Maaş alamayan başbakan

Papadimos... Tarih ondan, ”Birkaç ay yönetti ülkeyi ama iflastan da kurtardı” diye bahsedecek ve “Maaş almayan üstelik bunu reklam yapmayan ilk başbakan” diye de yazacak

Haberin Devamı

Yunanistan Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos 14 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşmesinden sonra “Sayın Cumhurbaşkanı sembolik bir harekette bulunarak maaşından feragatta bulundu” dedi ve hemen ardından 83 yaşındaki eski politikacıya methiyeler yağdırdı.

Cumhurbaşkanı'nın feragat ettiği maaş ayda 16 bin Euro idi. Yani iki genç çalışanının yıllık geliri kadar. 1983-1996 arasında toplam yedi yıl Dışişleri Bakanı olan Papulyas, 2005’ten beri Cumhurbaşkanı ve geçen aya kadar maaşını muntazaman alıyordu.

Geçen perşembe günü Brüksel’de bir Alman gazetecinin sorusundan teknokrat Başbakan Lukas Papadimos’un başbakanlık koltuğuna oturduğu geçen 11 Kasım’dan beri tek bir Euro bile maaş almadığını öğrendik. Yakın çalışma arkadaşları bile siyasetçi olmayan Papadimos’un da ilk günden beri maaşından feragatta bulunduğunu bilmiyordu. Siyasetçi değil ya, söylemeye bile gerek duymadı aylarca.

Haberin Devamı

Sadece hesap-kitapla uğraşan bir başbakanı var bu dönem Yunanistan’ın. Tarih ondan, ”Birkaç ay yönetti ülkeyi ama iflastan da kurtardı” diye bahsedecek. Avrupa Birliği’nin büyük siyasi partilerin liderlerine güvenmezken, onun her sözünü imzalı mektup gibi güvenilir saydığını söyleyecek... Ve “Maaş almayan üstelik bunu reklam yapmayan ilk başbakan” diye de yazacak.

Disiplinli, çalışkan, mütevazı, dürüst biri Papadimos. Yunan halkına, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik durumu anlatırken, yeni kemer sıkma tedbirleri alırken, siyasetçilerin aksine şahsına karşı tepki toplamıyor.

Diyeceksiniz ki, üç ay kaldı koltukta hadi bir ay daha kalsın sonra gidecek... Evet öyle ama boş sözlere, boş vaadlere yıllarca kanan Yunan halkı ilk kez kendisine doğruları, olanları söyleyen bir başbakanla tanıştı ve Papadimos’a sempati duydu.

BUGÜN SEÇİM OLSA BİRİNCİ PARTİ ÇIKAR

Anketler de bunu doğruluyor. “Papadimos parti kursa oy verir misiniz?” sorusuna “Evet” cevabı verenlerin oranı yüzde 25. Bu oranla ya birinci ya da ikinci parti olarak çıkardı seçimlerden.

Öyle bir niyeti yok tabii. Görev adamı Papadimos. Siyasetin ayarlarını da bilmiyor. Muhtemelen mart sonu, nisan başı erken seçim ilan edecek ve seçim sonrası koltuğunu devredecek.

Haberin Devamı

Yıllarca Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Yunanistan Başbakanı'nın Hollandalı eşi Sarah İngram yola çıksa 11 milyon nüfuslu bu ülkede 11 milyon insan tanımaz.

Sarah İngram ressam. Soyut sanatın ekspresyonistlerinden. Dünyanın dört bir yanında sergiler açmış. Çift, 1977’de tanışmış. Geçici de olsa Yunanistan’ın first lady'sinin neredeyse dört ayda tek bir açıklaması var o da eşinin başbakan olduğu gün, “Koltuk önemli değil. Önemli olan o koltukta oturanın icraatı. Birçok insan daha iyi bir gelecek bekliyor. Umarım eşim başarılı olur”dan ibaret.

Nisan-mayıs seçimler yapılacak. Anketler, çok önemli bir değişiklik olmazsa tek partili iktidar döneminin sona ereceğinde birleşiyor. Kurulması muhtemel koalisyon hükümetleri de güçlü olamayacak gibi... Kemerler bir delik sıkıldığında işbaşına yeni bir koalisyon hükümeti gelebilecek gibi... Bugün itibariyle istikrar, ancak iki büyük siyasi partinin (sosyalist Pasok ve merkez sağcı Yeni Demokrasi) uzun süreli ve uyumlu bir koalisyonu halinde mümkün görünüyor.

Haberin Devamı

İşler yine sapa sararsa, siyasetçiler yine yüzüne gözüne bulaştırırsa ve iflas kabusu yeniden hortlarsa, Yunanistan yine Papadimos’a muhtaç kalabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları