GeriMutfak Tüyoları Pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları

Pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları

Pepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları

Pepino meyvesinin ana vatanı Peru. Son yıllarda Türkiye'de yetiştiriliyor. Sağlık için faydalı olan bu meyve kavuna benzerliği ile dikkat çekiyor. İşte pepino tüketimi ve faydaları...

PEPİNO NEDİR?

Pepino, yaklaşık 1-2 metre yüksekliğe ulaşan yıllık, yarı yoğun, küçük bir çalıdır. İyi drene edilmiş tınlı topraklarda ve don olmayan iklimlerde iyi gelişir. Derin yeşil, uzun yaprakları, kırmızı biber bitkisine benzer ancak boyut olarak daha büyüktür.

30-50 gün içinde meyveye dönüşen açık mavi çiçekler açar. Meyveler çeşitli renk, şekil ve boyutlarda gelir. Genel olarak, açık sarı, mor benekli pürüzsüz yüzeyler, oval ila uzunlamasına, yaklaşık küçük bir portakal boyutundadırlar ve 300-500 gram ağırlığındadırlar. İçi, pürüzsüz, sulu, tatlıdır ve aroması ballı kavunu andırır.

Pepino nedir, nerede yetişir Pepino nasıl yenir İşte pepino meyvesinin faydaları

PEPİNO NEREDE YETİŞİR?

Pepino meyvesi, Güney Amerika And Dağları'nın eteklerinde yetişen sulu, lezzetli, hoş kokulu bir meyvedir. Domates , patlıcan ve kırmızı biber ile aynı aile olan itüzümü veya Solanaceae'ye aittir. Bu az bilinen meyve, doğal olarak Peru, Kolombiya ve Bolivya'nın And dağlarının alçak ormanlarına uyarlanmıştır. ABD'de, Kaliforniya eyaleti onları ticari ölçekte üretiyor ancak üretimi sadece yerel tüketim için sınırlı. Son zamanlarda, Yeni Zelanda ve Avustralya ve ülkemizde de yetiştiriliyor.

PEPİNO NASIL YENİR?

Meyveyi ilk olarak yıkayın. Olgunlaşmamış pepino kabak gibi, olgun olanlar ise kavun gibi hazırlanır. Olgun ve yarı olgun pepino gevrek olabilir ve kabuklu elmalar gibi yenebilir. Olgun pepinolarda, kabuk domateslerde olduğu gibi biraz daha sertleşir ve onu almak daha iyidir.

Hazırlamak için sapı ve üst ucunu atın. Bıçak yardımıyla meyveyi boyuna ikiye bölün. Bir kaşık kullanarak içini çekirdeklerinden temizleyin. Daha sonra pepino meyvesini dilimleyin. Olgun olan pepinolar daha lezzetlidir ve daha çok tercih edilir.

Pepino nedir, nerede yetişir Pepino nasıl yenir İşte pepino meyvesinin faydaları

PEPİNO MEYVESİNİN FAYDALARI NELER?

Lif içeriği oldukça fazladır, 100 gr pepinoda 1-1,5 gr lif bulunmaktadır.

Yüksek lif düşük kolesterolü sağlamak için oldukça önemlidir.

Yüksek lif içeriği kan şekerini düzenler.

Beta karotenden de oldukça zengin olan pepino bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

False