Köklü bir pastane: Baylan

İlk kez bir arkadaşım götürdü beni oraya. “Nefis pastaları ve tatlıları var, her seferinde ne yiyeceğimi şaşırıyorum. Ama yine de favorim kup griye” dedi kapıdan içeriye girerken.

Mevsim yazdı. Gösterişsiz, sade bir pastane dükkanının sağlı sollu masaları arasından geçip arkadaki nefis bahçeye girdiğimizde içim huzurla doldu. O gün, asmalarla bezenmiş bahçesine ve yediğim çikolatalı pastasına hayran kaldığım pastane, İstanbul’un en köklü pastanelerinden biri olan Baylan’dı.
Neredeyse Cumhuriyet yaşında olan Baylan Pastanesi, Rum kökenli Filip Lenas tarafından kurulmuş. İlk adı Loryan olan pastane, uzun yıllar Beyoğlu’nda hizmet vermiş ve dönemin en iyi pastaneleri arasına girmeyi de başarmış. Hatta başarısı o kadar dillenmiş ki Baylan’ın, Atatürk önemli konuklarını sarayda ağırladığında bu pastanenin birbirinden nefis tatları da bu ziyaretlerin eşlikçisi oluyormuş.
Daha sonraları ismi Türkçeleştirilen, Karaköy ve Kadıköy’de de açılan Baylan’ın Beyoğlu ve Karaköy şubeleri çeşitli nedenlerden dolayı kapanmış ve şu anda Baylan dendiğinde akla Kadıköy Çarşısı civarındaki sade dükkan geliyor.
Halen Baylan’ın başında bulunan Harry Lenas, çeşitli ülkelerde pastacılık üzerine eğitim almış. Bu beyefendi insan kendini eğitmeyi, geliştirmeyi ise hiç bırakmamış. Hâlâ yılda birkaç kez yurtdışındaki bazı seminerlere ve konferanslara katılıyor, Baylan’ın köklü tarihine rağmen eskimeyen bir pastane olmasına çalışıyor.
Yolunuz Kadıköy’e düşerse, mutlaka uğrayıp damağınızı nefis kup griyeyle ya da Baylan’ın muhteşem pastalarından biriyle şenlendirin derim.

SEDESİR

Malzemeler
* 1 kâse kavrulmuş buğday unu
* Alabildiğince ılık su
* 50-100 gr tereyağı
* 50-100 gr süzme veya petekli bal

Yapılışı
Geniş bir kâseye kavrulmuş buğday ununu koyun. Üzerine ılık suyu azar azar ilave ederken, bir taraftan da tahta kaşıkla ezerek koyu bir kıvama getirin.
Muhallebi kıvamındaki bu bulamacın üzerine eritilip kızdırılmış tereyağını gezdirin. Balı ilave edip servise sunun.
NOT: Sedesir, Doğu Anadolu’da çok yaygın ve yüzyıllardan beri tüketilen bir yiyecektir. Kavrulmuş buğday unu yağla kavrularak kahvaltıda yenildiği gibi, sadece toz şeker ilave edilerek çocukların çok sevdiği bir yiyecek haline de gelir. Bazı yörelerde suyla ya da sütle pişirilen kavutun üzerine bal, pekmez, reçel gezdirilerek tüketilir.
Yazarın Tüm Yazıları