Kuran kursları sert tartışma çıkardı

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'nun dün sabaha karşı sona eren 8 yıllık kesintisiz eğitim tasarısının tartışıldığı toplantısında, en büyük tartışmayı Kuran kursları çıkardı.

Bakanlar Kurulu'nun önceki gün başlayan ve dün sabah sona eren toplantısı, iki bölümde gerçekleşti. İlk bölümde, hapiste bulunan gazeteciler için örtülü af kanun tasarısı ile gündemde bulunan diğer işler ele alındı. Bakanlar Kurulu'nun bu bölümü dört saat sürdü.

* * *

Başbakan Yılmaz, saat 23.00'te ilk bölüm sona erince 8 yıllık kesintisiz temel eğitim tasarısı üzerinde görüşme yapacaklarını belirtti. Bu sırada bazı bakanlar, ‘Üç partinin oluşturduğu komisyon nasıl olsa üzerinde anlaşmış' diyerek tasarıya imza koyarak erken saatte ayrıldı.

Kalan 15 kadar bakan ise üst toplantı salonuna çıkarak, tasarıyı önlerine yatırdı. Yılmaz ve Ecevit, bakanların çalışmalarını tamamlamalarını isteyerek odalarına geçtiler. İlerleyen saatlerde tasarı üzerinde cümle düzeltmelerine kadar varan görüşmeler olunca, bazı bakanlar tasarı metnine imza koyup toplantıdan ayrıldı.

ANAP'tan Metin Gürdere, Murat Başesgioğlu, Oltan Sungurlu ve Mustafa Taşar, tasarının 4'üncü maddesinde yer alan Kuran kursları ile ilgili hükümlere karşı çıkarak, tasarıyı bu şekilde imzalamayacaklarını söylediler. ANAP'li Yaşar Topçu ve Eyüp Aşık da Kuran kursları konusunun çok önemli olduğunu, bunun için bir orta yolun bulunması gerektiğini belirttiler.

* * *

Ancak DSP'li Hüsamettin Özkan, komisyon tarafından hazırlanan ve Kuran kursları açılmasına sınırlama getiren maddeyi savunarak, bunun üzerinde bir düzenlemeye gidemeyeceklerini bildirince, saatlerce süren ve zaman zaman sertleşen tartışmalar yaşandı. Sungurlu, DSP'li bakan arkadaşlarını, CHP'den çekinerek yapılacak bazı yanlış uygulamaların sonuçta RP tehlikesini daha büyük oranda karşılarına çıkaracaklarını vurguladı. Topçu da aynı yönde görüş belirterek, ‘‘Haftasonu Karadeniz'i dolaştım. Kimse gelip iş, aş sormuyor. Nereye gittiysem yöresel televizyonlar gelip 8 yıllık temel eğitim ve Kuran kurslarından başka birşey sormuyor. Çok hassas bir konu bunu sertleştirmemeliyiz'' dedi. Ancak DSP'li Özkan, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Devlet Bakanı Refaiddin Şahin ve ANAP'lı eski bakan Avni Akyol tarafından hazırlanan metnin değiştirilmesine olanak sağlamayacaklarını bildirdi. Bunun üzerine Özkan ile Taşar arasında zaman zaman sertleşen tartışmalar yaşandı.

Tartışmaların dozunun artması üzerine toplantıya ara verildi. ANAP'lı bakanlar Yılmaz'ın odasına giderken, DSP'liler de Ecevit'in odasına giderek bir süre durum değerlendirmesi yaptılar ve tekrar biraraya geldiler.

* * *

Yılmaz ve Ecevit, sert tartışmalardan sonra zaman zaman bakanların çalıştığı salona gelerek durum hakkında bilgi aldılar. Zaman zaman da karşılıklı olarak odalarını ziyaret ederek tasarı üzerinde başbaşa görüş alışverişinde bulundular. Tartışmaların ardından ANAP'lıların istediği oldu ve Kuran kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde açılması ve mevcutlardan da bu kapsamda olanların eğitimine devam etmesi kararına varıldı.

Tartışma yaratan diğer konu ise 8' inci yılın sonunda, bazı mesleki eğitim dalları için bir yıllık hazırlık eğitimi oldu. Ancak bu tartışma da uzun sürmeden kapandı. Gün ağarırken, saat 05.00'te tasarı tamamlandı ve geriye kalan bakanlar da altına imza koydu.

Toplantıdan sonra Başbakanlık'tan çıkan bakanlar gün kavramını yitirmiş gibiydiler. Bakanlar gazetecilere önce ‘‘İyi akşamlar'' dediler ve daha sonra hatalarının farkına vararak ‘‘İyi sabahlar'' diyerek durumu düzelttiler.

Yazarın Tüm Yazıları