GeriMutfak Tüyoları Evde peynir nasıl yapılır? Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evde peynir nasıl yapılır? Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı

Evde peynir nasıl yapılır? Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı

Peynir kahvaltılarımızın (ve açık konuşmak gerekirse hayatımızın) vazgeçilmez lezzetlerinin başında geliyor. Neyse ki Türkiye her yöresinde çeşit çeşit peynirler üretilen, bu anlamda şanslı bir ülke. Peki peynirinizi evde yapmayı hiç düşünmüş müydünüz? Özellikle marketlerde satılan bazı peynirlerin içinden çıkan kimi katkı maddeleri nedeniyle, evde peynir yapımı günden güne güçlenen bir trend haline geldi. Eğer siz de peynirinizi evde yapmayı denemek istiyorsanız, bilmeniz gereken tüm püf noktalarını içeriğimizde bulabilirsiniz. İşte evde peynir yapımının incelikleri…

Peynir yaparken mümkünse çiğ süt kullanın. Zira pastörize ya da uzun ömürlü sütlerde peynirin mayasının tutmama ihtimali söz konusu. Ancak aldığınız çiğ sütün de güvendiğiniz bir yerden alındığına, doğallığına emin olun.

Peynirin süt kadar önemli bir malzemesi de mayadır. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan alabileceğiniz peynir mayası peynir yapım sürecinde işinizi çok kolaylaştıracak.

Ancak mayanız yoksa da sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için limon ya da sirke gibi asidik bir madde veya peynir altı suyu kullanabilirsiniz.

Evde peynir nasıl yapılır Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı

LOR NASIL YAPILIR?

Evde yapımı en kolay peynir lordur. Kaynatırken kesilen sütlerinizi değerlendirmek amacıyla da yapabileceğiniz lor, düşük kalorili olması ve kıvamıyla diyet menülerinden böreklere birçok tarifte kendisine yer bulabilir.

1,5 kilogram sütten 150-200 gram kadar lor elde edebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler 1,5 kilogram çiğ sütün yanı sıra 1 adet limonun suyu ya da yarım çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı tuzdur.

Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın.

Süt kesilmeye başlar. Kesilen sütü birkaç dakika daha kaynatıp içinde oluşmaya başlayan topakları kevgirle toplayın.

Tüm süt kesilip peynir olana kadar bu işlemi sürdürün.

Topladığınız peynirleri temiz bir tülbent ve süzgeç yardımıyla suyu iyice akana kadar süzün.

Tuzunu da eklediniz mi lorunuz hazırdır. Bu buzdolabında peynir 2-3 gün dayanabilir. Tencerede kalan su bir dahaki sefere peynir yaparken peynir altı suyu olarak kullanılabilir.

Evde peynir nasıl yapılır Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı

BEYAZ PEYNİR NASIL YAPILIR?

“Ben lor değil de beyaz peynir yapmak istiyorum” derseniz ihtiyacınız olan malzemeler yine süt, maya ve tuz. 6 kilogram çiğ süt için 1,5 çay kaşığı peynir mayası ve 2 yemek kaşığı kaya tuzu kullanmak uygun olur.

Kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğurun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın.

Kapağını kapatıp sıcak durması için dışını sarıp sarmalayın. Mayalanması için 1,5 saat bekleyin.

Serçe parmağınızı tencereye batırdığınızda yoğurttan daha koyu kıvamlı geliyorsa peyniriniz olmuş demektir.

Bıçakla küp küp kesin ve 1 saat daha bekletin.

Peynirlerinizi peynir bezine ya da temiz bir tülbente alıp sularının süzülmesi için 3-4 saat kadar bekletin. Akan suyu bir kapta toplayın.

Tülbentten çıkardığınız peynirleri elinizle hafifçe bastırın ardından iki ağır kabın arasına koyup 3-4 saat de bu şekilde bekletin.

Kalıplara böldüğünüz peyniri tuz ve suyla hazırladığınız salamura suyuna yatırın. Buzdolabında birkaç gün olgunlaştırdığınız peynirleriniz afiyetle yenmeye hazır.

Evde peynir nasıl yapılır Evde lor, beyaz peynir ve kaşar yapımı

KAŞAR NASIL YAPILIR?

Peki ya kaşara ne dersiniz? Bu peyniri de evde yapabileceğinizi biliyor musunuz? Beyaz peynirde olduğu gibi 6 kilogram çiğ süt için 1,5 çay kaşığı peynir mayası ve 2 yemek kaşığı kaya tuzu kullanabilirsiniz.

Beyaz peynirde olduğu gibi burada da kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğurun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın.

Kapağını kapatıp sararak 1,5 saat mayalandırın. Kıvam testini yapıp yine küp küp kesin.

Derin ve büyük bir tencerenin yarısını suyla doldurun. 75 dereceye kadar ısıttığınız suya peynir küplerini ekleyin.

Tahta kaşık yardımıyla peynirlerin hepsini birleştirip tek bir kalıp haline getirin. Bu büyük kalıbı süzgece alın ve soğumadan önce kesme tahtasına alarak birkaç dakika yoğurun.

Fazla suyunu akıttığınız peynirleri yuvarlak bir kalıba yerleştirip tekerlek şekli almasını sağlayın.

3-4 saat bu şekilde dinlendirdiğiniz kaşar peynirinizi afiyetle yiyebilir ya da streç filme sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

PEKİ EVDE KEFİR YAPMAYA NE DERSİNİZ? İŞTE TARİFİ...

False