Konstantiniyye’den İstanbul’a: Bir şehrin sesle hikâyesi

BİR kentin tarihi çeşitli biçimlerde, çeşitli türlerde anlatılabilir.

Bana göre en etkileyici olanı, sesle anlatmaktır.

Hele bu, birçok dinin, dilin bulunduğu İstanbul’sa, tercih edilmesi gereken tür müziktir.
18 Haziran 2010 akşamı 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılacak Bir Şehrin Hikâyesi - Konstantiniyye İstanbul konserinin konusu şu: Zaman içerisinde müzikle yapılacak bir yolculuğu betimlerken Yunan müzikleri (Ortodoks ve din-dışı), Haçlı türküleri, Osmanlı saray ve mehter müzikleri, Türk folk ve şehir müzikleri, Sufi müzikleri, Sefarad Yahudi müzikleri, Ermeni müzikleri, Balkan etkileşimli Roman müzikleri ve Arabesk müziği kapsamaktadır. Müzikle yapılacak bu seyahat, programda yer alan pek çok akademisyen / müzisyenin uzun yıllar yaptığı araştırmalar neticesinde ortaya çıkmış. (...)
“Bir Şehir Hikayesi, Konstantiniyye İstanbul” projesi Amerika’nın seçkin müzikolog ve müzisyenleri tarafından Boston’da hazırlanan bir proje. Konstantiniyye ve İstanbul bölümlerinden oluşan projede 2000 yıllık bir süreçte, İstanbul’un özgün şehir müziklerinin oluşmasında belirleyici rol oynayan dini ve din dışı müzikler; saray müzikleri, askeri müzikler; etnik müzikler, sosyo-ekonomik göçlerle kentte oluşan Doğu ve Arap temalı müzikler kronolojik bir süreç içerisinde orijinal tınıları, çalgıları ve sözleri ile izleyicilere sunulacak. Etkinlikte tamamı Boston’dan, Schola Cantorum, Ensemble Trinitas, The New England Drum and Winds Mehterhane, Dünya; New Music Ensemble, İnce Saz Ensemble, Fasıl Ensemble, Anadolu Folk ve Arabesk topluluklarından 35 sanatçı yer alacak.
Amaç da şöyle özetlenebilir: “Projenin amacı bilimsel verilere bağlı kalarak bu çok renkli ve aynı zamanda birbirine yansımalarla daha da zenginleşen kentsel kültürel dokuyu en eski zamanlardan başlayarak ve kronolojisine uygun olarak orijinal tınılarla örneklemek. Böylece İstanbul’un her döneminden ve tarihin imbiğinden süzülerek bugünlere gelen ve bugün de keyifle dinlediğimiz; tüm kentlilere ortak, aşina ve bildik ses ve müzikleri bütünleyici bir repertuar yapısı oluşturulmuş. İzleyiciler bu projenin bitiminde bugüne kadarki müzikal birikimlerini ve deneylerini bütünsellemek ve bir başka boyutta anlamlandırmak fırsatını elde etmiş olacaklar.”
Proje sahibi - Deniz Özsezen, Müzik yönetmeni - Dr.Mehmet Ali Sanlıkol, Proje koordinatörü - Deniz Özsezen.
KONSERDE NELER SESLENDİRİLECEK
Kozmopolit bir kentin, İstanbul’un sesli tarihi şu sırayı izleyecek:
Çok katmanlı toplumsal hatıraların yansıtıldığı program sırasıyla Rum Ortodoks ilahileri, seküler Rum müzikleri, Haçlı şarkıları, Osmanlı merasim ve askeri bandolarının müzikleri, Osmanlı saray müzikleri, Tasavvufi merasim müzikleri, Türk halk müzikleri, Sefarad Yahudilerinin şarkıları, Ermeni ve Türklerin şehir müzikleri ve nihayet protesto ve özlem dolu çağdaş popüler şehir müziklerine yer verilmektedir. Her eser kendi başına kutlama, aşk, sadakat veya askeri gücü dile getiriyor olabilir, fakat bir bütün olarak bakıldığında bu hızla gelişmekte olan kozmopolit şehrin artık içine işlemiş olan melankoliyi görmemek neredeyse imkânsızdır.
* * *
DÜNYA ORGANİZASYON’un daha önceki başarılı CD çalışmalarının adını vereceğim:
Dünya Size Güller Bize - The Dünya Ensemble with special guests - Brenna MacGrimmon & Erkan Oğur
The Psalms of Ali Ufki.
Kuş Dili: The Language of Birds. The Dünya Ensemble and special guests.
The Psalms Of Ali Ufki, The Dünye Ensemble.
Yazarın Tüm Yazıları