KDP'nin açıklaması

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Şemdin Sakık'ın enselenmesi, o bölgedeki Kürt hareketinin niteliği açısından ilginç ipuçları taşıyor.

Operasyonun kendisinde herhangi bir sürpriz yan yok.

Son derece iyi eğitilmiş Türk subaylarına bu tür operasyonların artık rutin olduğunu zannediyorum.

Olay sadece burada noktalansa oradaki Kürt hareketinin lider kadrosu hakkında fazla yorum da yapmayacaktım.

Ancak onlar bu operasyon hakkında bir yazılı açıklama yaptılar ve ben bunu okuyunca gördüm ki bölgede Kürtler'in rasyonel bir siyasi örgütlenme içine girebilmeleri katiyen mümkün değil.

***

Bakın ne diyor KDP yönetimi yazılı açıklamasında:

‘‘KDP gizli servisi, Türk gizli servisinin Sakık'ın nerede olduğu konusundaki ilgisini gözlemlemiş, Sakık'ın yerini daha güvenli bir bölgeye değiştirmeye ve Erbil'e götürmeye karar vermişti. Sakık, kardeşi ve korumaları ile seyahat ederken konvoy yolda Türk özel kuvvetleri tarafından durdurulmuş ve Sakık helikopter ile Türkiye'ye kaçırılmıştır. KDP bu olayı şiddetle kınıyor. Aralarında bizim de adamlarımızın bulunduğu bu kişilerin güvenliğinden Türk yetkililerini sorumlu tutuyoruz. KDP bu trajik olayı takip etmek için bir araştırma komisyonu kurmuştur.’’

Evet açıklama bu kadar.

Şimdi gelelim yazı metninin yapısalcı e Neo-Altuhusserian çözümlenmesine:

***

Bu yazılı açıklamada bizim açımızdan en önemli nokta, KDP'nin bu olayı takip etmek için bir ARAŞTIRMA KOMİSYONU kurmasıdır.

Başka hiçbir göstergeye gerek duymadan sadece bu gelişmeye bakarak bile bölgede Kürt politik hareketinin tamamen yok olmak üzere olduğunu söyleyebiliriz.

Hayatta olabilecek her türlü olaydan sonra başka yapacak hiçbir şey aklına gelmediği için komisyon kurmak, sadece sosyal demokratların karakteristik özelliğidir.

Sosyal demokratlar o kadar çok komisyon kurdular ki ben eminim bir de ‘neden bu kadar çok komisyon kurmak gerektiğini’ araştırmak için de ayrı bir komisyonları vardır.

Anladığım kadarıyla KDP de sosyal demokrat sendromuna yakalanmış durumdadır.

Oysa onların yaşadığı bölgede olmayacak tek şey sosyal demokrasidir.

Çünkü:

1- Sosyal demokrasi şehirlerde bile anlamsızken -ki bu yaklaşık 200 yıldır filan böyledir- etrafın dağ, taş olduğu yerde sosyal demnokrat olmaya çalışmak inanılmayacak derecede abuk bir şeydir.

2- Sosyal demokrat siyasetçiler genelde sinir bozucu karakterlerdir ve o yöre halkının sinirleri zaten gerginken onları bir de böyle tiplere muhatap etmek yazıktır ve günahtır.

3- O bölgenin koşulları her konuda hızlı karar verilmesini gerektirir. Oysa sosyal demokratların bir diğer özellikleri de karar vermede olağanüstü yavaş olmalarıdır. Her konuda komisyon kurmalarının tek nedeni de budur.

***

Aslında ben Kuzey Irak'taki Kürtler'in rasyonel bir siyasi örgütlenmeye gidemeyeceklerine, onlar daha sosyal demokrat olmadan çok önce karar vermiştim.

Trafik kazasında kaybettiğimiz sevgili Aziz Utkan göstermişti bu gerçeği bana.

Yıllar önceydi. Talabani Ankara'ya gelmişti.

O zamanlar Talabani'nin yıldızı nedense iyice yükseliyordu.

Bizim Aziz insanlarla oynama uzmanıydı. Kafa bulacağı bir adamı göze kestirdi miydi, onun elinden adamı kurtarmak çok zordu.

Talabani Ankara'ya geldi. Bütün gazeteciler ne yapacak diye adamı yakalamaya çalışıyordu.

Bu arada Talabani de kayboldu ortadan.

Onu izlemeye almış olan Aziz'den de bir haber yoktu.

Hürriyet Ankara bürosunda herkes merak içindeydi.

Aziz'i gazeteci olmadan önce tanıdığımdan bir tek benim içim rahattı.

Haklı olduğum da ortaya çıktı.

Bir süre sonra gazetenin kapısında bir araba durdu.

Aziz ve Talabani kol kola indiler arabadan.

Çok eğleniyorlardı. Hafif kafayı da çekmiş gibilerdi.

Anlayacağınız, hayatının belki de en önemli görüşmelerini yapacağı iddiasıyla Ankara'ya gelen Talabani, Aziz'in kucağına düşmüş ve orada ne için bulunduğunu tamamen unutarak eğlenmeye başlamıştı.

O gün, o saat karar verdim ki Kuzey Irak'taki Kürtler'in işi çok zor.

Şimdi de Barzani, bizim operasyondan sonra basın bürosu kanalıyla açıklama yaparak olay hakkında araştırma komisyonu kurdurduğunu bildirdi ve zaten zor olan işin tamamen imkânsız hale geldiğini kanıtladı.













Yazarın Tüm Yazıları