İslam ülkeleri Irak'ı ıskaladı

MALEZYA Başbakanı Dr. Mahathir'in, ‘‘Dünya'yı Yahudiler yönetiyor’’ sözleri öyle büyük bir gürültü yarattı ki hem konuşmanın özü hem de Malezya'daki İslam Konferansı Zirvesi'nin sonuçları güme gitti.

Pentagon'da Irak operasyonunun en üst düzeydeki planlayıcılarından Korgeneral William Boykin'in Müslümanları rencide eden açıklamaları Savunma Bakanı Rumsfeld tarafından ‘‘ABD özgür bir ülkedir. Bu generalin kişisel görüşüdür’’ diye nitelenirken, Mahathir'in topa tutulması İslam dünyasındaki her başarısızlığı ve yenilgiyi ‘‘haksızlıklara’’ bağlayan zihniyete koz vermekten başka ne işe yaradı?

Ama günlerdir bu tartışmalar yer aldı her yerde. Oysa çok önemli bir şey gözden kaçtı.

İslam ülkeleri Irak'ı ıskaladı.

* * *

ZİRVE sonucunda, küçük hesaplar yüzünden Irak'ın yeniden yapılandırılması süreciyle ilgili İslam ülkeleri ne bir alternatif üretebildi ne de aktif ortak bir tavır kararı alabildi.

Türkiye ve Pakistan'ın ortak bir İslam barış gücü kurulması için yaptıkları girişimler yanıtsız kaldı.

Türkiye'nin, Irak konusunda ortak bir İslam ülkeleri pozisyonu oluşturmak için ortaya attığı ve sekiz ülke temsilcilerinden oluşacak bir komisyonun kurulmasını öngören önerisi de öyle.

Neden mi?

İranlı tanınmış araştırmacı yazar Amir Tahiri'ye göre şundan:

‘‘İranlılar, Türkiye'nin girişimini sabote etmek için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye'nin İslam Dünyası adına Irak'da öne çıkması onlar için çok fazlaydı. Ayrıca, bazı Arap ülkeleri de Irak'ta Arap olmayan bir ülkeye öncü rol vermeye hazır değillerdi.’’

Tahiri
, New York Post'da yayınlanan makalesinde böyle diyor.

Sonuç olarak zirvede, Müslüman ülkelerin Irak için ne yapabileceği, Amerikan işgalinden kendi kendini yönetme sürecine nasıl katkıda bulunabileceği konuşulacağına, Türkiye'nin önünün kesilmesi konuşulmuş anlaşılan.

* * *

İSLAM Konferansı Örgütü'nün, bu önemli zirveyi Irak konusunda hiçbir somut öneri ortaya atamadan kapatması bir zu*ldür.

Bugünlerde Arap dünyasının aydınlarından oluşan bir grup ile Birleşmiş Milletler'in ortaklaşa hazırladıkları bir çalışma, Arap İnsani Gelişme Raporu açıklanacak. Geçen yılki rapor, Arap dünyasının geri kalmışlığının nedenlerini çok çarpıcı rakamlarla ortaya koyuyordu.

‘‘Zenginliğine paralel bir gelişme düzeyi’’ne ulaşamayanı bu bölgede, araştırma ve geliştirme için harcanan para dünya ortalamasının sadece yedide biri.

Nüfusu dünya nüfusunun yüzde beşini oluşturmasına rağmen, bir yılda basılan kitap sayısı dünya ortalamasının yüzde biri.

Ama, basılan din kitapları dünya ortalamasının üç katı.

‘‘Kutsal kılıflar’’ ardında dokunulmazlıklar yaratarak iktidarlarını koruyan İslam ve Arap ülkelerinin liderleri, tarihin en kritik dönemecini dönemediler.

Ve Irak'ı yalnız bıraktılar.
Yazarın Tüm Yazıları