’Kırmızı ışık yüzsüzleri’ televizyonda yayınlanacak

MALATYA’ya trafik ışıklarının ilk girdiği yıllar... Trafik polisleri, vatandaşların ışık uygulamasına alışmasına yardım eder.

Yayalara kırmızı ışıkların yandığı an... Orta yaşlı bir kadın kırmızı ışığa aldırmadan karşıdan karşıya geçmek için atılır, trafik polisi uyarır:

- Hooop bacı nereye?..

- Sana ne kaynanam gile...

- Yayalara kırmızı ışık yanıyor ama...

- Bana ne...

Bayramdan hemen önce Renault’un bugüne kadar 20 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı, Total’in proje ortaklığıyla yürüttü ilköğretim 2’nci sınıflara yönelik "Trafikte İlk Adımlar" programının 21’inci durağı için Malatya’daydık.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Total Türkiye Genel Müdürü Muammer Ekim ve Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü dinlerken, kırmızı ışıkta durmayan, trafik polisine "sana ne" diyen kadınla ilgili yazılanları düşündüm.

Renault’un 2000’de birkaç Avrupa ülkesinde başlattığı "Trafikte İlk Adımlar" projesi 2002’de Türkiye’ye de taşınmış. İbrahim Aybar önderliğinde bir ekip yolara düşmüş.

Tamer Altunay’ın danışmanlığını yürüttüğü projeye Total Türkiye’nin yanı sıra Doğan Egmond da destek vermiş. Derken, 20 ilde 200 bine yakın ilköğretim 2’nci sınıf öğrencisine ulaşılmış.

İbrahim Aybar, trafik kurallarına uymanın önemini ilköğretimin ilk yıllarında beyinlere kazımayı amaçlayan projeyi Malatya’daki öğrencilere anlatırken yine tatsız rakamlar verdi:

Trafik kazalarının yüzde 95’inde insan hatasının büyük rolü var.

2007’nin ilk 9 ayında trafik kazalarında 2 bin 635 kişiyi kaybetmişiz. 111 bin kişi yaralanmış.

Yitirdiğimiz canların yanında sözü bile edilemez belki ama trafik kazalarıyla oluşan ekonomik kayıp yine ilk 9 ayda 1 milyar dolara yaklaşmış.

Malatya, Türkiye trafik kazası liginde 30’uncu sırada.

Vali Halil İbrahim Daşöz de, her şeyin temelini "sevgi"nin oluşturduğuna dikkat çekti: "İnsan önce kendini, sonra çevresindekileri sevecek. Bu sevgi beraberinde saygıyı da getirir. Trafik dahil, her türlü kurala uymak da sağduyu gerektirir."

Daşöz
, Renault Mais’in Malatya bayisi de olan Ilsan Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ilıcak’ın yemeğine giderken, kulağıma eğildi: "Biliyor musun, hemşehrilerin kırmızı ışığı hiç takmıyor."

Daşöz, kentte sürücü-yaya, herkesin kırmızı ışıkta durma alışkanlığı edinmesini sağlamak için bir formül bulmuş: "Trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda çekimler yaptırıyorum. Yerel televizyon kanallarında bunların yayınlanmasını isteyeceğim."

Maliye Bakanlığı, borcunu ödemeyen "vergi yüzsüzleri"ni açıklıyor...

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), her yıl "prim yüzsüzleri"ni yayınlıyor...

Buna şimdi de "kırmızı ışık yüzsüzleri"ni eklemek, "Kırmızı ışık yüzsüzlüğü yaptın, hayatını tehlikeye attın" demek fena fikir değil...

İyi bayramlar, kazasız günler...

’91 Bin Dev Öğrenci’, 7 milyon YTL’lik 5 okul yaptırdı

MALATYA Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü çok heyecanlandıran, dilinden düşmeyen projenin adı, "91 Bin Dev Öğrenci"...

Malatya’daki 91 bin ilköğretim ve lise öğrencisini kucaklayan, daha doğrusu onların omuzlarında yükselen proje, çok ciddi noktaya ulaşmış. Öğrencilerin "91 Bin Dev Öğrenci Kültür Yayınları" başta olmak üzere, sahneye koydukları oyunlar, düzenledikleri kermesler, derken ortaya 5 okul çıkmış.

Okullardan üçü eğitime başlamış durumda. İkisinde de eğitimin başlamasına kısa süre kalmış. Proje kapsamında ortaya çıkarılan 4 kitaptan 300 bin YTL’lik gelir elde edilmiş. 5 okulun değeri 7 milyon YTL düzeyindeymiş.

Vali Daşöz’ün Malatyalılar’a bir çağrısı var: "2006’da 53 milyon YTL’lik sigara içtiniz. Günde 2’şer sigara az için. Tüketilen sigara yüzde 10 azalsın. Yılda 5.3 milyon YTL tasarruf edin, bunu da okul yapımına yönlendirin."

"91 Bin Dev Öğrenci"nin gücü, büyüklerini sigara konusunda ikna etmeye de yeter...

Vali önderlik ediyor Elazığ iyi okuyor

50 milyon dolarlık yatırım hedefiyle yola çıkan Misland’ın açılışı öncesinde geçen haziran ayı sonlarına doğru yolum düştüğünde, "Elazığ okuyor" kampanyasını kentin Valisi Muammer Muşmal’dan dinlemiştim...

Kampanya 120 bin öğrenci-120 bin kitapla başlamış, hastaneden kışlaya, cezaevinden kahvehaneye kadar her noktaya yayılmıştı.

Bayramdan önce Elazığ Valisi Muammer Muşmal’dan bir dergi ve bir de bülten aldım. Bültenin adı, "Elazığ Okuyor"...

Bültene göz attım, "Elazığ okuyor" kampanyasının kente ne kadar yayıldığı, Türkiye’nin başka kentlerine de örnek olmaya başladığı dikkatimi çekti.

Muşmal, bültenin hemen her köşesinde sıkça vurgulamış: "Elazığ okuyor kampanyası, ülkemizin geleceğini kucaklayacak, çocuklarımızı ve gençlerimizi daha güzel yarınlara taşıyacak."

Bültende bir de hesap numarası var: Elazığ Valiliği Elazığ okuyor projesi banka hesap numarası: T.C. Ziraat Bankası 47655300-5001.

Katkıda bulunalım, Elazığ okusun, Türkiye kazansın...
Yazarın Tüm Yazıları