GeriLezizz Gelincik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Gelincik Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gelincik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Gelincik Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Gelincik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Gelincik Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balıkların kendine has özellikleri bulunmaktadır. Özellikle balık tüketileceği zaman balık ile ilgili her türlü detayların bilinmesi gerekmektedir. Gelincik balığı da orijinal balıklardan bir tanesidir. Gelincik Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Gelincik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Gelincik balığı çok az rastlanan balıklardan bir tanesidir. Gelincik balığının eti ise oldukça lezzetlidir. Oltaya pek fazla gelmeyen gelincik balığı doğru bir şekilde tutulmalıdır. 

 Gelincik Balığı Nedir? 

 Gelincik balığı özellikle Marmara, Karadeniz ve İstanbul Boğazı'na yakın yerlerde bulunur. Gelincik balığı genel olarak kayalık, midyelik ve çakıllık alanlarında avlanabilir. Oltaya da pek gelmeyen gelincik balığı dikkatli bir şekilde avlanmalıdır. Balık tutkunlarının avlamak istediği bir balık olan gelincik balığının kendine has özellikleri bulunmaktadır. 

 Gelincik Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Gelincik balığının halk arasında kullanılan farklı bir ismi yoktur. Gelincik balığının şeklinden dolayı ismi gelincik olarak adlandırılmaktadır. 

 Gelincik Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Gelincik balığı çok kaygan bir deriye sahiptir. Gelincik balığı genel olarak ılık sularda ve dipteki taşların arasında yaşamlarını sürdürmesi ile bilinmektedir. Sonbahar mevsiminde üremeye başlayan gelincik balığı saldırgan yapısı ile ön plana çıkar. Eti çok lezzetli olan gelincik balığı nadir bulunmaktadır. Gelincik balığının ekonomik değeri ise çok yüksektir. 

 Gelincik Balığının Eti Yenir mi? 

 Gelincik balığının eti çok lezzetlidir. Bu nedenle özellikle balık tutkunları gelincik balığını nadir olarak yakalayabilirler. Günümüzde çok az rastlanan bu balık birbirinden farklı yöntemler ile pişirilebilir. Nadir bulunan gelincik balığının eti de çok lezzetli olmaktadır. 

 Gelincik Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Gelincik balığı eti diğer balıklara göre çok lezzetlidir. Harika bir lezzete sahip olan gelincik balığı pişirilirken mısır unu ve ya normal una bulanarak kızartılabilir. Gelincik balığı fırında buğulama olarak da pişirilir. Bu şekilde balık çok lezzetli olacaktır. Aynı zamanda Gelincik balığı sotelenerek yemeklerde de kullanılabilir. Gelincik balığı kılçığından ayrıldıktan sonra ızgarada doğru bir şekilde pişirilebilir. Bunun yanı sıra tavada az bir yağ ve baharatlar ile de gelincik balığı pişirilir. 

 Gelincik Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Gelincik balığı iyice temizlendikten sonra ufak dilimlere ayrılır. Sonrasında ise gelincik balığı ile birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir. Gelincik balığı genellikle ızgarada da çok lezzetli olabilir. 

 Gelincik Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Gelincik balığı genel olarak kılçıklı bir balıktır. Bu nedenle gelincik balığı pişirilmeden önce iyice temizlenmeli ve kılçığı da doğru bir şekilde çıkarılmalıdır. 

 Gelincik Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Oldukça lezzetli bir ete sahip olan gelincik balığı genellikle doğru yöntemler kullanılarak temizlenir. Gelincik balığı temizlenmeye başlanmadan önce kafası kesilmelidir. Kafası kesilen gelincik balığının kafası atılmalıdır. Daha sonra ise gelincik balığının karnı iyice yarılır. Yarılan ve içi çıkarılan gelincik balığı yıkandıktan sonra suyu iyice süzülür. Gelincik balığı ise daha sonra iyice tuzlanır. 

 Gelincik Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Gelincik balığı doğru metotlar ile avlanmalıdır. Marmara, Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nda bulunan gelincik balığı oltaya gelmez. O nedenle bu balıklar sepet ağ içerisine takılır. O nedenle balık tutan kişiler sepetin içerisine yengeç koyarak onu da denizin dibine indirirler. Geceden yengeç dolu sepet denize indirilir. Gelincik avlamak için Mayıs ve Haziran ayları çok uygundur. Gelincik balığı avlanması sabır gerektirir. O nedenle gece ciddi bir şekilde gelincik balığı avı yapılmalıdır. Av konusunda yeterli donanımlara da sahip olunmalıdır. 

 Gelincik Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Gelincik balığında çok sayıda vitamin ve mineral bulunmaktadır. İçeriğinde yüksek oranda folik asit ve fosfor bulunan gelincik balığının besin değeri çok yüksektir. Bunun yanı sıra gelincik balığı beyin ve kemik gelişimine de çok faydalıdır. Besin değeri çok yüksek olan gelincik balığı haftada en az iki defa tüketilmelidir. Bu şekilde besin değeri çok yüksek olan gelincik balığı özellikle büyüme çağındaki çocuklar tarafından sıkça tüketilmelidir. Gelincik balığında A ve B12 vitamini de yüksek oranda bulunmaktadır. 

 Gelincik Balığının Zararları Var mıdır? 

 Her zaman çoğu balıkta olduğu gibi balık tüketirken taze olduğuna emin olmak gerekir. Gelincik balığı gereğinden fazla tüketilmemelidir. Gelincik balığı mutlaka işini bilen güvenilir bir balıkçıdan alınmalıdır. 

 Gelincik Balığı Besin Değerleri 

 Gelincik balığının besin değeri oldukça yüksektir. Ortalama 20 ve 40 cm uzunluğunda olan gelincik balığı mezgit ve bakalyaro ile yakın akraba olarak bilinmektedir. Sıcak ve ılıman iklimlerde yaşayan gelincik balığı omega 3 bakımından da çok zengindir. 

 Gelincik Balığının Türleri Var mıdır? 

 Gelincik balığının birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Gelincik balığı kaygan ve parlak bir deriye sahiptir. Daha çok çalılık diplerinde yaşayan gelincik balığı yırtıcı ve saldırgan yapısı ile bilinmektedir. Sonbahar dönemlerinde üreyen gelincik balığı lezzetli bir balıktır. Bunun yanı sıra gelincik balığı nadir bulunduğu için fiyatı da çok yüksektir. 

False