Kış aylarında tatile çıkanların dörtte biri yatağa düşüyor

Uzmanlara göre kış aylarında tatile çıkanların yüzde 20-25’i tatillerini yatakta geçiriyor. Kış aylarında hem dolaşan enfeksiyon çeşitliği hem de hasta sayısı artıyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları tatili zehir etmeye yetiyor.

Aslında tatilde yaşanan hastalıkların nedenlerinden biri de tatil hazırlığı. Hazırlık sırasında genellikle stres yaşanır. Tatile çıkmadan bitirilmeye çalışılan işler, eksikler için alışveriş, organizasyon kişiyi gerer ve yorar. Stres ve yorgunluk bile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalığa yakalanma ihtimalini artırıyor.

Yolculuklar, daha fazla kişiyle temas, kış aylarında artan enfeksiyonlar bağışıklık sistemi zayıflığı zeminine eklenince hastalanmak neredeyse kaçınılmaz oluyor.

VÜCUT DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYOR

İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayfer Utku Savaş’ın verdiği bilgiye göre, soğuk hava beraberinde birçok sağlık sorununu da birlikte getiriyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış gözleniyor. Nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürree gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Enfeksiyonlar özellikle, çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz etkiliyor.

Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücut daha fazla enerji harcıyor. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında vücut direnci düşüyor. Vücut enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikler. Bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenir. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür.

Kış hastalıklarından korunmak için

Kalabalık, havasız ortamlardan olabildiğince uzak durun.

Çok seyahat ediyorsanız hastalık sezonundan önce grip aşısını yaptırın.

Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar var. Yaşlılar, çocuklar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları bulunanlar havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalı.

Mevsime uygun, kat kat ve sıcak giyinin. Ancak bu özen aşırı terlemeye yol açmamalı.

Kış ve soğukta fazla enerji almak yararlı. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünlerin düzenini bozmayın.

Kalp hastalığı bulunanlar çok soğukta yürümemeli.
Yazarın Tüm Yazıları