Kadınlarımızın serüveni Brüksel’de

Brüksel

KADINLARIMIZIN
çağlar boyunca toplumsal, bireysel tarihini anlatan ‘Analar, Tanrıçalar ve Hanım Sultanlar’ sergisi dün akşam resmi bir törenle Belçika’daki Palais de Buzar binasında açıldı.

Ancak sergi; ziyaretçilerin ilgisine 6 Kasım’dan itibaren sunulacak.

İyi bir seçim, düzenlemeye hazırlanan sergideki objelerin toplamı 348. 324’ü Türkiye’deki koleksiyonculardan, 24 tanesi de Avrupa’nın çeşitli koleksiyoncularından sağlandı.

Türkiye’den gelen eserlerin çoğunluğu; başta Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi olmak üzere 37 müze ve 8 özel koleksiyondan alındı.

Bunların haricinde; Resim Heykel Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Sabancı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi’nden de bazı eserler bu sergide yer alıyor.

Ziyaretçi, sergiyi gezerken her dönemi simgeleyen renklerin farkına varacaktır.

İlk Çağlar bölümü, toprak rengi (terracota), dönemin ana malzemesine uygun bir renk. Yunan-Roma’nın rengi Akdeniz mavisi. Yer yer laciverde kaçan bir mavi. Bizans bölümünde ise erguvan renginde Evdokya’nın elbisesinin, yani kraliyetin rengi. Osmanlı bölümüne girdiğinizde sizi koyu yeşil karşılıyor.

Kadın kavramı ekseninde, Türkiye’nin çeşitli dönemlerdeki tarihi; sanat tarihi, arkeoloji tarihi ve resim tarihi veriliyor bu sergide.

Sergiyi açılışından önce sabahleyin gezdim, serginin üç önemli adı eşliğinde.

Nazan Ölçer, Filiz Çağman, Metin Deniz.

BU SERGİ FİKRİ

NEREDEN DOĞDU?

Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde, Türk ve Belçikalı yetkililer, bir sergi düşünürlerken, ne sergisi olsun sorusunun yanıtı arandı. Palais de Buzar yetkilileri, Nazan Ölçer ile Filiz Çağman’la görüştüler.

Daha önce 1992’de açılan Anadolu’da Çağlar Boyu Kadın sergisi anımsandı; ama bu sergi geliştirildi, farklı eserler katıldı, satın alının objeler eklendi. Büyük ölçüde eski sergiden yararlanıldı.

Böylece de başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla bu serginin gerçekleştirilmesine başlandı. Serginin de Nazan Ölçer ile Filiz Çağman tarafından hazırlanmasına karar verildi.

Lojistik destek de İKSV’den (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) alındı.

Bir serginin ardındaki emeklerin ne kadar önemli olduğunu sergiyi gezerken daha iyi fark ediyorsunuz.

Eğer bu adları anmazsam, Nazan Ölçer’in, Filiz Çağman’ın, Metin Deniz’in çok kızacağını bilirim.

Zeynep Kızıltan, Rahmi Asal, Şehrazat Karagöz, Muhibbe Darga, İnci Delemen, Nevra Necipoğlu, Ebru Parman, Tülay Artan, Selmin Kangal.

Medici
sergisini gezen Belçikalılar, Metin Deniz’in sergiyi düzenlemesini istemişler, böylece o da devreye girmiş.

Metin Deniz ekibini unutamayız; Nihal Kuldaş, Yelda Ulusoy.

Restorasyon ekibi, bu eserleri sergilenebilir hale getirdiler. Ahmet Demirtaş, Ömer Kaymaz.

* * *

BU sergi için Dışişleri Bakanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür etmeliyiz.

Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı’nın bu serginin gerçekleşmesi konusundaki yardımları da yazılmaya değer.
Yazarın Tüm Yazıları