Kovulan Romanların şarkısı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Roman kamplarının dağıtılması emrini vermesi ve ardından Romanların teker teker sınır dışı edilmesi olayını takip ettiniz mi acaba?

Haberin Devamı

Avrupa’da bugünlerde bu konu konuşuluyor. 

Sarkozy’nin bu emrinden sonra Romanlar, klarnet, ud ve de kemanları çıkarıp,
“Tıngırdama tıngırdama olmaz olası,
Şıngırdama şıngırdama gerdan parası,
Anası, danası, yedi sülalesi
Aç aç doymuyor insan mayası”... diye göbek attı mı bilmiyorum. Ama mutlaka Sarkozy’e hitap eden şarkıları ardarda patlatmışlardır. Ve mutlaka,
“İnsanı insandan ayıranı kayıranı
Sen ıslah et aşka yasak buyuranı
Hak, ya hak!
Tepeden bakanını, zulüm yapanını
Ruhunu çula çaputa hak diye satanını
Yak, mevlam yak!”... demişlerdir...

Suç ve fuhuş kaynağı demişti

Sarkozy, suç ve fuhuş kaynağı olarak tanımladığı 300 yasadışı Roman kampının dağıtılması talimatını geçtiğimiz ay vermişti.
Fransa Aile Bakanı Nadine Morano ise, “çoğunluğu sokaklarda dilencilik yapan Romanların istilasından ülkemizi korumak istiyoruz” demişti. Sarkozy bununla da yetinmedi, AB vatandaşı Roman göçmenleri geri alıp kendi toplumuna entegre etmemesi halinde Romanya’nın Schengen bölgesine girmesini veto edeceğini de duyurdu.
Romanlar, teker teker ülkelerine gönderilmeye başladılar. Romanya ve Bulgaristan’a doğru yola çıkarıldılar. Romanlara karşı başlatılan bu “operasyon”, sadece Fransa ile sınırlı kalmadı. İtalya’dan da destek geliverdi.
İtalyan İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Sarkozy’yi haklı bulduklarını söyleyerek, "Şimdi AB vatandaşlarının sınır dışı edilmesi imkanı yaratılmalıdır" dedi. İtalya, bundan birkaç yıl önce Romanların parmak izlerini almaya kadar varan bir dizi uygulamayla uluslararası eleştirilere hedef olmuştu.

Haberin Devamı

Papa 16’ıncı Benedikt tepki gösterdi

Papa 16'ıncı Benedikt Pazar günkü öğlen duasının ardından Fransızları, insanların farklılıklarının meşru olduğunu ve tolerans gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı. Papa, İsa’nın bütün uluslardan ve farklı dillerden insanları bir araya getirmek için gönderildiğine dikkat çekerek, aileleri çocuklarını evrensel bir kardeşlik anlayışıyla yetiştirmeye çağırdı.
Sarkozy’nin bu tavrı, kendi ülkesinde de tepki gördü. Fransa’da bir kesim aydın, hükümetin Roman karşıtı politikalarını İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudilere uygulanan tehcir kararına benzetti. Hükümet ise geçen yıl 10 bin Roman'ın sınır dışı edildiğini, bu politikanın önceki muhafazakar hükümetin uygulamalarının bir devamı olduğunu savundu.
Avrupa’nın birçok ülkesinde süregelen “ayırımcı” politikanın devamı niteliğindeki bu uygulamaya karşı acaba Romanlar ne diyor?
“Tıngırdama tıngırdama olmaz olası.
Şıngırdama şıngırdama gerdan parası.
Anası danası yedi sülalesi.
Aç aç doymuyor insan mayası”...

Yazarın Tüm Yazıları