Kötümser ve iyimser

"Kötümser olma, iyimser ol" der, görmüş geçirmişler. Umudu yeşertmek için... Herhalde bu aralar kriz, işsizlik derken biraz fazla kaptırdık. Kötümserlik, iyimserliği solladı. Ama nadir de olsa güzel haberler geliyor, iyimserliği yayacak, umudu yeşertecek. Her ne kadar bu güzel haber, yine hükümetin alacağı karara dayansa da.

Otomotivle başlayan, mobilya, beyaz eşya ve elektroniğe yansıyan ekonomiyi canlandırma paketinde sunulan ÖTV ve KDV indirimleri, her ne kadar otomotivcilerin suistimal ettiği söylense de, sanayici için can simidi oldu. "Kriz varsa, çare de var" ya da hükümetin işsizliği önlemek için çalışmalarını yürüttüğü, "500 bin geçici istihdam" ya da illere göre yatırım teşviki çalışması... Bunların hepsi aynı hedefi güdüyor: Yatırımı artırmak, işsizliği önlemek ve durma noktasına gelen tüketimi canlandırmak.

Bunlar iyi, güzel ama ortada uygulanmış ve sonuç vermiş uygulamalar da var. Bunlardan birisi de ÖTV ve KDV indirimini sürdürmek. İşadamlarının bu anlamda üç aylık indirimin bir yıla uzatılması yönünde ciddi baskısı var. Bu baskılar sonunda da, hükümet 15 Haziran’da konuyu karara bağlayacak. Umarız olumlu olur, çünkü uygulamanın başarıya ulaştığını gösteren Alfemo Mobilya gibi örnekler var.

120 tamam, 150 yeni işçi sırada

Hürriyet’in ekonomi sayfasında bir haber ilişti gözüme. Türkiye’nin önde gelen mobilya firması, İzmirli Alfemo, hükümetin yüzde 10 KDV indirimiyle yaşanan canlanmayla 80 kişiyi işe almış. 40 kişi de sıradaymış.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Davulcuoğlu, 7,5 milyar dolarlık mobilya sektörünün durgunluktan çıkmasında KDV indiriminin büyük payı olduğunu ifade ederek, sürmesi durumunda 150 kişiyi daha kadrolarına alacaklarını söylemiş. Bu dönemde hiç fena değil. Özellikle, yılın ilk üç ayında İzmir’de gerçekleşen 107 milyon TL’lik yatırımla 530 kişi çalıştırıldıysa...

KDV teşviğini beyaz eşya ve otomotivdeki gibi zam yaparak değil, fiyat indirimleriyle değerlendirdiklerini belirtmiş Davulcuoğlu. Demek ki, suistimalsiz de oluyormuş. Çünkü, çalışan sayısını da 630’dan 750’ye çıkarmışlar. Ve Davulcuoğlu, eğer hükümet KDV indirimini yılsonuna kadar uzatırsa, şimdiye kadar 1,5 milyon dolar olan yatırımı katlamayı planladıklarını söylemiş. Ve tabii, daha yeni 750’ye çıkan çalışan sayısı da 900’e çıkacakmış.

Şimdi, Davulcuoğlu’nun söylediği, son zamanlardaki en güzel cümleye gelelim: "Siparişlerimiz fevkalade yoğun durumda. Önümüzdeki ay karşılayamama riski var. Nasıl 24 saat çalışırız diye düşünmeye başladık." Ne diyelim, umarım hükümet de bunu duyar, bu indirimleri gerçek anlamda fırsata çeviren sanayici rahatlar, çalışan rahatlar.
Yazarın Tüm Yazıları