Körler adası

Nüfusu 35 bin civarında olan Zakinthos’da devlet yıllarca 700 görme özürlüye maaş ödüyordu. Ta ki günün birinde biri çıkıp, "Nüfusun yüzde 2’sinin kör olması imkansız" deyinceye kadar

Haberin Devamı

Yunanistan’ın cennet parçalarından biri Zakinthos Adası. Korfu, Kefalonya ve Lefkada ile birlikte İyon Denizi'ndedir ve İtalya’ya bakar. Ege Adaları'nın aksine öyle mavi pancurlu beyaz evleri yok pek. Mimarisi, müziği, mutfağı ve kültürüyle İtalyan ekolünün etkisinde kalmış. Maviyle beyaz yerine maviyle yeşil hüküm sürer bu adada.

Zakinthos, Caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü. Ayrıca, sarhoş İngiliz turistlerin rezaletleriyle de sık sık gündeme gelir.

İki buçuk yılda hem Yunanistan’ı hem de halkını değiştiren ekonomik krizdeyse adını başka bir özelliğiyle duyurdu.

Paralar nereye gitti, nasıl çarçur edildi gibi sorulara belki de en çarpıcı cevaplardan biri bu adadan verildi.

Nüfusu 35 bin civarında olan Zakinthos’ta devlet yıllarca 700 görme özürlüye maaş ödüyordu. Ta ki günün birinde bir yetkili çıkıp, "Nüfusun yüzde 2’sinin kör olması imkansız" deyinceye kadar.

Haberin Devamı

Geçmiş araştırıldı. Ne bir salgın ne de genetik bir hastalık yaşanmış adada. İlginçtir, görme özürlülerin sayısı nedense hep seçim öncesi dönemlerde artış kaydediyordu. Yani seçim öncesi dönemlerde ada sakinlerinin gözlerine bir şeyler oluyordu ve göremiyorlardı.

Bardağı taşıran damlaysa devletten maaş alan görme özürlüler arasında bir taksi şoförünün de bulunduğunun tespit edilmesi oldu.

66 KİŞİ SAHTE ÖZÜRLÜ

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ülkede özürlü maaş alan herkesin devlet hastanesinde yeminli doktor muayenesinden geçmesini şart koştu. Bakanlığın kararı kara haber ya, Zakinthos’ta tez duyuldu.

Görme özürlü 700 kişiden 600’ü hiç muayeneye gitmedi. Maaşının kesilmesine ses çıkarmadı. Muayeneye giden 100 kişiden de sadece 40’ı gerçek görme özürlü çıktı. Devlet yıllarca Zakinthos Adası'nda sahte görme özürlü 660 kişiye maaş ödüyordu.

Bakanlığa göre Yunanistan’da devletten maaş alan 240 bin özürlü yaşıyor. Mecburi muayenelerde bunların 38-40 bininin maşallah sağlığının pek yerinde olduğu tespit edildi. Kaba saba bir hesapla sahte özürlülere geçen yıllarda tam 2.5 milyar Euro ödendi. Paraları geri isteyecekmiş devlet ama alabileceğini pek zannetmiyorum.

Haberin Devamı

Mesele görme özürlülerle bitmiyor. 10 binlerce rahmetliye birkaç ay öncesine kadar maaş ödüyordu bu devlet. Kimi rahmetlinin kızına, kiminin oğluna, kiminin eşine... Şimdi “Rahmetlinin göçtüğünü devlete bildirmeyi unuttum” diyor kimi, “Vakit olmadı, bildirecektim ama çok işim vardı” diyor bir başkası.

Bu ülkede, sekiz ayda iki kez doğum masrafı alan var, hiç çocuğu olamamasına rağmen devletten dört-beş çocuk sahibiymiş gibi ödenek alan da. Hatta kağıt üzerinde hamile kalan erkek bile var...

Bu ülkede, Sosyal Sigortalar Kurumu’nda şüpheli bir bayan memurun evinde yapılan aramada karton kutular içinde 1 milyon Euro bulunuyor. Kadın “Haberim yok” diyor, kocası da “Hiç dikkat etmedim”.

Haberin Devamı

Bu ülkede, Kalkınma Bakanlığı’nda da özel sektör yatırımları dairesinde çalışan 57 personelin tümü rüşvet aldığı şüphesiyle kızağa çekiliyor.

Devletin de, siyasetçinin de halkın da işine gelen bir çark döndü yıllarca bu diyarda.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları