İzmir’in EXPO’da en büyük rakibi İstanbul mu?

Haberin Devamı

BİLDİĞİNİZ gibi, 2015 hezimetinden sonra bu kez daha da güçlenmiş, hırslanmış ve bilenmiş bir şekilde EXPO 2020 adayı İzmir. Daha da önemlisi bu kez tecrübeli! Süreci ve sonuçları daha iyi yürüten, ilk yarıştaki hataları tekrarlamamaya çalışan ve gerçekten çok sıkı çalışan bir ekibi var. Üstelik heyecanlı ve istekliyiz de. Ki, Dubai’nin bile gözünü korkutan bir durum bu. Tecrübemiz, inancımız ve en önemlisi 8500 yıllık medeniyetimiz. EXPO’nun düzenleneceği ülkelerdeki en önemli üç kriterin 3’üne de sahibiz bu kez. Ve yine ilk kez ciddi anlamda bir hükümet desteği de alıyoruz.
Rakiplerimiz güçlü olmasına güçlü. Önce listeye bir bakalım...
İzmir/Türkiye
EXPO 2020 için EXPO 2015’te kullandığımız tema ile yola çıkıyoruz “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık”. Sergi alanının İnciraltı’nda kurulması kararlaştırıldı. Kazanırsak; EXPO için seçilen tarih 31 Ekim-30 Nisan 2020 aralığı.
Ayutthaya/Tayland
Ayutthaya’nın teması “Küreselleşmeyi Yeniden Tanımlamak: Dengeli Yaşam, Sürdülebilir Yaşam” olarak seçildi. Sergi için seçilen tarih 15 Ocak-15 Haziran 2020.
Dubai/Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai’nin EXPO 2020 için seçtiği tema “Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak”. Dubai’nin seçilmesi halinde, EXPO sergi tarihi 4 Ocak-3 Haziran 2020.
Sao Paulo/Brezilya
Güçlü bir aday olarak karşımıza çıkan Sao Paulo, coğrafi açıdan çok büyük artılara sahip. 160 yıllık BIE ve EXPO tarihinde Güney Amerika kıtasının hiç ev sahipliği yapmaması ve güçlü, gelişen ekonomisi Sao Paulo’nun yıldızını parlatıyor. Seçtikleri tema “Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum”. Belirledikleri tarih aralığı ise 15 Mayıs-14 Kasım 2020. Bana göre, Brezilya’nın tek eksisi; tüm dünyadan özellikle Avrupa ülkelerinden ulaşımın uzun saatler alması, bu durumun da lojistiği olumsuz yönde etkilemesi olabilir.
Yekaterinburg/Rusya
Yekaterinburg’un teması “Küresel zihin” olarak seçildi. EXPO için seçilen tarih 1 Mayıs-31 Ekim 2020.

Haberin Devamı

İzmir’in EXPO’da en büyük rakibi İstanbul mu

Haberin Devamı
İstanbul da nereden çıktı?

Hayır İstanbul, EXPO 2020 adayı değil. Ama bizim açımızdan daha kritik bir organizasyonun adayı. 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adayı. Eğer seçilirse, ki tek dileğim bu yönde; tüm dünya geçtiğimiz yaz Londra’yı konuştuğu gibi bu kez İstanbul’u konuşacak. Hem bizim, hem de olimpiyatların tarihinde bir ilke imza atılacak.
Gelelim zurnanın zırt dediği yere...
Sizce hiç 2 dünya çapında organizasyonu, hem de aynı yıl, hem de Türkiye’ye verirler mi?
Her iki organizasyon için de çok büyük bütçeler, altyapı ve yatırım gerekiyor.
İşte, tüm soruların cevabı gelip burada düğümleniyor.
Ancak madalyona bir de tam aksi yönden bakmakta da fayda var.
Diyelim ki, EXPO’da; Dubai’yi, Tayland’ı, Brezilya ve Rusya’yı geride bıraktık.
Diyelim ki; Olimpiyat Oyunları’nda rakipleri Madrid ve Tokyo’yu geçti.
(Bu arada; İstanbul’un 2020 olimpiyatları bütçesi 19.2 milyar dolara çıktı. İstanbul, rakibi Madrid’i 10’a Tokyo’yu ise 4’e katladı. Bu rakam Çin’in Pekin 2008’den sonra olimpiyatlar için ayrılan en büyük kaynak oldu. Türk iş dünyasının devleri aralıksız toplantılar yaparak olimpiyatı İstanbul’a kazandırmaya çalışıyor. Aynı çabayı İzmir’in iş dünyasında da görmek istiyoruz beyler, bayanlar!)
Ve hadi yine diyelim ki, her iki uluslararası organizasyon aynı yıl içinde Türkiye’ye verildi.
O zaman bir mucize olmaz mı? En büyük bayram Türkiye’de yaşanmaz mı?
Altyapı, trafik, konaklama ve yatırım konusunda ise korkulacak bir şey yok.
Türk usulü gözlerimizi kapamak ve şunu düşünmek yeterli:
“Amaaan dert ettiğin şeye bak, daha 7 sene var, hallederiiiiz.”
Hayal kurmak bir yana...
EXPO ve Olimpiyat Oyunları.
Türkiye’de. Aynı yılda.
Olamaz mı, olabilir!
İmza: Depresif Polyanna.

Haberin Devamı

İzmir’in EXPO’da en büyük rakibi İstanbul mu


 

Yazarın Tüm Yazıları