Kış cildi yorar

Kış koşulları cildi de zorluyor. Fazlasıyla kurutuyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve hassas cildi olanlar için bazı önlemlerin alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Arda Eminzade’nin verdiği bilgiye göre, soğuk havada vücut ısı kaybını önlemek için deri yüzeyindeki kan damarlarının çapını daraltarak, vücut yüzeyinde kan dolaşımını azaltır. Bu da ciltte soyulmaya ve kurumaya neden olur. Dolayısıyla korumadan yoksun kalan cilt daha fazla bakıma ve özene ihtiyaç duyar. Havadaki nem oranının azalması ve soğuk hava özellikle ileri yaşlarda derinin nem ve yağ oranını azaltır. Sorun estetikten ibaret değil. Yıpranmış ve hasar görmüş stratum kornetim (cildimizin en üst katmanı) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddeler (deterjan ve kimyasal etkenler) olumsuz etkileriyle cilt tahrişi, alerjisi ve egzamaya sebep olabilir.
ÇOK SICAK SUDAN UZAK DURUN
Sağlıklı bir cilt için:
Sıcak sudan kaçının. Sıcak su deri üzerindeki koruyucu yağ tabakasına hasar verir. Sık banyo yapılması ve el yıkanması, derisi hassas olanlar için sakıncalı. Uzun süreli banyo, deri hücrelerindeki su oranını azalır.
Hafif bir sabun kullanın. Kokulu, deodoran ve alkol içerikli sabunlar cildi tahriş edebilir. Sabun PH oranının 5,5 olması tercih edilir. Yağlı sabun ve jeller cilt korumasında faydalı.
Nemlendirici kullanın. Banyo sonrası nemlendirici kullanımının etkisi birkaç kat artar. Banyo sonrası, eller ya da ayakları yıkadıktan ve kuruladıktan hemen sonra (ilk 3 dakika) uygun nemlendirici sürülmesi daha etkili. Aşırı kuru ciltlerde üre ve asit laktik içerikli nemlendirici daha faydalı olabilir.
Traşınızı banyodan sonra yapın. Banyo tüyleri yumuşatır. Kuru ciltlerde tıraş öncesi (yüz, bacak ve diğer bölgeler için) tıraş köpüğü veya jel kullanılmalı. Jel daha etkili bir şekilde cilt tahrişini önler. Tıraş köpüğü 3 dakika ciltte bekletilmeli. Tıraş tüylerin çıkış yönünde yapılmalı. Aksi takdirde kıl dönmesi ve batmasıyla tahrişe sebep olabilir. Tıraş bıçakları en fazla 5-7 kez kullanım sonrası kesinlikle değiştirilmelidir. Bu durumda cilt tahriş riski azalır.
PEELING ZAMANI
Peeling (soyma) için en uygun zamandayız. Yaz mevsimi güneşin etkisinin fazla olması sebebiyle peeling için uygun zaman değil. Ancak, sonbahar ve kış ayları sivilce izleri ve ince kırışıklıklar için glikolik asit içerikli ürünler ile peeling yapılması açısından uygun mevsim sayılır.
Kışın da güneş koruyucusu kullanın. Yağmurlu havalarda bile ultraviyole ışınları bize ulaştığı için kış mevsiminde de en az 30 SPF güneş koruyucusu öneriliyor. Yüksek rakımlarda ve karlı ortamda güneş koruyucusu kullanımı daha da önemli.
Cildinizi soğuktan korumak için eldiven, uygun çorap, ayakkabı, bere ve atkı gibi aksesuvarları kullanın.

Yazarın Tüm Yazıları