Kadınlar şehirlerden ne bekliyor

Haberin Devamı

Sizce kadınlar şehirlerden ne bekler? Kedi Kültür Sanat Merkezi’nde Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi ve İZİKAD işbirliği ile düzenlenen “Şehirlerin Yeniden Yapılandırılması Sürecinde Kadının Yeri” temalı sempozyumda bu soruya yanıt aradık. Benim de konuşmacı olduğum etkinlikte, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Müdürü Faden Kutsioğlu, Konak Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Mihriban Yanık, IZIKAD Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu, Peyzaj Mimarı Reyhan Özlen ile birlikte şehirlerden kadınların beklentilerini tartıştık. Konusunda uzman olan tüm konuşmacılar değişik açılardan baktılar konuya...

Akıllı telefonlarda tehlike haritası
Farklı konularda konuşma yapmak, farklı konularda araştırmalar yapma ve yeni fikirler oluşturmayı
sağlıyor. Ben de, kadınların şehirlerden beklentileri üzerine çalışınca güvenlik, rahatlık, ulaşım ve estetiğin öne çıktığını gördüm. Dünyada da şehirlerin daha emniyetli hale gelmesi için birçok çalışma yapılıyor. Hatta Microsoft ile çalışma yapan bir çok yerel yönetim, şehirlerindeki tehlikeli bölgeleri ve karanlık sokakları akıllı telefonlarda gösteren haritalar yaptırmış. Birleşmiş Milletler Kadın bölümü de bu çalışmaları destekliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar şehirlerden ne bekliyor

Çirkin şehirler depresyona sokuyor
Mimarlık eleştirmeni Owen Hatherley’in “neden kentsel yenilemeler son 20 sene içerisinde bu kadar fazla çirkin ve sıkıcı binalar yaratıyor?” sorusuna yanıt aradığımda ise kentsel düzenlemelerin kesinlikle görsel kaygı içermek, göze hoş görünmek gibi bir dertleri olmadığı ortaya çıkıyor. Oysa, sıkışık ve çirkin binaların sadece göz zevkimizi değil ruh sağlığımızı da bozduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Uzmanlara göre depresyon vakaları ağırlıklı olarak büyük şehirlerde ortaya çıkıyor. Ünlü İtalyan mimar Giancarlo de Carlo’nun “Mimarlık mimarlara bırakılamayacak kadar mühimdir, her birey kentin oluşumunda önemli rol oynar” demiş.
“İnsanlar kentlerini, kentler de gelecek kuşakları yaratır” sözüne bakarsak, annelik nedeniyle gelecek kuşaklardan birinci derecede sorumlu olduğumuzdan, onları yaratacak kentlerden de birinci derecede sorumlu olmak en doğal hakkımız gibi görünüyor, ne dersiniz?

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA UZMANLARI İZMİR’DE
İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne bayılıyorum. Dünyayı takip ediyorlar, konuların uzmanları nerede olursa olsun İzmir’e getirip öğrencilerinin ufuklarını açıyorlar. Sadece öğrencilerinin değil benim gibi dışarıdan katılanların da...
Bu kez, İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü ‘Toplumsal Hareketler, Medya ve Siyaset’ başlıklı iki günlük uluslararası bir konferans düzenledi. Konferansın iki önemli konuşmacısı Prof. John Downing ile Marko Kühne... Dün başlayan konferans bugün de önemli konuşmacılarla devam edecek. Yok, oraya kadar gidemem derseniz, video.ieu.edu.tr adresinden canlı olarak da izleyebilirsiniz.

Kadınlar şehirlerden ne bekliyor

KOSGEB DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYOR
KOSGEB, iş kurmak isteyenlere destek olmaya devam ediyor. Bornova Belediyesi ile birlikte düzenlenecek Girişimcilik Destek Programı’nın tanıtım toplantısı bugün saat 14.00’de Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yapılacak. İyi bir iş fikrim var ama desteğim yok diyorsanız KOSGEB’in programına hemen başvurun.

Haberin Devamı

TOPLUM LİDERLERİ GELİYOR
9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Kültürpark Rotary Kulübü işbirliği ile düzenlenen Toplum Liderleri Geliyor semineri yarın başlıyor. Buca Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda saat 15.30’da başlayacak sempozyumun açılış konuşmasını ünlü Psikolog Gülgün Sharafat yapacak ve geleceğin öğretmenlerine ‘Etkili Liderlik’ konusunda yol gösterecek.

ŞAPKALI KADINLAR BULUŞTU
Kadınlar günü nedeniyle birçok aktivite yapıldı. Bunlardan ilginç bir tanesi, Karşıyaka’da düzenlenen ve Cumhuriyet Kadınları’na ithaf edilen ‘Şapkalı Buluşma’ydı. Nilay Babaoğlu’nun organizasyonuyla düzenlenen ve kadınların birbirinden ilginç şapkalarla katıldığı etkinlikte, Karşıyaka esnafı, İnciraltı Anaokulu ve KSK kulübünde 96-97li yaş grubunda basketbol oynayan çocukların velilerinin de desteğiyle, toplanan yardımlar ile 2 çocuğun ihtiyaçları karşılanacak. Yaratıcı bir etkinlik her zaman ilgi görüyor...

Haberin Devamı

Kadınlar şehirlerden ne bekliyor


 

Yazarın Tüm Yazıları