Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Loft stili

Büyüyen şehirlerde atıl kalan üretim ve endüstri yapılarının dönüştürülerek konut/ofis olarak kullanılmasıyla ortaya çıkan loft’lar, 1970’lerde New York’lu sanatçılar tarafından kullanılmaya başlanmış. Gerçek loft’ların sayıları çok fazla değil; ancak loft stilinden ilham alınarak tasarlanan yüksek tavanlı, geniş galeri-salonlar benzer endüstriyel-modern etkiye sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

Loft mekanlar, terk edilmiş endüstriyel yapıları, hangarları ve ambarları bohem yaşantılarına adapte ederek geniş atölye-evlere dönüştüren New York’lu sanatçıların keşfi. Dökme demir cepheli, yüksek tavanlı, boyasız duvarlı, brüt beton zeminli bu yapılar, ısınma zorluğu, yıpranmış görünümü ve non-konformist şartlarına rağmen o zamanın asi ruhları için cezbedici yaşam alanlarına dönüşmüş.
Günümüzde şehrin monoton mimarisinden bıkmış olan yaratıcı kişiliklerin rağbet ettiği bir tercih olan loft’lar, endüstriyel alanlar kadar eski okul, kilise, antrepo, garaj ve depolardan dönüştürülerek de tasarlanıyor. Bir loft’ta aslolan, mekanın hacimsel etkisi ile mimari ve malzeme özelliklerinin öne çıkması. Dolayısıyla dekorasyonunu yaparken metrekare değil, metreküpün doğru kullanılması gerekiyor.
Perdesiz, bölmesiz, kapısız, kilitsiz, kısacası odasız bir alan sunan bu tarzın sahibine gerçek bir yaşam stili yansıtma şansı verdiği çok açık. Bazen bir piyano, bazen bir motorsiklet, bazen de dev bir kitaplık dekorasyonun ana elemanı olabiliyor. Geleneksel evlerden bambaşka bir düzene ve akışganlığa sahip olduğu için bildik bütün düzenleme kurallarını unutmak ve yaratıcı fikirlere açık olmak gerekiyor.
Endüstriyel binalardan dönüştürülmüş gerçek loft’larda tüm tesisat ve çatı sistemi, kirişler ve taşıyıcı kolonlar açıkta olduğu için altyapı sorununu iyi çözmek ve ahşap parke zeminli yapılarda ses iletimi problemini gidermek de önemli.

Haberin Devamı

Apartmanda loft havası

Apartman dairenizde loft havası yaratmaya karar verdiyseniz ilk iş olarak bir duvarınızdan feragat ederek tuğla döşetin. Eşyalarınızın sayısını azaltın; boyutlarını büyütün, renk paletinizi maskülenleştirin ve retro/vintage ürünler satan mağazalarda endüstriyel görünümlü aydınlatma ve mobilyalar arayın.

Filmlerde...

Hollywood, loftlarda yaşayan yakışıklı bekarları çok seviyor. Aklıma gelen mekanların ilki, “Closer” filminde Clive Owen’ın canlandırdığı doktor karakterinin Londra’da yaşadığı yüksek tavanlı loft. Bir diğeri ise “This Means War” filmindeki CIA ajanı Tuck Henson’ın (Tom Hardy) evi olarak seyrettiğimiz, motosikletlerin park edildiği gösterişsiz ve sıcak loft. “The Big Lebowski”de Julianne Moore’un oynadığı Maude Lebowski’nin yaşadığı deri ve krom mobilyalı, feminen imgelerle dolu loft da çok tipik bir örnekti.

Haberin Devamı

Alışveriş listesi

Eğer gerçek bir loft’unuz varsa ya da eviniz bu stili yaratmaya müsaitse almanız gereken eşyalar arasında şu ünlü 7 loft ikonu var: Castiglioni tasarımı Arco lambader, Eames’in efsanevi Lounge Chair’i, kabaralı deri bir Chesterfield kanepe, tavan vantilatörü, Smeg buzdolabı, yerden tavana bir kitaplık ve kapının önüne dayayacağınız bir bisiklet.

Loftların 5 anahtarı

1. Açık ve geniş metrekareler
2. Yüksek tavanlar
3. Brüt beton, saç ve tuğla yüzeyler
4. Açıktaki tesisat boruları
5. Büyük pencereler

Isıtın

Loft stili denildiğinde akla ilk olarak net çizgiler, büyük boşluklar ve çağdaş bir stil gelse de, ahşap, taş, tuğla ve cam gibi doğal malzemeleri kullanarak modernizmin içine sıcaklık katabilirsiniz. Beyaz yüzeyleri antika ya da rüstik parçalarla birleştirin; ahşap kütüklerden mobilya olarak faydalanın; eğlenceli avizeler asın.

 

Yazarın Tüm Yazıları