlenen hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya (bezeye) ayırın. Parçalardan 10 tanesini hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına, ikişer yemek kaşığı yağ gezdirerek üst üste koyun. Merdaneyle tekrar açabildiğiniz kadar ince ve tek hamur olarak açın.
Açtığınız bu yufkanın tam ortasına uzun bir şekilde, hazırladığınız pırasalı harcın yarısını yayın. Oklavayı alın ve tam harcın üzerine oturtup yufkayı kapatın ve oklavayı çekin. D şekline gelen yufkayı uzun kenarından (harcın olduğu kenar) başlayarak rulo yapın.
Kalan bezelere de aynı işlemleri uygulayın. Hazırladığınız kolböreklerini yağlanmış tepsiye yerleştirin. (Kolay yerleşmesi için ortadan ikiye bölebilirsiniz.)
Börekleri önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Çıkarıp dilimleyerek servise sunun.
NOT: İsterseniz üzerine sıvıyağla çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Hamur için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
Açmak için;
- 1-2 su bardağı un (Nişasta da kullanabilirsiniz.)
İçi için;
- 1,5 kg pırasa
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası (Domates salçası da kullanabilirsiniz.)
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları