Okur mektuplarının muhabbetinde

Beyrut’u Ortadoğu sınırlarına mı koyarsınız yoksa bir Akdeniz şehri olarak mı değerlendirirsiniz bilmiyorum ama buraya gelene kadar güzelliğimi bir madalya gibi taşıdığımı düşünenlerdendim.

Haberin Devamı

Oysa şimdi burada Ortadoğu’nun bu en güzel şehrinde kadınların güzelliğini nasıl taşıması gerektiğini bu kadar iyi bilmeleri karşısında şaşkınlık yaşıyorum.

Burada kadınlar çarpıcı güzellikleriyle, yıllardır Türkiye’de kıramadığımız kadın erkek ilişkilerindeki zincirleri kırma biçimleriyle, modern kıyafetleriyle, Türk Akdeniz kadınını çoktan gölgede bırakmışlar, üstelik savaşlardan yorulmuş, ekonomisi zayıf, yeraltı kaynağı olmayan bir ülkede başarmışlar bunu. (Mana Uluer)

Demek Akdeniz’le Ortadoğu’nun buluştuğu yerdesiniz. Ece Temelkuran’ın “Muz Sesleri”ni okuduğumdan beri merak ediyorum. Mektubunuzdan anladığım, Beyrutlular şanslıymış.

Dedikleriniz olmadan altımızdan petrol de fışkırsa, zemzemle de yıkansak mutlu olamayız.

* * *

Yazınızda evlenme durumu için kadınlardan ‘alma’, ‘verme’ diye bahsetmeniz biraz rahatsızlık verdi elbette ama düşüncenizin nasıl olduğunu bildiğimden takılmamaya çalıştım. Ancak bunlar kötü durumu yeniden üretiyor sizin de bildiğiniz gibi, farklı niyetle yazılsa söylense bile.

Neyse esas yazma nedenim şu: Camillie Paglia feminist değildir. Kendisi de söyler. Ben bir feminist olarak feminist olmasını umuyordum fakat değildir. (Evun Okumuş)

Haberin Devamı

Evun Hanım, “Kız alma” tabirini, yazıya ilham veren Ege deyişinden geldiği için kullandım, haklısınız. Camille Paglia’ya gereken muhabbeti göstereceğime de emin olun.

* * *

Yazınızdan sonra şunu düşündüm: Biz erkeklerin ruhunun yarısını kaplayan bir kadın var, kadının içinde de erkek. Eğer bu karşıt cinsiyet zamanında başka bir kadın ya da erkek tarafından uyarılıp cinin lambadan çıkması gibi çıkmıyorsa, o insan hep yarım kalıyor eksik kalıyor, bu farkındalığı yaşattığınız için sonsuz teşekkürler, başarılar dilerim. (Vadesiz)

Cin metaforu gerçekten leziz olmuş ‘Vadesiz’ Bey. Ben de bu güzel ifadenizden dolayı size teşekkür ederim.

* * *

Şehirleşemeyen tarım toplumunda erkek olma halinin ne pis bir iş olduğu konusunda sizinle elbette hemfikirim ve fakat bu olamamış toplumda kadın olmanın zorluklarını size nasıl anlatsam sayın Kiremitçi? İlk çağlardan bu yana avcı ve toplayıcı erkek rolünün yanında sürekli ona sunulanı kadarını alan dişi kişi zaten ilk baştan golü yemiş durumda değil de ne? (Umud Tuna)

Haberin Devamı

Toplumumuzda kadın olmanın zorluklarını inkâr edeni Allah çarpar Umud Hanım. Ama aynı düzenin erkekleri de cendereye soktuğunu bazen unutuyoruz, değil mi?

* * *

Bugünki Şebnem Ferah ve Rojin’in ‘Sil Baştan’ şarkısını hem Türkçe hem Kürtçe okusunlar diye yazdığınız yazıyı kendi adıma konuşursam hiç doğru bulmadım.
Bundan en fazla 10 sene önce bi tv programında Kürtçe konuşmak olanak dışı bişeyken, şimdi nasıl olduysa geldiğimiz noktaya şebonun alet olmasını asla istemem. Vatanı bölmek isteyen, kendi askerimize silah çeken, bayrak bağımsızlık diye kuduran, bisürü günahsız sivili öldüren, baştakiyle işbirliği yapıp şu anda Türkiyeyi tamda ABD nin istediği gibi bi konuma getiren bi topluluğunun dilini kullanıp şarkı söylemesi... düşünemiorum bile... (Pınar A.)

Haberin Devamı

Sevgili kardeşim, sana tavsiyem ‘ırkçılık’, ‘faşizm’ ve ‘Hitler’ sözcükleri üzerine araştırma yapman. Bu sözcükler şimdi garip gelebilir ama eminim okuyacakların seni çok şaşırtacak. Ayrıca bir Türkçe kılavuzu da hayatını değiştirebilir.

İncir  Çekirdeği

Haftanın sözü Leos Carax’tan geliyor: Yalnızların temel sorunu, asla yalnız olamamaları.

Yazarın Tüm Yazıları