Kaloriferi kapatınca ev daha mı iyi ısınır

SİBİRYA soğuklarının Türkiye’yi vurduğu şu günlerde, bu soruyu çocuğa sorsanız, güler geçer. Büyük birine sorsanız "Dalga mı geçiyorsun" diyebilir.

Gerçi bu tür bir soru sorulmuyor ama ekonomi ve maliye ile ilgili bazı bakanlar, son günlerde benzeri bir açıklama yapıyorlar. O da şu;

"Yatırım indirimini kaldıracağız, ülkemizdeki yatırımlar daha çok artacak" diyorlar.

İşte burada, yazımızın başlığından esinlenerek, yatırımcılara bir soru soralım;

"Yatırımlara sağlanan yatırım indirimi teşviki kaldırılırsa, daha çok mu yatırım yaparsınız?" Evet, kaloriferler kapatılınca ev daha iyi mi ısınır? gibi bir soru bu!..

YATIRIM İNDİRİMİ NEYDİ?/images/100/0x0/55eb19e6f018fbb8f8ab1d9c

Konunun yabancısı olan okurlarımız için kısaca açıklayalım.

- Yatırım indirimi, 1963 yılından bu yana, yatırım yapanlara uygulanan vergisel bir teşvik.

- Yatırım harcaması yapanlar, genellikle yüzde 100 yatırım indiriminden yararlanıyorlar ancak stopaj ödüyorlardı. 24 Nisan 2003 Tarih ve 4842 sayılı yasa ile yatırım indirimi yüzde 40’a indirildi. Stopaj da kaldırıldı.

- Örneğin 2005 yılında, 50 milyon YTL’lik (50 trilyon TL’lik) yatırım yapan bir şirket, bunun yüzde 40’ı kadar yani 20 milyon YTL kazanana kadar 5-6 yıl hatta 8-10 yıl hiç vergi ödemiyordu. Olayın yatırımcı açısından avantajı buydu.

- Şimdi ise aynı 20 milyon YTL’lik kazanç için yüzde 20’ye indirilecek olan kurumlar vergisi oranına göre, 4 milyon YTL vergi ödenecek. Soruyoruz; hangisi avantajlı?

- Yatırımcılar; "biz sıfır vergi yerine, 4 milyon YTL vergi ödemeyi tercih ederiz" demeyeceklerine göre, tablo çok net. Yatırım indiriminin kaldırılması, yatırımcının aleyhine.

Yatırım indiriminin kaldırılması, yalnızca büyük yatırımları değil KOBİ’lerin yapacağı yatırımları da olumsuz yönde etkileyecek. Bazı yatırımlar, yurtdışına kayabilecek...

HYUNDAI ÇEKTİ GİTTİ

Çekti mi gitti yoksa çekemedik de mi gitti? Artık orasına siz karar verin.

Biz "yatırımcılar daha fazla gelecek"
diye yatırım indirimini kaldırıp bazı teşvikleri de görmezden gelirken, Çek Cumhuriyeti, 1.2 milyar Euro’luk yatırımla kurulacak ve yan sanayide çalışanlarla birlikte 20 bin kişiye iş sağlayacak Hyundai’yi, elimizden kaptı. Daha doğrusu ayağımıza gelen kısmeti, değerlendiremedik.

Kibar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar’ın, Hyundai yetkilisi Dongu Jin Kim’i, Türkiye’de yatırım yapmaya ikna için çırpınması ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un desteği yeterli olmadı. Devlet Bakanı Babacan ve Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye’de var olan teşviklerin dışında kimseye ayrıcalık tanınmayacağını, üstelik yatırım indirimini de kaldıracaklarını açıklayınca, adamlar kendilerine kucak açan Çek Cumhuriyeti’ni tercih ettiler.

Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’nin tabloda gösterilen, yatırımcıya tanıdığı avantajlara bakın, nedenini anlarsınız.

Bu gidişle, Türkiye’ye diğer yatırımcılar da gelmeyecekler. Yazık olacak bu ülkeye...
Yazarın Tüm Yazıları