Kraliçenin önünde çok heyecanlandım

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, geçtiğimiz günlerde Buckingham Sarayı’nda moda endüstrisinin ileri gelen isimlerine bir davet verdi.

Ünlü modacılar John Galliano ve Vivienne Westwood’un yanı sıra David Bailey, Sophie Dahl, Twiggy, Steven Jones, Erin O’Connor gibi moda dünyasının tanınmış isimleri, 83 yaşındaki “Her Majesty” ile el sıkışmak için saraydaki davete katıldı.
Kraliyet Sarayı’ndaki davette, ıngiliz moda endüstrisine emeği geçen bir isim daha vardı. Türk moda tasarımcısı Bora Aksu... Kraliçenin davet ettiği 15 moda tasarımcısından biri olan Bora Aksu, son yılların “parlayan yıldızı”...
Onun başarısıyla gururlandık.
Saray resepsiyonunda neler olmuş öğrenmek için soluğu Bora’nın Londra’daki stüdyosunda aldım.
  
57 yıldır hükümdarlığını sürdüren güçlü kadın

Bora Aksu’nun Londra’daki stüdyosunu anlatayım biraz.
Her sanatçının yaşam yeri gibi. Ona ait. Onu yansıtıyor. Tavanda asılı çantalar, duvarlardaki çizimler. Cansız mankenlerin üzerindeki harika kumaşlar...
Stüdyo içinde nereye bakacağımı şaşırıyorum. Kendimi fantastik film setlerinden birinde hissediyorum.
Bora ve eşi, inanılmaz mütevazı. Sakin... Huzurlu...
Gelelim saraydaki davete. Bakın, moda tasarımcısı o davet için neler söylüyor:
****
“Kraliçe’nin karşısına çıkmak, sınava çıkmak gibi bir şey. Size neler yapacağınız, ne konuşacağınız önceden verilen brifingde öğretiliyor. Kraliçeye ilk tanışma anında ‘Her Majesty’ (Majesteleri), sonra da ‘Ma’am’ diye hitap ediyorsunuz. Tabii, heyecandan bunları karıştırmanız çok doğal.”
“Kraliçe oldukça ilgili, yüksek enerjili bir kadın. Yaşına göre çok dinç. Ufak tefek. Size kendinizi çok iyi hissettiriyor.
Ve sürekli gülümseyen bir kadın. O günkü kıyafetlerine gelince; gerçekten çok şık. Bir ara döndü, ‘Diğer tasarımcılarla aranız nasıl?’ diye sordu. ‘Büyük bir moda ailesi gibiyiz’ cevabına ise gülerek ‘Evet, oldukça rekabetçi bir aile’ diye karşılık verdi.”
****
Bora Aksu, Kraliçe 2. Elizabeth’in gençlik yıllarındaki giyim tarzından etkilendiğini de itiraf ediyor. Özellikle eski resepsiyonlarında giydiği klasik ve renk paleti doğal tonlardan oluşan kıyafetlerden...

Ve genç moda öğrencilerine tüyolar

Bora Aksu, genç nesil moda tasarımcıları ve moda öğrencileri için bir şeyler yapmak telaşında.
“Sadece sizin iyi olmanız yeterli değil, arkanızdan gelenleri de yetiştirmelisiniz” diyor.
Ve kısıtlı zamanlarda da olsa, onu artık Türkiye’de bulmak mümkün.
Moda okuyan öğrencilere eğitim veriyor.
Genç tasarımcılar; eğer Bora Aksu’nun workshop’larına katılmak istiyorsanız, ıstanbul Moda Akademisi ve ızmir Ekonomi, ıngiltere’nin parlayan yıldızının eğitim verdiği mekanlar.
Yazarın Tüm Yazıları