Kalp büyümesi hangi köpeklerin problemi

Kalp dilatasyonu (kalp büyümesi), kalp kasının inceldiği ve zayıfladığı bir hastalık.

Kalbin çeperinin genişlemesi ile karakterize olan hastalık sonucunda, kalp normalden büyük bir hal alır. Bu büyüme ve kalp kaslarındaki incelme ile zayıflama sonucunda vücuda yeterince kan pompalanamaz ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. En çok doberman, boxer, cocker spaniel ve diğer büyük ırk köpeklerde görülür.
Birçok köpekte rahatsızlığın neden kaynaklandığını tespit etmek oldukça zor. En bilinen sebepler, kalp kasını etkileyen enfeksiyonlar, kalbi etkileyen bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı besin yetersizlikleri. Kalbin enerji metabolizması için gerekli olan L-Karnitin’in beslenme ile yeterli düzeyde alınamaması, yine bazı köpek ırklarında taurin gibi bazı amino asitlerin yetersiz alınması ile de kalp dilatasyonu arasında bağlantı olduğu düşünülmekte.
Belirtileri, kalp kasındaki harabiyetin şiddetine ve kalp yetmezliğinin düzeyine göre değişiklik gösterir. İşin başındaki bir köpek hiçbir belirti göstermeyebilir. Hastalık ilerledikçe halsizlik, çabuk yorulma, depresyon, öksürme, solunum güçlükleri, karın bölgesinde büyüme, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Veteriner hekiminizin yapacağı fiziksel muayene sırasında ise kalp ritimlerindeki anormallikler, kalp atımlarının zayıflaması ve akciğer seslerinde anormallikler dikkati çekecektir. Bunun yanı sıra kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak diğer organlarda harabiyet ve bozukluklara bağlı belirtiler de şekillenebilir.
Teşhis, sizin verdiğiniz bilgiler, fiziksel muayene ve kalbin incelenmesi sonucunda veteriner hekiminiz tarafından kolaylıkla konabilir. Elektrokardiografi ile kalbin analizi, röntgen ile göğüs kafesi ve karın bölgesinin görüntülenmesi ve ekokardiografi (kalp ultrasonu) yöntemleri de bu konuda teşhise yardımcı olacak faktörler. Ek olarak yapılacak kan ve idrar analizleri ile de kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak vücutta meydana gelen değişiklikler anlaşılabilir.
Tedavi, kalpteki harabiyete ve etkilenen diğer organ sistemlerine göre değişiklikler gösterir. Oksijen tedavisi, serum uygulamaları, solunumu ve kalbin çalışmasını destekleyen ve düzenleyen ilaçlar, veteriner hekiminizin önerilerine göre uygulanacak tedavi seçeneklerinden bazıları. Uygulanacak tedaviler, belirtileri hafifletse de kalp kasında meydana gelen harabiyetler genellikle kalıcıdır ve kalp büyümesi çoğu kez gitgide artan bir hastalık tablosu ortaya çıkarır. Veteriner hekiminiz tarafından düzenli yapılacak kontroller hayati önem taşır.
Yazarın Tüm Yazıları