GeriMutfak Tüyoları Siron tarifi (Kıymalı): Trabzonlu siron nasıl yapılır, malzemeleri neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Siron tarifi (Kıymalı): Trabzonlu siron nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Siron tarifi (Kıymalı): Trabzonlu siron nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Siron tarifi kıyamlı, patatesli, peynirli gibi pek çok seçenekleriyle yöresel mutfağımızda yapılıyor. Anadolu mutfağında sıklıkla yapılan siron yoğurtlu servis edilerek tam bir öğün olma kolaylığı sağlıyor. Peki, Trabzonlu siron nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte,siron tarifi ve yapılışı...

SİRON MALZEMELERİ

3 adet yufka
4 su bardağı et suyu

Kıymalı harç için:

1 yemek kaşığı tereyağı
150 gram dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Sosu için:

2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Tereyağlı sos için:

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

SİRON NASIL YAPILIR?

Yufkayı ortadan ikiye katlayın.

Düz kenarından yuvarlak kenarına doğru rulo şeklinde sarın.

Ruloyu 3 santimetre genişliğinde parçalar halinde kesin

Fırın kabını yağlayıp yufkaları dik halde yerleştirin.

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yufkaları fırına verin.

Yufkalarınızı 20 dakika fırınlayın.

O esnada tereyağını tavada kızdırıp kıymayı kavurun.

Tuzu ve karabiberi ekleyip kıymayı ocaktan alın.

Sos için sarımsakları ezip tuz ve yoğurtla karıştırın.

Hafifçe sulandırıp çırpın.

Ayrı bir tavada tereyağını kızdırıp salçayı ve kırmızı biberi yağda kavurun.

Sironları fırından alıp üzerine et suyunu gezdirin.

Kapattığınız fırına verip ılık ortamda çekmesini bekleyin.

Kabaran sironları tabağa alıp üzerine önce yoğurdu, ardından kıymayı son olarak da salçalı sosu gezdirin.

Sıcak servis edin. Afiyet olsun…

 

False