GeriMutfak Tüyoları YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ VE PÜF NOKTALARI || Kestaneli pilav ile lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ VE PÜF NOKTALARI || Kestaneli pilav ile lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler?

YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ VE PÜF NOKTALARI || Kestaneli pilav ile lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Yılbaşı hindi dolması yılbaşı akşamlarının klasikleşen yemeklerinden biridir. Ancak yılbaşı hindisi lokum gibi olması için bazı püf noktaların uygulanması gerekmektedir. Peki, lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte kestaneli pilav ile nar gibi kızarmış yılbaşı hindisi tarifi ve püf noktaları...

Yılbaşı gecelerinin en güzel taraflarından biri, aile üyeleri ve dostlarla bir masa başında toplanıp, bir yandan eğlenceli sohbetler ederken bir yandan da lezzetli yemekler yemektir. Özellikle hindi, günümüzde yılbaşı sofalarının baş köşesinde yer alan, yılbaşı gecesi yenmesi neredeyse adet haline gelmiş lezzetlerden. Bu nedenle hindilerin satışı başlar başlamaz birçok kişi de şimdiden "Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? araştırmalarına hız kazandırdı. İşte sizler için hazırladığımız yılbaşı hindi tarifi ve malzemeleri...

YILBAŞI HİNDİSİ MALZEMELERİ

1 adet hindi

500 gram baby havuç

500 gram baby kabak

500 gram Brüksel lahanası

100 gram tereyağı

100 gram un

1 adet limon

Yarım paket taze kekik

4 adet kuru defne yaprağı

1 adet kuru soğan

Kestaneli iç pilav için:

800 gram pirinç

1200 litre su veya tavuk suyu

2 çay kaşığı tarçın

2 çay kaşığı yenibahar

2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

400 gram soyulmuş kestane

60 gram tereyağı

60 gram sıvı yağ

YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ VE PÜF NOKTALARI || Kestaneli pilav ile lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler

YILBAŞI HİNDİSİ NASIL YAPILIR?

Hindinin içine dörde bölünmüş soğan ve limon ile defne yaprakları ve taze kekiği koyun.

Tuz ve karabiber ile her yerini tatlandırıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika, daha sonra 140 dereceye indirilerek 1,5 saat pişirin.

Sebzelerin hepsini sırayla iki tutam tuz eklenmiş kaynar suda birer dakika haşlayın ve diriliğini kaybetmemesi için buzlu suya koyun.

Daha sonra sebzeleri tekrar tavada ısıtın.

Tereyağı ve unu kısık ateşte kahverengi olana kadar kavurun.

Fırından çıkarıp porsiyonlara ayırdığınız hindinin suyunu, tereyağı ve un karışımına ekleyin.

Su yetmezse sos kıvamına gelene kadar su ekleyin, böylece grayvy sos elde edin.

Bu sos hindinin kurumasını önleyecektir.

İç pilav için pirinçleri 30 dakika önceden suda bekletip yıkayın ve iyice kurutun.

Tereyağı ve sıvı yağı pilavın pişirileceği tencerede ısıtın ve pirinçleri ekleyin.

Kısık ateşte 30 dakika kavurun.

Baharatlar, dereotu ve dörde bölünmüş kestaneleri ekleyin.

Sıcak suyu veya tavuk suyunu kavrulan pirinçlere ekleyin.

3 dakika sonra ateşi kısın ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin.

Yarım saat dinlendikten sonra servis yapın.

YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ VE PÜF NOKTALARI || Kestaneli pilav ile lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler

YILBAŞI HİNDİSİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Bütün bir hindi aşağı yukarı 4-5 kilogram civarında olur ve pişerken suyunu salar. Bunları düşünerek fırınınızın ve tepsinizin uygun büyüklükte ve derinlikte olmasına dikkat edin. Tepsiye yerleştirdiğiniz hindinin ayaklarını, mutfak ipi kullanarak birbirine bağlayın. Kanatlarına da çöp şişler batırıp gövdeye yapışmasını, pişerken havaya kalkmamasını sağlayın.

Geldik en son aşamaya: Hindi pişerken kurumamalı, nemini kaybetmemelidir. Bunun için fırına vermeden önce her yerini alüminyum folyoyla iyice kapatmalısınız. Ancak aynı zamanda hindinin kızarmasına, derisinin çıtır çıtır olmasına da ihtiyacınız var. Bunun için alüminyum folyoyu son yarım saatte çıkarmanız ve hindinin derisinin kızarmasına izin vermeniz gerekiyor.

Hindinizi fırınınızın gücüne göre, 160-175 derecede pişirmeniz uygun olur. Bütün bir hindi bu sıcaklıkta 3-3,5 saat gibi bir sürede pişecektir. Hindi pişirirken mutfak termometresi işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hindinin iç sıcaklığını ölçtüğünüzde termometre 75 dereceyi gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.

Hindiyi fırından çıkardıktan sonra servis etmeden önce 10-15 dakika dinlendirmeyi de unutmayın. Aksi takdirde hemen dilimlemeye başladığınızda etin suyu akar ve lezzetinde kayıplar yaşanabilir.

 

False