Kürtlerin Ä°stanbul çıkartması…

Şu son iki gün süreyle İstanbul’da çok farklı görüşlerin konuşulduğu, şimdiye kadar hiç alışılmamış tartışmaların yayınlandığı programlar vardı.Bunlardan biri, Kuzey Irak Kürt yönetiminden gelen üst düzey bir heyetin anlattıklarıydı. Diğeri de, CNN TÜRK’teki Tecrübe Konuşuyor programındaki tartışma, Türk medya tarihinde bir ilki oluşturdu. Programdan sonra öylesine farklı tepkiler geldi ki, yapılan konuşmaların yarattığı şaşkınlık hemen her mesajın ortak noktasıydı. Çok kızanlar da oldu, çok alkışlayanlar da...

Haberin Devamı

Keşke, Pazartesi ve Salı günleri İstanbul’da, ne yazık ki çok kısıtlı bir konferanstaki konuşmaları ülkenin hemen tamamı dinleyebilseydi.

          Â

Atlantic Council ve American University tarafından organize edilen konferansa, büyük çoğunluğu Kuzey Irak’tan gelen Kürt yönetimi yetkilileri ve daha az sayıda Türk katıldı. Konu, Türkiye ile Irak Kürtleri arasındaki ilişkilerin bundan böyle nasıl gelişeceği idi.

          Â

David L. Phillips’in gerçekleştirdiği bu toplantının en ilginç yanı, Kuzey Irak’tan gelen üst düzey yetkililerin bizlere anlattıklarıydı. Onları dinledikçe, uzun yıllar boyunca birbirimizi nasıl tersten okuduğumuzu çok daha iyi anladım. Daha da önemlisi, Türkiye ile Kuzey Irak Kürtlerinin sonunda gerçek kimliklerini bulduklarını gördüm.

Haberin Devamı

          Â

Kuzey Irak Kürtleri, çok açık ve seçik şekilde, bölgede güvenebilecekleri, bir felaket durumunda sırtlarını dayayabilecekleri tek ülkenin Türkiye olduğunu anlattılar.

          Â

Hiç şaşırmayın.

          Â

Bizler onlara ne kadar elimizi uzatırsak, o taraftan daha sıcaklık dolu bir yanıt bulabileceğimizin çok açık örneklerini dinledik. Türkiye nasıl, Kuzey Irak için bir güvence ise, Kuzey Irak’ın da Türkiye için nasıl önemli bir güvenlik bölgesi olduğu ortaya çıktı.

          Â

Yakın geçmişimizi biraz yakından incelersek, Türkiye’nin de Kuzey Irak Kürtlerini daima kolladığını görürüz. Aşağıdaki şu listeye bakın ve siz karar verin:


- 1960-70’li yıllarda, Bağdat kuzeydeki Kürtleri bombalamak istediğinde Ankara’nın kapısını çalar ve kaçmamaları için sınırı kapatmamızı isterdi. Demirel’in Başbakanlığı ve Çağlayangil’in dışişleri Bakanlığı sırasında bu isteklerden birine red yanıtının verilişini bizzat ben yaşadığım için biliyorum.


- İlk körfez savaşından sonra Türkiye, Saddam’ın ordusundan kaçan yüzbinlerce Kürde kapılarını açmış ve Kürtlerin gazlanma olayını yüksek sesle protesto eden ve BM’ye taşıyan ülke olmuştu.


- Kuzey Irak Kürdistanı bugün ayakları üstünde ve refah içindeyse, Türk topraklarında açılan Çekiç Güç’ün katkısı ortadadır.


- Özellikle Barzani ve Talabani’yi, 1990’larda İranlıların tüm baskılarına rağmen, birbirlerine karşı kışkırtmamış, aksine aralarını bulmaya çalışmıştır.

Haberin Devamı


-  1 mart tezkeresini- teknik nedenlerle dahi olsa- reddeden de yine Türkiye’dir.


Türkiye ile Kuzey Irak arasında uzun zamandır ilk defa rayına oturan bu ilişkileri tekrar tehlikeye atabilecek tek unsur var, o da PKK. Bu unsur ortadan kalkmalı ki, ilişkiler daha da gelişsin.O salonda bulunan herkes bu gerçeği biliyordu.

 

Geriye, bu zorun üstesinden gelebilmek kalıyor.

 

                                             Â*                               Â*                               Â*

 

TECRÃœBE KONUÅžTU...

 

CNN TÜRK’ te Pazartesi gecesi son derece çarpıcı bir program vardı.

          Â

Hasan Cemal ile Cengiz Çandar’ın yaptıkları Tecrübe Konuşuyor’da son dönemin en çok konuşulan iki kişisi konuk oldu. Yasemin Çongar ve Ahmet Altan, şimdiye kadar hiç televizyona çıkmamışlardı. Son derece çarpıcı manşetleriyle Türk medyasına damgasını vuran TARAF’ın bu iki sorumlusu ile program yapımcılarının söyleşisi, toplumun bir bölümünden tepki, diğer bir bölümünden de alkış aldı.

          Â

Bazıları yapılan konuşmalardan son derece rahatsız olmuşlardır. Bazıları ise tam aksine memnuniyetle izlemişlerdir. Önemli olan, artık farklı görüşleri de kızmadan, savcıları harekete geçirmeden ve daha da önemlisi tehdit altında bırakmadan dinlemeye alışmaktır.

          Â

CNN TÜRK, Pazartesi geceki yayınıyla bu ülkenin demokrasisine katkıda bulundu. Ortaya atılan bütün görüşleri kabullenmek veya benimsemek zorunda değiliz. Yeter ki, uygar şekilde farklılıkları da dinleyebilelim.

 

                                             Â*                               Â*                               Â*

 

BAKIN KÄ°MLER GELDÄ°?


-  Ayad Hassan Abdulhalem (Dohuk Ticaret Odası Başkanı)

- 
Abubakir Ali (Bölgesel Yönetim Başkanı, Kürdistan İslami Birliği Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi)

Haberin Devamı


- Falah Mustafa Bakir (Dışişleri Bakanı)


- Mr. Hassan Baqi (Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı)


- Safin Dizayee (Milli Eğitim Bakanı)


- Ashti Hawrami (Tabii Kaynaklar Bakanı)


- Dr. Fuad Hussein (Barzani’nin sözcüsü)


- Kamran Karadaghi (Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eski sözcüsü)


- Dr. Asmat M. Khalid (Dohuk Üniversitesi Rektörü)


- Mr. Dara Jalil Khayat (Erbil Ticaret Odası Başkanı)


-  Ali Saed Mohammed (Süleymaniye Üniversitesi Rektörü)


- Mohammad Sadiq (Selahattin Üniversitesi Rektörü)


- Khaled Salih (Neçirvan Barzani’nin Danışmanı/ şu an Bölgesel Yönetim Enerji Bakanı Başdanışmanı)


- 
Karim Sinjari (İçişleri Bakanı) 

Yazarın Tüm Yazıları