İtfaiyenin yeni ilkesi: Küçük güzeldir

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi, önemli bir karar almış: İstanbul'un çeşitli semtlerinde yaklaşık 100 mini itfaiye merkezi açacaklar.

Yani itfaiye de yerelleşiyor. Hantal, devasa binasından çıkıp şehre yayılıyor.

Yangınla mücadelede zaman en önemli faktör. İnsan ne kadar erken müdahale edebilirse ateşle savaşı o kadar kolay ve hasarsız kazanıyor. Geç kaldığı zaman da basit bir kıvılcım, kontrol altına alınması neredeyse imkansızlaşan bir felakete dönüşebiliyor.

Trafiğin son derece sıkışık, yolların neredeyse daima tıkalı, dar sokakların otomobillerle kuşatılmış olduğu İstanbul'da, zamanla yarışan itfaiyenin belli merkezlerde yığılmak yerine, semtlerde küçük şubeler açması doğru bir karar.

İtfaiyenin bu kararı almasında semt girişimlerinin de rolü oldu. Nitekim ilk mini itfaiye merkezi için Arnavutköy seçilmiş. Arnavutköy Semt Girişimi de mahallede itfaiyenin yerleşebileceği alanı bulmak için resmi görevliler kadar uğraşıyor.

Semtlerinde bir itfaiye şubesi açılmasını talep eden başka mahalle dernekleri de var.

Küçük gruplar halinde ortaya çıktıkları halde, zamanla yaşadıkları mahallenin tüm sorunlarıyla ilgilenmeye başlayan bu girişimler, artık belediye gibi yerel otoriteler tarafından da ciddi birer muhatap olarak kabul ediliyor.

Bu hem şehrin sorunlarına pratik çözümler getiriyor, hem de demokrasi kültürümüzü ve tecrübemizi artırıyor.

Büyük lafların, büyük projelerin, büyük kurumların hantallığından bıktık. Küçük güzeldir. Hem itfaiyede, hem demokraside.

Yazarın Tüm Yazıları