Kırkındaki yetmişliler

Damağımda hala yankılanan bir yetmişliler tadımını kadehimde bir yetmişli daha olmadan yazamazdım. Fırında nar gibi kızarmış, çıtır, gergin derili ördek, yanında günah çıkarma salatası, içinde bol taze rezene ve frenk soğanı...

Önce aramızdan çoktan ayrılmış bir 1970 Bordeaux’ya şans tanıdık. Zavallının bitkinliği düşük omuzlu dolumundan, mantarının paramparça çıkmasından belli. Hemen lavaboya, sırada yine fazla beklentimiz olmayan bir başka 1970. Mütevazi kavımda en çok bu rekolteden var çünkü doğum yılım. Yaşıtım şaraplar benden daha yaşlı çıktıklarında gizliden gizliye avunmuyor değilim.
Sebastiani bizim Sonoma bölgesinde adını günümüze taşıyan en eski şaraphane. Bu Barbera da tamamen hoş bir sürpriz. Mükemmel saklanmış bir şişenin, doğal asiditesi yüksek bir üzümün dayanma mucizesini bu geceye saklamış. Tanenden eser yok, dokusu ipeksi, capcanlı. Besili ördekle pek bir ahenk içinde. Soya sosu ve av etleri hakim burunda. Sebastiani Ailesi 104 yıllık şaraphanelerini iki sene önce sattılar. İtalyan asıllı ailenin Barbera’yı bu denli dengeli ve kalıcı işlemesine şaşırmamak lazım. Piemonte’de hep başrolü oynayan Nebbiolo’nun yanında Barbera’ya bazen üvey kardeşmiş gibi haksızlık ediliyor.

KALİFORNİYA BORDEAU’YA HEP BİR GÖMLEK ÜSTÜN

Gelelim yetmişliler tadımına. Yetmişli yaşlarında olmasına rağmen saçını atkuyruğu toplayan, damağı ve hafızası şaşırtıcı zindelikte bir arkadaşımın evinde toplandık. Dörder Bordeaux ve Kaliforniya, sekiz şarap kadehlere servis edilmişti bile. Sıralarını değil ama şarapların ne olduklarını hepimiz biliyorduk. Sessizce yarım saat kadar bir süre koklandı, tadıldı, notlar alındı, bireysel beğeni sıraları belirlendi. Bir yarım saat daha sırayla izlenimlerimiz, tahminlerimizi ve sıralamamızı paylaştık. Birliktelik az, kutuplaşmalar boldu. Bu denli yaşlı şaraplar hakkında 12 kişinin hemfikir olmasını beklemek zaten doğru olmaz. Yine de grup sıralaması hesaplandı ve önemli an çıkageldi: Şişelerin sıralamaya göre bir bir deşifre edilmesi.
Gecenin favori şarabı sahibi dışında herkesi oldukça şaşırttı. Rekoltenin sağ yakada özellikle Pomerol’de çok iyi geçtiği bilinse de Feytit Clinet gibi adı sanı pek duyulmayan bir şatodan böyle bir nefaseti açıkçası kimse beklemiyordu. Sahibi ise bu şaraptan bolca aldığını ve yıllardır hep aynı performası devam ettirdiği için kendini ona hemen ele verdiğini aktardı. Sıradaki üçlünün hep Kaliforniya çıkması beklenen sonuçtu. Tarihi 1976 Paris Yargısı benzeri bu tadımların bugüne kadar tüm rövanşlarında Kaliforniya şarapları hep Bordeaux’dan bir gömlek üstün çıkıyor. Özellikle Napa Vadisi’nde 1970 harikulade bir rekolte.

1970 MONTE BELLO’YA KIYIP DA AÇABİLİRSEM

Coppola’nın 1975 yılında satın aldığı, günümüzde adı Rubicon olan şaraphane ve bağlardan bir Inglenook Cask muhteşemdi. Grup bunun ardından Mondavi ve Beaulieu’nun rezerv Cabernetlerini sıralarken benim favori şarabım Mayacamas oldu. Napa’yı Sonoma’dan ayıran sıradağlarla aynı adı paylaşan bu şaraphane 1889 yılından beri gençken anlaşılması imkansız kudrette dağ şarapları yapıyor. Rengi, kokusu ve tadıyla değil kırk, adeta dört yaşındaymış gibi dimdik ayakta duran bu şarap ürkütücü dirilikteydi. Zamanla dalga geçen bu kırmızıyı hayretler içerisinde favorim ilan ederken olsa olsa Latour’dur diye düşündüm.
Halbuki yanılmışım... Latour perişan bir halde sonunculuğu Lafite ile paylaşmaz mı! Gelgelelim benim en düşük sıraya koyduğum şarap onca şişeden sonra bile hiçbir zaman ısınamadığım Mouton çıktı. Aziz kör tadımlar tam bir er meydanı işte. Yüce isimler maskeler ardında cüce olabiliyor. Yetmişli Bordeauxlardan bugüne kadar en büyük favorim Ducru Beaucaillou olmuştur. Birer Cheval Blanc ve Lafleur Pomerol ise elimin bir türlü varamadığı ama çok da merak ettiğim yetmişlilerim. Kıyıp da açabilirsem bakalım bugüne değin tattığım en ihtişamlı 1970 olan Ridge Monte Bello ile boy ölçüşebilecekler mi?

1970 Bordeaux 1970 Kaliforniya’ya Karşı

1. Mayacamas Vineyards
2. Inglenook Limited Cask G-8
3. Château Feytit-Clinet Pomerol
4. Château Lafite Rothschild Pauillac
5. Robert Mondavi Unfiltered Reserve
6. BV Georges de Latour Private Reserve
7. Château Latour Pauillac
8. Château Mouton Rothschild Pauillac
Yazarın Tüm Yazıları