Karın ağrısında ağrı kesici apandisiti kamufle edebilir

Çocukluğumda denizcilerin apandislerinin alındığını duymuştum. Haftalar süren seyahatlerinde patlar, ölüme yol açabilir diye.

Seyahate çıkarken benim de aklıma ilk gelen sorunlardan biri apandisit. Şüpheli durumda aklınızdan çıkarmamanız gereken kurallar var. İlki ağrı kesici içmeyin, içirmeyin. Ağrı kesiciler önemli belirtileri gizleyebilir.

Apandis, kör bağırsağın, ince bir parmak gibi olan son bölümü. Bu bölümün iltihaplanmasıyla apandisit sorunu çıkıyor ortaya. Dr. Stuart Fischer yazdığı İlkyardım Kılavuzu’nda çocuklardaki karın ağrısının mutlaka dikkate alınması gerektiğini yazıyor. "Bir çocukta karın ağrısı ne zaman olursa olsun, ne kadar hafif ve karnın hangi bölgesinde olursa olsun apandisitten şüphelenilmeli. Altı yaşın altındaki çocuklarda yırtılma ve karın zarı iltihabı sık görülüyor" diyor. Koşan, oynayan ve sorun çıkarmadan, düzenli yemek yiyen çocukta apandisit olma ihtimali çok düşük. Öksürürken ağrı duyan çocukta apandisitten şüphelenin. Çocuklar dışında bir diğer riskli grup da yaşlılar ve hamileler.

AĞRI GÖBEK ETRAFINDA BAŞLAR, SAĞA KAYAR

Aşağıdaki belirtiler apandisiti düşündürür:

Karnın ortasında, göbek etrafında başlayan 4-48 saat sonra sağ alt batına doğru kayan hafif rahatsızlık hissi,

Karın bölgesinin herhangi bir yerinde ve hatta sırtın alt bölgesinde ağrı,

Akut apantisit belirtileri başka sorunlarla karışabilir. Örneğin ağrı ve huzursuzluk hafif olabilir. Mide yanmasına benzeyebilir. Yetişkin hastalarda ya da kortekosteroid -kortizonlu ilaç- alanlarda daha hafif bir tablo ortaya çıkabilir. Hatta hiç belirti vermeyebilir.

Bulantı, kusma ve iştahsızlık,

Hafif ateşlenme (özellikle küçük çocuklarda),

Rahatsızlık ve hareketsizlik.

HAREKET ETMEK TEHLİKELİ

Hastanın durumu harekete uygun değilse, derhal 112’yi arayın. Bu süre içinde hastayı kıpırdatmayın. Gereksiz hareket apandisin patlamasına ve batına bakteri göndermesine neden olabilir. Sorun çok kısa zamanda ciddileşebilir. Çoğu doktorun muayenehanesinde bu acil duruma tanı koyacak ekipman bulunmaz. Hastaneye başvurmak daha doğrudur.

Tedavi ameliyatla yapılıyor

Akut apandisitin tanısı, hastanın ağrısının artarak ilerlemesine ve yer değiştirmesine bağlı. Apandis girişini tıkayan dışkı, yerinden oynayıp bağırsağa geçtiğinde belirtiler kaybolabilir.

Ciddi komplikasyon olasılığına karşı açık ameliyat en iyi tedavi. Ayrıca standart testler yanıltıcı olabilir. Nitekim karın zarı iltihabından şüphe edildiğinde, hasta test sonuçları beklenmeden ameliyata alınır.
Yazarın Tüm Yazıları