Kasırgadan kaçan da, içine girmeye para ödeyen de var

Perdeleri açarken anide bir ışık tufanı içinde kaldım.

Haberin Devamı

Şaşkınlıktan ‘’Ne oluyoruz?’’ dışında ağzımdan başka söz çıkmadı. Güneş inse odama ancak bu kadar parlak olur. Ardından bomba infilakını andıran gürültüyle oda duvarları sarsıldı. Bunca yaşımda gök gürültüsünün böylesine güçlüsü, yıldırımın bu denli parlağıyla hiç karşılaşmamıştım.
Televizyon kanalları ‘’Bugün fırtına mevsiminin ilk günü. Hazırmısınız?’’diye anons yapıyor.  1 Haziran-30 Kasım’a süren fırtına mevsimi diğerlerinden farklı. Andrew ve Katrina kasırgalarında gördüğüm prefabrik evler üstünden tank geçmişçesine ezilmişti. New Orleans’da seller altında kalmış evlerin çatılarına işlenen ‘X’ harfi içindekilerin öldüğünü bildiriyordu.

Şiddetli fırtına, beton direklerini kalın gövdeli ağaçları kökünden sökerak komşu evlerin  odalarına taşımıştı. Dev nakliye kamyonlarını yutan kasırgalar içi dolu araçları trafiğin ters istikametinde karayoluna bırakmıştı.

Amerika bu mevsimde ortalama 1200 kasırga üretiyor. ‘Tropikal’ diye adlandırılan fırtına, siklon, tayfun, okyanuslar ve güney Asya’da oluşurken dünya ile aynı istikamette dönüyorlar. Rotasındaki bölgelerde yoğun sel baskınları yaşanıyor. Siklonların çapı 100-4000 km. arasında değişiyor.

 Fırtına mevsiminde Ulusal Okyanus ve Atmosferik Dairesi (NOAA) lokal ofisleriyle sürekli iletişim sürdürüp, radyo, TV kanalıyla fırtına, bora, tayfun, hurikan, tornado gibi çeşitli isimlerle tanınan doğa afetlerinin iskan merkezlerine yaklaşımları hakkında uyarıcı bilgi veriyor. New Orleans’ı vuran Katrina, New York’luları şehirden geçici göçe zorlayan Wendy gibi süper fırtınalarda başta CNN, ulusal kanallar gün ve gece boyunca ‘’New sYork’u terkedin’’içerikli uyarı yayınları yaptılar. Bir kısım New York’lular evlerini terkedip güvenli iskan binalarında geçici ikamete yerleştiler.

Amerikalılar maceraya düşkün, heyecan içinde yaşamaya meraklı bir ırk. TV’lerdeki görüntülerden etkilenerek fırtınadan kaçmak yerine içinden geçmeyi denemek istiyor. Oklahoma ve Texas kesiminde gözü kara bazı girişimciler fırtına turizmi yapıyorlar. Üç yıl önce Tempest Tours adlı bir şirket kuran Martin Lisius ‘’Yılda 8-9 tur düzenliyoruz. Her tur 4 ile 10 gün arasında sürüyor. Oklahoma, Texas, Colorado’da şubelerimiz var. Turlara 6-20 müşterimiz katılıyor. Kasırga turuna katılanlar kişi başına 1200 dolar ödüyorlar. Kasırga göreceklerini garanti etmiyoruz ama güçlü fırtınayla karşılaşacaklarını söylüyoruz. Balığın, avcılığın mevsimleri var. Kasırga görmenin en iyi zamanı ilkbahar. Amacımız atmosfer hakkında eğitim vermek, heyecan peşinde değiliz. Pentagon’a bilgi veriyoruz. İkazlarımızla 100 kişinin hayatını kurtarsak hedefimize ulaşmış addedeceğiz. ‘’diyor.

Fırtına avcıları mevsimi üzücü bir haberle açtı. Mühendis eÄŸitimli, meteorolijist fırtına avcısı Tim Samaras, oÄŸlu Paul ve ortağı Carl Young Oklahoma sayfiyesi El Reno’da fırtına kovalarken can verdiler. Fırtına arazi araçlarına köy yolunda 800 metre takla attırdı. NOAA yetkilileri bir fırtına avcısının ilk kez görev başında hayatını kaybettiÄŸini açıkladı.Â

Yazarın Tüm Yazıları