İslami istatistik

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

İnsanın aklına ağa ile kâhya fıkrası gelmiyor değil: Madem sonu böyle olacaktı, ağa ile kahya o at pisliğini neden yediler ki?

Bakanlar Kurulu, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı irtica ile mücadele paketini açtı. Paketin ekonomik önlemleri arasında, bu köşede değişik tarihlerde birkaç kez gündeme getirilen iki madde bulunuyor:

1) Sermaye Piyasası Yasası'nda öngörülen değişiklikle ‘‘İslami’’ etiketin ardına sığınan, ancak aslında bankerlik/tefecilik yapan kuruluşlara çekidüzen verilecek.

Borç senedi karşılığı ortaklık tarihe karışacak. Kayıtlara ‘‘çok ortaklı’’ diye geçen, ancak ortak sayısı bile belli olmayan şirket ve holdingler halka, Borsa'ya açılmaya zorlanacak.

2) Bankalar Yasası değişikliği ile faizsiz finans kurumlarına Turgut Özal'ın tanıdığı ayrıcalık kaldırılacak. İslami finans kurumları da Türkiye'deki bankaların uyduğu yasalar çerçevesinde faaliyet gösterecek. Bu yöndeki iki kararname Bakanlar Kurulu'nda imzalandı.

Bu önlemlere, Siyasi İslam'a gönül vermiş ancak şirket defterlerini Türk Ticaret Yasası'na göre tutan iş dünyası da sevinmeli. Çünkü sonuçta önlenen haksız rekabettir. Yasalara uyan, vergisini ödeyen her şirketin bildiği gibi paranın ideolojisi yoktur, satın alma gücü vardır.

* * *

Medeni Kanun'daki değişiklikle dini vakıflardaki denetim artacak, bağışlara sınır gelecek. Peki bu kadar korkulan dini vakıfların gücü nedir?

Geçen aralık ayında yine bu köşede çıkan bazı istatistikleri yineleyelim:

Türkiye'de 48 ayrı tarikat ve dini örgüt faaliyet gösteriyor. Bu tarikat ve örgütlerin yurt genelinde 261 şubesi bulunuyor.

Yine 125 dini vakfın 80 ildeki şube sayısı 392. 44 dini amaçlı derneğin aynı illerdeki şube sayısı 170. Amaçları aynı: Siyasi İslam'a uygun kadroları bulup, yetiştirmek.

Bu amaçla sayıları 5 bine ulaşan Kuran kurslarını kullanıyorlar. 2 bin 223 yurt ve pansiyon işletiyorlar.

Amaçlanan yasa değişikliği ile savcı izin verirse bu yurt ve pansiyonlara polis baskını düzenlenecek. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının yetkisi sadece kendi alanları ile sınırlanacak. Vakıfların irticai faaliyetleri konusunda denetim İçişleri Bakanlığı'na bırakılacak.

* * *

Tarikat ve cemaatler sayıları 400'ü bulan şirket ve holdingi kontrol ediyorlar. Örneğin Nakşibendiler'in 56, Milli Görüş'ün 47, Süleymancılar'ın 29, Kadiriler'in 7 şirketi var. Kendilerini tarikat veya cemaat olarak nitelemeyen Fethullah Gülen grubunun şirket sayısı 203.

Siyasi İslam için çalıştıkları iddia edilen bazı derneklerin faaliyet gösterdikleri il sayısı ile bu yazıyı noktalayalım:

Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği: 37 il, Cami Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği: 15 il, Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği: 11 il, İslami Kültür ve Eğitim Derneği: 10 il, Fakir Talebelere Yardım Derneği: 8 il.













Yazarın Tüm Yazıları