Karayolları'na iki soru

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Zamdan kim hoşlanır? (Kendi maaşımıza yapılmadığı müddetçe tabii! Çalışanların maaşına yapılan zam da, Türkiye'de yapılan en düşük zam...)

Karayolları Genel Müdürü, köprü ve otoyol ücretlerine 16 aydır ilk kez zam yapıldığını söyledi. Karayolları'nın çok hoşlandığı karşılaştırmayı da bir kere daha yaptı: Bizim köprü fiyatları dolar bazında Batı ülkelerinden daha ucuz...

Ancak bence Karayolları'nın cevaplaması gereken başka sorular var.

1. OGS FİYASKOSU NE OLACAK?

İki yıl önce, Karayolları doğru bir karar vermiş, köprüleri ve şehrin periferisinde yer alan paralı yolları her gün kullanmak zorunda olan sürücülere bir alternatif sunmuştu. Otomobillere taktırılan etiketler sayesinde otomatik olarak banka hesaplarından yapılacak ödemeyle Otomatik Geçiş Sistemi'ne tabi olacak sürücüler, hem gişelerde durmadan yola devam edecek, hem de daha az ücret ödeyeceklerdi.

Ama Karayolları bu sistemi başaramadı. Sistem için en önemli teşvik olan OGS fiyat indirimini yüzde 10'da tutarak cimrilik yaptı. Sisteme geçiş için yapılması gereken işlemleri karmaşık hale getirerek insanları caydırdı.

Şimdi OGS şeritleri diğer otomobillerin işgalinde ve üstelik, OGS cihazı olmayan otomobiller buradan vızır vızır para ödemeden geçiyor!

Bu başarısızlığın faturasının birisine çıkması gerekmiyor mu?

2. BU PARA NEREYE GİDİYOR?

Köprü ve otoyollar için verdiğimiz para bir ücret değil, bir vergidir aslında. Bir yol vergisi! Çünkü, ücret olsaydı, toplanan o paraları, o yolların ve o köprülerin bakımına harcamaları gerekirdi. Oysa bildiğim kadarıyla bu paranın sadece yüzde 30'u bakım ve onarıma gidiyor. Geri kalanı devletin o dipsiz kasasında kayboluyor.

Bunun hesabını vermeleri gerekmiyor mu?

Su zammı

Faturalardan anlaşıldığı kadarıyla İSKİ geçen yıl 1 Ocak'ta başlayacağını açıkladığı bir zammı, iki ay önce 1 Kasım'dan itibaren uygulamaya başlamış...

Hiçbirimizin haberi yok. Böylece zam periyodu ocak-aralık yerine kasım-ekim olmuş oluyor!

Enflasyonlu bir ülkede herşey olur.

Yazarın Tüm Yazıları