Lincoln’ün başarısı saha içinde değil

GALATASARAY yeni sezona yepyeni bir yüzle girecek. Teknik direktöründen oyun kurucusuna, stoperlerinden ön liberosuna kadar yerinde ve akıllı transferler yaptı sarı kırmızılı ekip. Şu anda kafaları kurcalayan iki soru kaldı. Forvete takviye gerekir mi ve Mondragon’un boşluğu doldurulacak mı?

Kalede Orkun ve Aykut gibi iki genç isim var. Orkun özellikle geçen sezon kupa maçında çok başarılı performans sergilemişti. Yer tutuşları iyi. Yalnız büyük takımda oynamakla küçük takımda oynamak arasında önemli fark vardır. Büyük takım kalecisine genellikle az pozisyon gelir. Bunların çoğu da kontra pozisyonlardır. Orkun’un kaleyi ne zaman boşaltacağı konusunda dikkatli olması lazım. Aykut hep Mondragon’un arkasında kaldı. Şimdi şansı fazla. Ama biraz konsantrasyon bozukluğu var.

Servet’in zaafı

Savunmaya gelince... G.Saray’ın bu sezon elinde 5 iyi stoper var. En büyük rekabet burada yaşanacak gibi. Bouzid’in idmanındaki bir hareketini izledim. Lincoln’dan kale önünde bir çalım yedikten sonra toparlanıp Brezilyalı yıldızın gol vuruşunu engelliyor. Yani çabuk ve oyundan düşmüyor. Tabii tek pozisyonda değerlendirmek yanlış olur ama Feldkamp gibi bir kurt çalıştırıcı, Bouzid’i seçtiyse kumaşının iyi olduğunu düşünebiliriz.

Servet Denizlispor’da oynarken çok çok iyiydi. Özellikle UEFA Kupası’ndaki Lyon deplasmanında unutulmaz bir performans sergilemişti. Kapalı savunma anlayışında mükemmel bir kesici. Ancak açık alanda aynı etkiyi gösteremiyor. Arkasına adam sarktığı zaman çok faul yapıyor ve kart görüyor. Buna karşılık hücumda, ölü toplarda çok büyük bir silah.

Tomas-Song ikilisinden birinin gönderilmesi düşünülüyor. Özellikle Tomas’ın ücreti konusunda problem var. İki yabancının yedek kalması Galatasaray’ı zorlar. Kontenjanın boşuna kullanılmasına yol açar. Emre geçen sezon çıkış gösterdi. Milli Takım’a tekrar çağrıldı. Onun da sertliği problem.

Savunmanın sağında Sabri Bursaspor’a attığı gol ve milli maçlardaki performansıyla Türkiye’nin en iyi sağ kanat oyuncusu olduğunu gösterdi. Çok çalışkan. Cihan’ın fazla şansı yok. Büyük bir çıkış yapmazsa kiralanacaklar arasına girer. O bölgede Feldkamp’ın Mehmet Topal’dan da yararlanma ihtimali büyük. Sol kanat artık Volkan’a emanet. Ancak Volkan Antalyaspor’da orta sahanın solunda oynuyordu. Hücumu daha seven bir oyuncu. Savunmasını biraz daha geliştirmesi, çabukluğunu artırması gerek. Ferhat, Orhan Ak ve genç Barış o bölgede Volkan’ın oynamadığı maçlarda alternatif isimler olacaklar.

Orta sahada yeni bir soluk var artık. Top çalma özellikleri yüksek olan Linderoth pas trafiğini yönetmekle kalmayacak, savunmanın önündeki delikleri de tıkama görevini üstlenecek. Linderoth’un sağında Ayhan veya Hasan Şaş yer alacak. Feldkamp uzun süredir Hasan’a fırça atıyor. Onu takım oyununa adapte etmek istiyor. Ayhan’ın defansif, Hasan’ın ofansif özellikleri fazla. Lincoln’ün oyun kurucu pozisyonda oynayacağını düşünürsek Ayhan’ın Hasan’a oranla bir adım önde olduğunu görebiliriz.

Feldkamp gençleri seviyor. Ve elinde Alman Ümit Milli Takımı’ndan gelme Serkan adında müthiş bir yetenek var. Onu tanıyanlar Galatasaray’ın en iyi transferlerinden biri diye bahsediyorlar. Bu bölgede Mehmet Güven’in şansı çok yüksek değil.

Gel de faul yap!

Oyun kurucu Lincoln’ü Schalke formasıyla iki kez F.Bahçe’ye karşı seyretmiştim. Alman Ligi’nde de televizyondan izledim. Yetenekleri tartışılmaz. Herkes onun paslarının, frikiklerinin ve gollerinin takıma büyük güç katacağı düşüncesinde. Çok çok büyük bir yıldız olmamasına karşın F.Bahçe’nin görkemli Roberto Carlos atağına karşılık verdi. G.Saray taraftarının kompleks içine girmesine engel oldu. Bu, sezon öncesi çok önemli misyondu. Lincoln transferi bunu sonuna kadar başardı.

Tabii Lincoln’ün gelişiyle birlikte Galatasaray’da ölü topları değerlendirme konusunda da bir rahatlama yaşanacak. Çok uzun süredir frikikten gol bulamayan Galatasaray’ı, artık ceza alanı önünde faulle durdurmanın cezası daha ağır olacak. Hakan, Ümit, Necati, Hasan Kabze gibi forvetler ve başta Servet olmak üzere uzun savunmacılar ölü toplarda daha kolay sonuca gidebilecekler.

Dikkat et Arda!..

Geçen sezona müthiş başlayan ancak sonrasında talihsiz bir sakatlık geçiren Arda nasıl bir performans sergileyecek, ben de merak ediyorum. İdmanları izleyen arkadaşlarım, "Adam geçmekte zorlanıyor" ifadesini kullanıyor Arda için. Arda’nın özel hayatındaki bir takım kareleri aklından çıkararak bu sezona başlaması gerek. Başarılı olursa kimse onları hatırlamaz. Dikkat Arda, bu kadar iyi bir vitrine sahip takımda oynarken silinip gitme!

Arda’nın oynadığı pozisyonda Aydın hala umutla bekliyor.

Orta sahanın sorunlu ismi Carruca’da sıra.. Arjantinli yıldız aslında çok yetenekli. Çok sakatlandı ve kötü bir sezon geçirdi. Galatasaray Carrusca’yı elden çıkarmak zorunda.
Yazarın Tüm Yazıları