Krizde yerli turist kıymete bindi indirime hediye tatil de eklendi

EKONOMİK kriz yüzünden yurtdışı rezervasyonların gerilemesi, sezonu az hasarla atlatmak isteyen turistik tesislerin gözünü yerli turiste çevirmesine yol açtı. İşletmeler, erken rezervasyon indirim oranlarını yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkartmakla kalmadı, "bedava ikinci tatil" kampanyalarını da devreye soktu.

DÜNYA genelinde etkisini sürdüren küresel ekonomik kriz yüzünden yurtdışı rezervasyonlarında önemli düşüşler yaşayan turistik tesisler, 2009 sezonunu az hasarla atlatabilmek için yerli turistlere kucak açtı. Turistik tesis işletmeleri, bir yandan erken rezervasyon indirimlerine ağırlık verirken diğer yandan da "2 gece sizden, 1 gece bizden", "bedava ikinci tatil" gibi kampanyaları devreye sokarak, rezervasyon açığını yerli turistlerle kapatmaya çalışıyor. Bu yıl, erken rezervasyon dönemine haziran ayını da katan işletmeler, geçen yıl yüzde 30 olan erken rezervasyon indirim oranını da yüzde 50’lere kadar çıkarttı. Çeşme Sheraton, erken rezervasyon yaptıran müşterilerine ikinci tatili Avrupa’da hediye ederken, tatilini Bodrum Alkoçlar’da geçirmek isteyenler de kışın Uludağ’da kayak tatili kazanıyor. Asos Termal Otel’de yer ayırtanlar, Kapadokya turu kazanırken Magic Life’ta 5 gece fiyatına 7 gece konaklama imkanı tanınıyor.

Erken rezervasyon

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, yılda 30 milyon turistin tatil yaptığı Türkiye’de, uygulamaya konulan kampanyalar sayesinde erken rezervasyon alışkanlığı kazanılmaya başlandı. 2003 yılında uygulamaya konulan erken rezervasyon kampanyalarından ilk yıl tatilcilerin sadece yüzde 7’si yararlanırken, bu oran 2008 yılında yüzde 50’ye kadar ulaştı. 2009 yaz sezonu için ekonomik kriz nedeniyle belirsizliğe düşen otel işletmecileri sezon fiyatlarında önemli bir değişikliğe gitmezken, erken rezervasyon yaptıran müşterilerine yaptığı yüzde 30’luk indirimleri yüzde 50’lere kadar çıkartı.

7 milyon tatilci var

70 milyonluk Türkiye’de sadece 7 milyon kişi tatil yapabiliyor. Beş yıldır uygulanan erken rezervasyon sistemine 500’ün üzerinde otelin dahil olması, uygulamanın ’delux’lerden butik otellere kadar yaygınlaşmasını sağladı. Bu yıl, birinci rezervasyon dönemine yönelik talep, Antalya’da yoğunlaştı. Erken rezervasyon yaptıran tatilcilerin yüzde 23’ü Side, yüzde 19.3’ü Kemer, yüzde 16’sı Bodrum, yüzde 14.8’i de Belek’i tercih etti. Erken rezervasyonda yüzde 50’leri bulan indirimler sayesinde, mayıs ayında gecelik konaklama bedelleri bazı tesislerde her şey dahil 39 TL’ye kadar çekildi.

Bir tatil yap ikincisi Avrupa’da

ERKEN rezervasyonda sezonluk fiyat üzerinden yapılan indirimlere ek olarak bu yıl özel kampanyalar da devreye sokuldu. Çeşme Sheraton Otel’de 5 gece erken rezervasyon yaptıranlar, toplam 4 gece 5 günden oluşan ve iki Avrupa ülkesini kapsayan ek tatil hakkı kazanıyor. Bu iki tatilin haziran ayı rezervasyonu için iki kişiye maliyeti de 2 bin 950 TL oluyor. Avrupa tatili Viyana’dan başlayıp, Prag, Milano, Salzburg ve Roma gibi kentlerden herhangi birinde son bulabiliyor. Sheraton Çeşme’de konaklama süresi şayet 7 geceye çıkarılırsa, Avrupa seyahatine ek olarak bir de Akaretler’deki W İstanbul Oteli’nde hafta sonu konaklama kazanılıyor. Bodrum’daki Alkoçlar La Boutique Otel için bu ay erken rezervasyon yaptıran Uludağ’daki Alkoçlar Otel’de kış sezonu ücretsiz konaklama imkanı hakkı elde ediyor. Konaklama süresi ise Bodrum’da kalınan süreyle aynı oluyor. Alkoçlar La Boutique Bodrum Oteli’nde 3 kişilik süit oda fiyatları 300 Euro olarak belirleniyor.

2 gece hediye ödeme taksitle

MAGIC LIFE, Bodrum, Marmaris, Sirene, Sevenseas ve Kemer tesislerinde 5 gecelik konaklamalarda 2 gece ekstra bedava konaklama imkanı sunuyor. Erken rezervasyonda tek ödemelerde yüzde 30 indirim yapılırken, indirim oranı 6 taksitte yüzde 25, 12 taksitte ise yüzde 20’ye düşüyor. Magic Life’da kişi başı gecelik indirimli konaklama 96.66 TL’den başlıyor. Muğla’da yer alan Lykia Botanika Beach Club’de erken rezervasyonda yüzde 45 indirim yapılıyor. İki kişilik odalarda kişi başı ödenmesi gereken ücret 218 TL’den 120 TL’ye düşüyor. Çeşme’deki Akay Garden Resort’de ise erken rezervasyon indirim yüzde 50’ye çıkıyor.
Yazarın Tüm Yazıları