Karbeyaz

Her yer bembeyaz oldu.

Dışarıda hava öyle soğuk ki, insan burnunu camdan uzatmaya cesaret edemiyor. Kız kardeşim geldi dışarıdan ve ona sarılmak bile benim soğuktan ürpermeme yetti. Zaten yorucu olan hayat şartlarını biraz daha güçleştirmesine rağmen; yoğun iş temposundan evine, kendine veya ailesine vakit ayıramayanlarımız için bu kar yağışının bulunmaz bir fırsat yarattığını düşünüyorum. Kar sadece üstüne yağdıklarını değil, sanki yaşamı da kısmen donduruyor ipek örtüsüyle. Böyle fırsat kaçırılmaz. Evden çıkamamış çalışan anne ve babalar için, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirebilecekleri bundan daha uygun bir ortam olamaz. Birlikte karda oyunlar oynayın, daha sonra evde de onlarla ortak çalışmalar gerçekleştirmek için fikirler geliştirin. Bence mutfak bu tür bir ortak çalışma için harika bir oyun alanı. Hamuru birlikte yoğurup şekil vererek pişirdikten sonra, hep birlikte oturup yaptığınız kurabiyeleri tadabilirsiniz. Böylece hem çocuklarınızın hayatında unutulmaz anılar yaratmış, hem de onları mutfağı sadece annenin oyun alanı olarak görmekten kurtarmış olursunuz.

Börülceli Sardunya Adası tavuğu

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet tavuk göğüs eti

á 1 su bardağı süt

á Yarım tatlı kaşığı tuz

á 2 demet ıspanak (120-150 gr)

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 1 su bardağı haşlanmış börülce

á Yarım su bardağı haşlanmış mısır (konserve mısır da kullanabilirsiniz)

á Yarım tatlı kaşığı tuz, karabiber

á Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber

á 2 adet kırmızı dolmalık biber

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

n Tavuk etlerini kuşbaşı et formunda doğrayıp çukur bir kaba aktarın. Üzerine soğuk süt ve tuzu ilave ederek karıştırdıktan sonra, buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Diğer taraftan ıspanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra, süzerek ince ince doğrayın. Margarini orta boy bir tencerede eritip, üzerine küp şeklinde doğradığınız soğanı aktararak sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış börülce, mısır, tuz ve karabiberi de ilave edip 2-3 sefer karıştırdıktan sonra, 2 su bardağı sıcak su aktararak 20 dakika kadar pişirin. Son olarak ıspanak ve kırmızı biberi katıp, 10 dakika daha pişirin. Dinlendirdiğiniz tavuk etlerini sütün içinden çıkarın. Aralarına büyük büyük doğradığınız kırmızı biberleri de koyarak tüm malzemeyi çöp şişlere dizin. 2 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp tavukları bu yağda önlü arkalı kızartın. Börülceyi bir tabağa aktarıp üzerine kızarttığınız tavuk etlerini yerleştirdikten sonra servise sunun.

Dilpeynirli milföy tartı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet dondurulmuş hazır milföy hamuru (10x10 santimlik kareler halinde)

á 200 gr dilpeyniri

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 paket hazır süt kreması (2x200 ml)

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı çörekotu

n Milföy hamurlarını yumuşaması için buzluktan çıkarıp, oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Yumuşayan hamurların üç tanesini birleştirip yoğurun ve merdane yardımıyla 25-28 santim çapında açın. Yaklaşık 22-25 santim çapındaki bir tart kalıbını yumuşak margarinle yağlayıp, açtığınız milföy hamurunu içine kenarlarını yükselterek yayın. Diğer taraftan un ve hazır süt kremasını derin bir kaba aktarıp, çatalla iyice çırpın. Tuz ve karabiberi de serpip tekrar karıştırın. Hazırladığınız karışımı milföy tartının içine aktarın. Dilpeynirini küp küp doğrayarak kremanın üzerine serpiştirin. Kalan milföy hamurlarını da birleştirip yoğurun. Merdane yardımıyla tart kalıbı büyüklüğünde açın ve bu hamurla peynirli sosun üzerini kapattıktan sonra kenarlarından hafifçe bastırın. Üzerine fırçayla yumurta sarısını sürüp çörekotunu serpiştirin. Tartı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar 40 dakika pişirip çıkarın ve ılık hale gelmesini bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları