Kırmızılardan gelen güzellik

Zengin likopen içerikleriyle kırmızı meyve ve sebzeler güzellik ve gençliğin hizmetinde

Domates, karpuz, kırmızı biber (tatlı), kırmızı greyfurt, kuşburnu ve kızılcık gibi kırmızı meyve ve sebzeler şu sıra cildimizin en yakın dostu. Onlara bu özelliği kazandıran zengin likopen içerikleri. Likopen, cildin alt dokusunda yoğunlaştıkça, güneşin zararlı UV ışınlarına kalkan oluyor. İçeriden koruyarak yaşlanmasını yavaşlatıyor. Güzellik uzmanları, kırmızı meyve ve sebzeli karışımlardan maske ve soyucu (peeling) da hazırlıyor.
Güzellik ve cilt bakım uzmanı İnci Soydan’ın verdiği bilgiye göre, güçlü bir antioksidan olan ve kanserden koruduğu bilinen likopen, cilt için de önemli. Soydan, taze kırmızı meyve ve sebzelere yulaf unu, nişasta, bazı baharatlar ve bitkisel yağlar da katıyor: “Böylece etkisini zenginleştiriyoruz. Bu ürünler kişinin cilt tipine göre, kimi zaman çiğ, kimi zaman da pişmiş olarak kullanıyor” diyor.
Kırmızılardan hazırlanan el yapımı ürünler sadece yüze değil, tüm vücuda uygulanıyor. Soydan, “Güneşlenmeyi ve bronzlaşmayı çok seviyoruz. Ama çoğu zaman kısa sürede daha fazla yanmak için koruyucu kullanmadan güneşleniyoruz. Ya da koruyucu kullansak da güneşlenme süremizi uzun tutuyoruz. Bu durum da cildin hasar görmesine sebep oluyor. Bilinçli ve sağlıklı güneşlenmek isteyenlerin vücuduna uyguladığımız bu maskelerle cildin daha sağlıklı ve uzun süre bronz kalmasını sağlıyoruz” diyor.

SIRADA TURUNCULAR VAR

Peki kırmızıların sezonu bitince ne olacak? Soydan, “Zaten cildimize iyi gelen meyve ve sebzeler, doğanın kendi dengesi içinde o mevsimde çıkıyor. Yaz sonrası ciltte oluşan hasarı ve kuruluğu gidermek için de turuncu meyve ve sebzeler geliyor. Bunlar kayısı, kavun ve yaz portakalı” diyor.

SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ

* YÜZE KIRMIZI MASKE: Malzemeler: Bir orta boy domates, bir yemek kaşığı yulaf unu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı bal, bir çay kaşığı papatya yağı. Yapılışı: Domates rendelenip iki dakika pişirilir. Sonra bütün malzemeler pişmiş domatese karıştırılıp, maske kıvamına getirilir. Bu maske tüm yüze ve dekolteye uygulanır. Göz çevresine uygularken göze kaçmamasına dikkat edilmeli. 15-20 dakika bekletilip, ılık suya batırılımış pamuk veya süngerle temizlenir.
* VÜCUDA KIRMIZI MASKE: Malzemeler: İki tatlı kırmızı biber, dört yemek kaşığı süzme yoğurt, yarım paket yaş maya, iki yemek kaşığı nişasta, iki yemek kaşığı (yoksa zeytinyağı), bir tatlı kaşığı bergamut yağı, bir çay kaşığı Vicks. Yapılışı: Biberlerin yeşil başlığı ve çekirdekleri ayıklanır, blendırda iyice parçalanır, tüm malzemeler karıştırılıp tekrar blendırdan geçirilir. Elde edilen maske banyoda kese yaptıktan sonra tüm vücuda sürülüp, 15 dakika bekletilir ve ılık suyla durulanır.

UV anne karnındaki gelişimi etkiler mi

Bu sorunun yanıtını bilimadamları da araştırıyor. Bildiğimiz gibi güneşten aldığımız UV ışınları UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç tip. UVC yeryüzüne kadar ulaşmaz. UVA ise deri kanserine yol açabiliyor ama UVB kadar tehlikeli değil. UVB bulutlu bir havada bile cilt hasarı yapabiliyor. UV ışınların deneysel olarak kan folat (folik asit) seviyesini de azalttığı gösterildi. Halbuki folik asit eksikliği, bebekte ciddi sakatlıklara (mesela omurilik kapanmıyor) yol açabiliyor. Gebeliğin erken evrelerinde UV ışınlarına fazla maruz kalmanın, bebekte gelişme anormalliklerine yol açıp açmadığıysa araştırılıyor.

HAMİLE CİLDİ DAHA HASSAS

Cilt hastalıkları uzmanları hamile olun ya da olmayın güneş ve solaryumda bronzlaşmanın sağlık açısından zararlı sonuçları olabileceği konusunda hemfikir. Bronzlaşmak cildinizin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı kendisini korumak için gerçekleştirdiği bir cevap. Bilimsel veriler bu ışınlara uzun süre maruz kalmanın yaşlanma etkilerini artırmasının yanı sıra malign melanoma adı verilen bir tür cilt kanserinin gelişimini de hızlandırdığını gösteriyor.
Hamile kadınların çoğunun cildi hamilelik sırasında daha hassas ve güneş yanığına karşı daha korunmasız. Hamilelik sırasında derinin rengini veren melanini salgılayan hücreleri etkileyen hormon düzeyleri yükseliyor. Bu durum hamileyi aşırı pigmentasyona (lekelenme) karşı duyarlı hale getiriyor. Eğer yüzünüzde cholasma adı verilen gebelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz renk değişiklikleri görülüyorsa, siz de güneş ışınlarına ve ultraviyoleye karşı aşırı duyarlısınız demektir. Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verir. Yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih etmeniz gerekiyor.
Bununla birlikte güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına (dehidratasyon) neden olabilir. Her iki durum da gebeliğiniz açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmiyor.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Hepatitlerle ilgili her şey


Deneyimli sağlık muhabiri Esra Kazancıbaşı Öztekin, ‘Hepatitler, Sarılık ile Hepatit Aynı Şey Mi’ kitabını 15 uzmanla röportaj yaparak yazdı. Viral hepatitlerle ilgili hastaları, yakınlarını ve bir gün başına gelebilecek herkesi ilgilendiren konuları olabildiğince detaylı ele alan Öztekin’in kitabı Sağlık Adası Yayınevi’nden, 15 lira.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Manikürde, pedikürde kullanılan aletleri alkolle silmek yeter. Alkollü temizlikten sonra üzerinde hiçbir hastalık yapıcı kalmaz. Güvenle ortak kullanılabilir.
DOĞRU: Bu aletleri asla başkalarıyla ortak kullanmayın. Sterilizasyon için alkol yetmeyebilir. Örneğin hepatit B virüsü kuru yüzeyde 10 gün canlı kalabilir. Ancak 100 derecede 10 dakika kaynatılır veya yarım saat binde 5’lik çamaşır suyunda bırakılırsa ölür.

SAĞLIĞIM İÇİN
Ahmet Ümit (yazar)

MUTLAKA YAPARIM: Haftada 3-4 gün spor yapıyorum. Arada bisiklete biniyorum, yürüyüş yapıyorum. Yazları yüzüyorum. Bir Antepli olarak zor olsa da, mümkün olduğunca sebze ağırlıklı beslenmeye ve kırmızı etten uzak durmaya çalışıyorum.
ASLA YAPMAM: Sigara içmek.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Mutlaka yılda bir kere check-up yaptırıyorum. Zamanı gelince yine yapacağım. Üç kilo fazlam var, vermem gerekiyor. Yemeğime biraz daha dikkat ederek, akşam 21.00’den sonra yemeyerek yapabileceğimi düşünüyorum.

TAMAMLAYICI TIP
Altın çileğin meyvesi yarar hapı yalan

‘Altın çilek hapı’ aldatmacasıyla satılan, içeriği net bilinmiyen zayıflatıcılar ölümlere yol açınca, altın çilek meyvesinin kendisi de gözden düştü. Taze veya kurutulmuş yenen altın çilek meyvesinin toplam şeker içeriği diğer meyvelere oranla düşük. A, C, B ve K1 vitaminleri, kuvvetli antioksidanlar, yüksek diyet lif, karoten ve potasyum açısından zengin. Tüm bu özelliklere bakınca, altın çileğin insan sağlığı açısından faydalı olduğunu göz ardı etmek mümkün değil. Ancak altın çilek meyvesinin piyasada satılan ve altın çilek içerdiği iddia edilen zayıflama haplarıyla ilgisi yok. İnönü Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Murat Yılmaztekin, “Altın çileğin veya onunla üretilen ürünlerin zayıflama kürlerinde kullanımı ve olumlu sonuçların varlığına dair bilimsel herhangi bir veri yok” diyor.
Yazarın Tüm Yazıları