Jordan'a diyet

Basketbolun bir dönemki efsane ismi böylece Karl Malone ile Jerry West'i yakaladı ve 19 kez All-Star olarak bu dalda rekortmen Kareem Abdul Jabbar'ın ardından ikinci sıraya yükseldi.

NBA, Michael Jordan'a diyet ödüyor. İki hafta sonra 40'ına basacak Jordan'a bu hafta sonu 14. kez All-Star olma şansı verildi. Basketbolun bir dönemki efsane ismi böylece Karl Malone ile Jerry West'i yakaladı ve 19 kez All-Star olarak bu dalda rekortmen Kareem Abdul Jabbar'ın ardından ikinci sıraya yükseldi. Ancak 9 Şubat'ta Atlanta'da oynanacak All-Star maçının Jordan için ayrı bir önemi var. O maçta atacağı 10 sayı onu bir kez daha tarihe geçirecek. Jordan, Abdul Jabbar'ın 251 sayılık rekorunu kırarak, All-Star maçlarında en çok sayı atan basketbolcu olabilecek.

Halk oylaması

Jordan bu yıla kadar hep ilk 5'in içinde doğrudan All-Star'a seçilirdi. Bu kez halk oylamasında farklı oldu. 1.082.909 oyla, halk seçiminde en fazla oyu alan 9. basketbolcu oldu ama bu ona ilk 5'i getirmedi. Doğu Konferansı'nda Orlando'lu Tracy McGrady 1.316.297 oyla en fazla oyu alan guard olurken, onu 1.155.897 oyla Philadelphia'lı Allen Iverson izledi. 29 NBA coachu da ilk beşin belirlenmesinin ardından her iki konferansta yedekleri saptadılar. Jordan, coachlar tarafından Doğu Konferansı takımında yedekler arasına alındı. Jordan'ın bu sezonki sayı ortalaması 18.2. Eski gücü ve havası yok. Washington'un bugün Play-off şansını zorlamasında Jordan'ın payı inkar edilemez. Ancak bunlar sadece Washington ve kadrosu ile sınırlı. Diğer takımlardan ondan çok daha iyi durumda olan guardlar var.

Örneğin, Chicago guardı Jalen Rose. Rose, 23.1 sayı ortalamasına sahip. Ligin en skorer 9. ismi, ama All-Star'lar arasında yok. Detroit'teki Richard Hamilton 20.2 sayı ortalamasıyla oynuyor ve yine ligin en skorerleri arasında 24. sırada. O da yok.

Washington Coachu Doug Collins, ‘Jordan'ın orada olmaya ihtiyacı var. Daha iyileri olabilir. Ama onun NBA için anlamı All-Star olmasını gerektiriyor’ diyor. Yani her ne kadar Jordan daha önce ‘All-Star olmam için bana özel bir statü ve ayrıcalık tanınmasını istemiyorum’ dese de NBA'in bu bir dönemin büyük yıldızına vefa borcu ödeme düşüncesi söz konusu.

NBA'de oyuncular, idareciler ve basketbolcular arasında da Jordan'a karşı bir tepki söz konusu. Ancak bunu kimse doğrudan dile getiremiyor ve ona karşı bir savaş açamıyor. Chicago Genel Menajeri Jerry Krause, Rose All-Star seçilmeyince ‘Merak ediyorum, bu sporcuları seçenler bizim gördüklerimizi göremiyorlar mı?’ diyerek tepkisini biraz da üstü kapalı dile getiriyor.

Starın veda yılı...

Jordan, basketbola veda yılında NBA tarafından bir All-Star şöleni ile uğurlanacak. Hem de 1992 Barcelona Olimpiyatı'ndaki gerçek Dream Team'in All-Star'da boy gösterecek son yıldızı olarak. 1992'nin Dream Team'inden Karl Malone, Scottie Pippen, John Stockton, David Robinson gibi isimler bugün NBA'de olmalarına rağmen bu yıl All-Star'a seçilemediler. Robinson da Jordan gibi bu sezon sonunda basketbola veda etme kararı almasına ve Malone da ligin en büyük 50 ismi arasında yer almasına rağmen.

Houston'ın çaylak Çinli pivotu Yao Ming'in Shaquille O'Neal'ı sollayarak ilk 5'te çıkma hakkını elde ettiği All-Star bu yıl bir rekoru da egale ediyor. Litvanya'lı Zydrunas İlgauskas, Kanada'lı Steve Nash, Alman Dirk Nowitzki, Virgin Adaları'ndan Tim Duncan, Çin'li Ming ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da All-Star da 5 yabancı basketbolcu mücadele edecek.

ÇAYLAK KADRO

Carlos Boozer (Cleveland), Caron Butler (Miami), Gordan Giricek (Memphis), Drew Gooden (Memphis), Nene Hilario (Denver), Amare Stoudemire (Phonix), Dajuan Wagner (Cleveland), Jay Williams (Chicago), Emanuelle Ginobili (San Antonio)

2. Yıl Çaylakları: Gilbert Arenas (Golden State), Tyson Chandler (Chicago), Pau Gasol (Memphis), Richard Jefferson (New Jersey), Andrei Kirilenko (Utah), Troy Murphy (Golden State), Tony Parker (S.Antonio), Jason Richardson (Golden State), Jamaal Tinsley (Indiana)

3 sayı Yarışması'na katılacaklar

Brent Barry (Seattle), Pat Garrity (Orlando), Wesley Person (Memphis), Peja Stojakoviç (Sacramento), Antoine Walker (Boston), David Wesley (New Orleans)

Smaç Yarışması'na katılacaklar

Richard Jefferson (New Jersey), Desmond Mason (Seattle), Jason Richardson (Golden State), Amare Stoudemire (Phoenix)

All-Star Doğu Karması İlk 5

Allen Iverson (Philadelphia), Tracy McGrady (Orlando), Ben Wallace (Detroit), Vince Carter (Toronto), Jermaine O'Neal (Indiana)

Yedekler: Michael Jordan (Washington), Jason Kidd (New Jersey), Paul Pierce (Boston), Antonio Walker (Boston), Brad Miller (Indiana), Zydrunas İlgauskas (Cleveland), Jamal Mashburn (New Orleans)


All-Star Batı Karması İlk 5

Kobe Bryant (LA Lakers), Steve Francis (Houston), Yao Ming (Houston), Tim Duncan (San Antonio), Kevin Garnett (Minnesota)

Yedekler: Shaquille O'Neal (LA Lakers), Stephon Marbury (Phoenix), Shawn Marion (Phoenix), Steve Nash (Dallas), Dirk Nowitzki (Dallas), Gary Payton (Seattle), Chris Webber (Sacramento)
Yazarın Tüm Yazıları