Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Kar yağsa da küresel ısınma sürüyor

Bu dünyada herkesin aynı fikirde olduğu herhangi bir konu yok herhalde. Bir konuda taraf olursanız her zaman sizinle aynı fikirde olmayanlarla karşılaşırsınız.

Öne sürdüğünüz gerçeklere farklı bakanlar onları aksi yönlerde yorumlar. Yağışlı bir yıl geçirmiş ve birkaç gün de kar altında kalıp üşümüş olmamıza rağmen küresel iklim değişikliğinin, ısınmanın inkar edilemez bir gerçek olduğunu gösteren bir dünya kanıt var.
İşte size dünya basınında karşılaştığım bazı küresel ısınma ve küresel iklim değişimi gerçekleri:

Maldiv Adaları’ndaki havaalanı her gün birkaç saat kapatılıyor. Niçin? Çünkü med-cezir dalgaları artık havaalanının pistlerini su altında bırakıyor. Bilimsel çalışmalara göre önümüzdeki yüzyılda Maldiv Adaları’nda deniz su seviyesinin 1 metrenin üzerine çıkması bekleniyor. (Türkiye’de deniz kıyısında veya denize çok yakın olan İstanbul Atatürk Havalimanı ve Trabzon Havalimanı’nda aynı şeyin olduğunu bir düşünün!)

Henry Hudson’un Güney Amerika’dan dolanmak yerine Hindistan’dan Amerika’ya ulaşabilmek için yıllar önce Kuzey Amerika’da bir geçit aradığını hatırlayan var mı? 2007 yazından tarihte ilk kez buzulların erimesiyle Kuzeybatı Geçişi kendiliğinden açıldı. (Kuzeybatı Geçişi açılırken Karadeniz Otoyolu yakın bir zamanda denizin yükselmesi nedeniyle inşallah kapanmaz!)

SANKİ BİZİM DENİZLERİN YÜKSEKLİĞİ DEĞİŞMEZ

En son buzul çağının görüldüğü 18 bin yıldan bu yana deniz suyu seviyesi 130 metre yükseldi ve şu anda her 100 yılda 20 santimlik (yılda 1 santimetre) bir hızla yükselmeye devam ediyor. (Türkiye’de deniz kıyısına her türlü tesis, yol, yaparken deniz suyu seviyesinin yükselmesi diye birşey tanımıyoruz. Yani yatırımcılarımıza, yetkili ve etkililerimize göre etrafımızdaki denizlerin su seviyesi sabit ve öyle de kalacak!)

Atmosferdeki karbondioksit miktarı 1880’lerde 278 ppm iken 2005’de 380 ppm’e ulaştı. Fosil yakıtlarının kullanılması bu şekilde kârlı olmaya devam ederse bu yüzyılın sonunda 750 ppm’ı geçebilecek. Bu durumda da küresel iklim değişiminin çok tehlikeli sonuçlarıyla karşı karşıya kalabiliriz. (Biz Konya’da şekerpancarı ekimini teşvik vermeye devam edelim! Ne iklim değişimi ne de obruklar bizi yıldırır!)

Hawaii’de de artık fırtınalı günlerde kabaran deniz, dalgalarla şehir merkezine köpek balığı yavrularını dolduruyor. Uydu verileriyle yapılan analizlere göre, deniz suyu seviyesinin yükselmesinin hızı 20. yüzyıla göre iki kat fazla.

Avustralya’nın kuzey doğusundaki Marshall Adaları’nda antik ağaçlar ve kıyıdaki evler deniz tarafından silip süpürüldü. En eski mezarlıklar bile okyanusa düştü. Artık Kiribati ve Maldaviler’de eğer med-cezirle birlikte büyük bir fırtına aynı anda oluşursa yüzlerce adalardaki 60 bin kişinin tahliye edilmesi bile mümkün değil.

Tuvalu Başbakanı Saufatu Sopo’aga ülkesinin küresel iklim değişimince tehdit edildiğini her ortamda söylüyor. Ona göre “Bütün deliller ülkesinin kötü bir şekilde etkileneceğini gösterirken başka bir şey söylemek mümkün değil. Deniz seviyesinin yükselmesi hakkında daha fazla bilimsel çalışmaya da ihtiyaç yok; zaten yükseldi! Olağan dışı dalgalar Tuvalu’da artık olağan sayılıyor.” Tuvalu’da da tuzlu deniz suyu yüzyıllar boyu ekip biçilen tarlaları kaplayarak ot yetişmez hale getirdi.
Anlayana sivrisinek saz; anlamayana davul zurna az, demiş atalarımız. Cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur, diğer bir atasözümüz. Ama maalesef küresel iklim değişimi yoktur diyen prof. unvanlılar da var. Onlar için de Abdurrahim Karakoç - Cahil (Alim Derler) şiirinde şunu söylüyor: “Alim derler bakarsın sözü kelamı cahil / Yazar derler yazar da özü kalemli cahil/ Diplomayla unvanla kazanmış cehaleti” diyor. Daha fazla söze lüzum yok...
Yazarın Tüm Yazıları