Kadının adı ancak demokraside var

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türk ekonomisinde on binlerce işsize mal olan küresel kriz Güneydoğu Asya'da sosyal dokuyu kemiren kanser gibi ilerliyor.

Anadolu Ajansı'nın Bangkok mahreçli haberine göre, o ülkelerde işten atılan anneler çocuklarını besleyebilmek için fahişeliğe başladı. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dokuz ayda ikiye katlandı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin ortak çalışmasında, Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler ekonomisinde bir buçuk yıldır derinleşerek süren krizin kurbanları sergilendi:

BM raporuna göre, kriz nedeniyle işten çıkarmalarda (aynı işte erkeklerden daha az para almalarına rağmen) kadınlara öncelik verildi.

Kısılan kamu harcamaları yüzünden özellikle kadınların eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânları daraldı.

Yoksul aileler kızları için okul masraflarını karşılayamaz oldu.

Fahişeliğe itilen 12-15 yaş grubundaki kızlar bulaşıcı cinsel hastalıkların tehdidi altında, hastalansalar tedavi paraları yok.

* * *

Bir zamanlar ‘‘Asya Kaplanları'' diye dünyaya örnek gösterilen bu ülkelerin iç dinamikleri nedense pek tartışılmazdı. Demokrasi yoksulluğu, gelir dağılımı adaletsizliği, kadın-erkek eşitsizliği... Bu pislikler propaganda uzmanları tarafından icat edilen gizem perdesi ile saklanırdı.

Küresel kriz işte bu makyajı akıttı. Boyaların altından bebek yaşta fahişeler, dilenen nineler, ezilmiş anneler çıktı.

* * *

Demokrasi bırakın diğer nimetlerini, önce açıklık rejimidir.

Örneğin Türkiye'yi 1994 yılında Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik krizine sokan da bir kadın politikacıydı. Bizim kriz de sosyal tabloyu etkiledi, Refah'ın seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına yol açtı.

Ama Türkiye bu krizin sosyal sonuçlarını demokrasi sınırlarında kalarak aşmayı becerebildi. Ülkeyi krize sokarken mal varlığını artıran kadın politikacıdan yine demokrasi içinde hesap sorulmaya çalışıldı.

Beş yıl aradan sonra yine ekonomik çark durdu...

Bu kez de annelerimiz, bacılarımız sokağa dökülmediyse beğenmediğiniz sosyal güvenlik sistemi sayesindedir...

Genç kızlarımızı Asya'daki zavallı yaşıtlarının kaderini paylaşmaktan kurtaran, parasız ve sekiz yıllık zorunlu eğitimdir.

Ekonomik koşullar veya sisteme eleştiri kaygısıyla demokrasi düşmanlarına eğilim gösteren genç kızlar, kadınlar Asya örneğini hep akıllarında tutsunlar. Kurtuluş ancak demokraside yatıyor, unutmasınlar. Son pişmanlık fayda etmez.



Yazarın Tüm Yazıları