Kızınızın saçı var mı?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

İzninizle bu arefe günü bir konuğumuz olacak. Elektronik posta mesajından anladığım kadarıyla genç bir hanım. İsmi Sema; Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda gönüllü ablalık yapıyor. Bize ulaşan mesajını aynen aktarıyoruz:

‘‘Merhaba,

Daha önce hiç kimsesiz bir çocuğun neler yaşadığını düşünüp ona maddi, manevi herhangi bir yardımda bulundunuz mu?

Şimdi bu çok kolay. Ben Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda gönüllü ablayım. Benim grubumda 3-6 yaş arası 27 çocuk birlikte kalıyorlar. Orada çocuklar, çocukluk diyebileceğimiz komik, keyifli dakikaları pek yaşayamıyorlar. Hiç bakkala, sokağa çıkmıyor, arabaları, şehri, mağazaları bilmiyorlar. Kivi nedir bilmiyorlar. Küçük yaşlarına rağmen disiplinli bir hayatı yaşamaya zorunlular. Özel eşyaları yok, herkes birbirinin giysilerini giyiyor. Saçları kazınmış (kızların cinsiyetini ayırd etmek güç), elleri kupkuru. Temizlik büyük bir problem. Çamaşır ve kurutma makineleri var ama bir kişi 27 çocuktan sorumlu olduğu için aksaklıklar oluyor. Sabun, deterjan, şampuan, küçücük bedenleri için kreme gereksinimleri var. Ve daha da önemlisi özenle giydirilmeye, sevilmeye, şımartılmaya ihtiyaçları var. Onlara göstereceğiniz şefkat, getireceğiniz bir kitap, yazboz, çeşitli materyaller (karton, kalem, resim defteri, boya, makas gibi) eminim yaşamlarında büyük sevinçlere ve değişikliklere sebep olacak....’’

* * *

Sema Hanım'ın ablalık ettiği minikler, Türkiye'de 25 milyon olarak hesaplanan çocuk ordusunun talihsiz neferleri. Ülkemizde 540 bin kimsesiz çocuk var, himaye edilen çocuk sayısı 21 bin 350...

Korunmaya muhtaç çocuklar için tesis sayısı sınırlı: 70 yuva, 93 yetiştirme yurdu, 28 kreş-gündüz bakımevi, 15 gençlikevi, bir çocuk evi ve 510 koruyucu aile var. (Koruyucu aile geçici bir süre için, örneğin hafta sonları yanına aldığı çocuğun yuva hasretini gideriyor.)

Bu işten anlayanlar, bırakın sistemin nitelik sorunlarını, nicelik yetersizliğinden yakınıyor. Türkiye nüfusuna göre en az on katı çocuk barındıracak tesislere ihtiyaç olduğu söyleniyor.

* * *

Evet, yarın bayram. Eğer varsa kızınızın saçını okşarken kıymetini bilin, şükredin. Çünkü unutmayın bu bayramı da sıfır numara kafayla karşılayan kız çocukları var. Ve ne yazık ki hep olacak.













Yazarın Tüm Yazıları