Kafes kuşlarında yaşlılık

Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi kafes kuşlarında da yaşlılıkla birlikte bir çok değişiklik meydana gelir.

En çok dikkati çeken şey, daha az hareket etmesi ve fiziksel aktivitelerinin yavaşlaması. Bunun en önemli sebebi, kuşun enerji seviyesinin düşmesi. Bazen yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan eklem rahatsızlıkları da ağrıya sebep olarak yaşlı kuşların hareketlerini azaltabilmekte.

Yaşlılıkla birlikte kafes kuşlarının genel olarak mizaçlarının daha sakinleştiği gözlenir. Ancak bazıları gençken oldukları kadar hırçın ve atılgan olmayı sürdürebilir. Çevrelerindeki değişikliklere karşı duyarlılıkları ve hassasiyetleri artış gösterebilir. Özellikle yem değişikliği, yeni kafes aksesuvarları ve kafese konulan yeni oyuncaklar, onları genç dönemlerine göre daha fazla huzursuz edip olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle özellikle bu tarz değişikliklerin kademe kademe yapılması çok önemlidir. Kuşun çok rahatsız olduğunu fark ederseniz, değişiklikten tamamen vazgeçin.

Yaşlanınca kuşların yeni insanlara karşı toleransı da azalır. Aile bireyleri ve daha önce tanıdıkları insanlar dışında yeni insanlar tanıma konusunda daha isteksiz ve hassas hareket edebilirler. Bu nedenle yeni insanlar ile tanıştırırken kuşunuzun bu hassas durumunu hatırda tutmalı ve strese girmesini engellemelisiniz.

Yaşlılık hastalıkları arasında en önemlisi, eklem hastalıkları. Özellikle ağrı ile seyreden durumlarda kuşun yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkileyebilmekte.

Yaşlılık ve obezite ile birlikte şeker hastalıkları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Gözün lens tabakasında bulanıklık oluşması ve bu bulanıklığın artarak kuşun görme kapasitesini azaltması da sık karşılaşılan ileri yaş problemlerinden biri. Böbrek hastalıkları, yumurtlama problemleri, bağışıklık sisteminin daha zayıf olması ve hastalıklara karşı direncin azalması da önemli sağlık değişiklikleri.

Yaşlı kafes kuşlarında tümörlerin görülme oranı da artış gösterebilmekte. Özellikle lipoma ve fibromalar yaşlılık dönemi içinde en çok karşılaşılan tümör tipleri. Kalp hastalıkları ile ilgili sağlık sorunları da artış göstermekte.

DÖRT MİLYON DOLARLIK HAYVAN HASTANESİ

Hayvan dostu oyuncu Sevinç Gürşen, Kadıköy’de, haftanın yedi günü, 24 saat hizmet veren Avrupa Hayvan Hastanesi’ni açtı. Kendi gibi hayvansever arkadaşı Hande Tuvay’la dört milyon dolarlık yatırımla, yedi katlı, bin 400 metrekarelik hayvan

hastanesini kurdu. Hastanede başhekim uzman veteriner doktor Çağla Parkan Yaramış ile sekiz veteriner hekim, laborant, üç veteriner teknisyeni ve hastabakıcılar minik dostlara hizmet vermek için çalışıyor. Mesude ERŞAN

İstanbul Devlet Konservatuvarı mezunu, en son TV’deki Gümüş dizisinde başarılı bir iş kadınını canlandıran Sevinç Gürşen’in hayvan tutkusu küçük yaşlarda başladı. Ne kadar yaralı, sakat, hasta, yaşlı hayvan varsa yardım etmeye çalıştı. Kucağında evine taşıdı. Gürşen, "Hayvanları hiç ayırt etmedim. Sahiplenmeye çalıştım. Ne kadar ağlamışlığım vardır onlar için, bir bilseniz" diyor. İşte bu hayvan sevgisiyle, oyunculukla birlikte farklı bir işle meşgul olma isteği bir araya gelince Yenisahra’daki Avrupa Hayvan Hastanesi doğdu.

Altı ay önce kızı Elif’i dünyaya getiren hemen ardından da hastaneyi açan Gürşen, "Bütün ekibimiz hayvanları seviyor. İşini aşkla yapıyor. Şefkat gösteriyor. Hayvan dostlarımız için gerekli olduğuna inandığımız her türlü tıbbi aleti aldık, altyapıyı hazırladık" diyor.

KÖPEĞE BİTKİ MUAMELESİ YAPMAYIN

İlköğretim okullarında oyunculuk dersleri de veren Gürşen, hastanenin konferans salonunda sosyal sorumluluk projeleri yürütmek istiyor. Bu projelerle hedefi, hasta sahiplerini bilinçlendirmek. En çok da doğru sanılan yanlışları düzeltmek.

"Hayvanlarla ilgili o kadar çok yanlış yapılıyor ki... Hastanenin açılışına davet ettiğim, hepinizin iyi tanığı bir kişi bana, köpeğim çok büyüdü onu vermek ve yerine yavru köpek almak istiyorum, dedi... İnanılmazdı. Bunun üzerine, açılışa gelme, dedim. Bir başka yaygın yanlış, bebek beklenen evde yaşayan hayvanın gönderilmesi. Vereceğimiz seminerlerle hayvanseverleri bilgilendirmek, hayvan beslemenin sorumluluğunu anlatmak istiyoruz." Hastanede veteriner hekimlere yönelik çalışma toplantıları da düzenlenecek.

KEYFİ OPERASYONLARA KAPALI

Hastanede genel muayene, aşılama, laboratuvar, eczane ve görüntüleme ünitesinde petlere yönelik tüm tanı yöntemleri uygulanacak. Ancak hayvan sahiplerinden gelen, köpeğin havlamaması için ses tellerinin ameliyat edilmesi, tırnakların sökülmesi gibi istekler yerine getirilmeyecek. Bir de keyfi ötenazi reddediliyor.

Hastanede, sterilizasyon ünitesi, operasyona hazırlık odası, operasyon salonları ve operasyon sonrası yoğun bakım odalarını içeren cerrahi bölüm bulunuyor. Burada yumuşak ve sert doku ameliyatları yapılıyor. Radyolojik incelemeler için dijital görüntüleme sistemleri kullanılıyor. Laboratuvarında kan ve idrar tahlillerinin tümü yapılabiliyor.

GEZİCİ KLİNİK, EVDE BAKIM HİZMETİ

Hastanenin beş kuvözü, 10 yoğun bakım yatağı var.

Teknolojik altyapısı ve ameliyathaneleri sadece kendi kadrosundakilere değil, isteyen diğer veterinerlere de açık. İşlemler, Türk Veterinerler Birliği’nin asgari fiyat tarifesi üzerinden faturalandırılıyor.

Gezici klinik ve ambulans hizmeti bulunuyor. Gezici klinikle hayvanlar evde bakım yapılabiliyor. Gezici klinikte hayvanların her türlü filmi çekilebiliyor, aşısı yapılıyor, tahlil için kan alınabiliyor.

Hastanede ayrıca köpek kuaförü ve pansiyon bulunuyor.

Hastanenin altında Türkiye’nin en büyük pet marketlerinden biri açıldı. PETLAND, 3 bin metrekarelik alan üzerinde 6 bin 500 çeşit pet malzemesi satıyor.

Pako pano

Eşimle yurtdışına taşınıp, iş nedeniyle sık seyahat edeceğimiz için maalesef 6 senedir hayat arkadaşım olan Zilli’mden ayrılmak zorundayım. Ona benim kadar iyi bakacağına inandığım birine emanet etmek istiyorum. Uysal bir kedidir, lastik tokayla oynamaya bayılır, mısır ve kestane sever. İyi bir dosttur. Ona bakabileceğine inananlardan mesaj bekliyorum. İstanbul- Şebnem Bilgin. Tel: 532 424 72 92. schebo22@gmail.com

Bakamadağı için sahibi tarafından sokağa atılan, golden retriever kırması, 7 aylık, eğitimli erkek köpek Kivi’ye yuva arıyoruz. Tel: 535 338 11 31

İkisinin de yaşadıkları ormanda ayakları parçalanmış. Hayatlarını üç bacakla geçirmek durumundalar. Kısırlaştırılmış dişiler Fındık’la Fıstık’a yuva arıyoruz. Tel: 535 338 11 31

İzmirli 3 aylık 15 yavruya yuva arıyoruz. Şimdilik bir bahçede yaşıyorlar. Işıl Karagül, isilkaragul@gmail.com

7 bebek ve anneleri 20 Haziran’dan sonra barınağa gidecekler. İçlerinden birini kurtarmak istemez misiniz? Filiz Hanım tel: 535 287 38 37
Yazarın Tüm Yazıları