İpek'ten bir ilk

Profesyonel bayan tenisçilerin katıldığı toplam 57 turnuvayı kapsayan ve 2003 dünya sıralamasını belirleyen maraton, Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinde düzenlenen final grubu ile sona erdi.

Bank of America'nın ana sponsorluğunda ve Porsche otomobil şirketinin prezantasyonu ile organize edilen WTA (Dünya Bayanlar Tenisçiler Birliği) şampiyonasında dağıtılan rekor seviyedeki para ödülü 33 milyon dolardı. Parayı, teklerde güncel dünya sıralamasının en iyi 8 tenisçisi, çiftlerde ise en iyi 4 takımı paylaştılar. Williams kardeşler ve yine Amerikalı Lindsay Davenport sakatlıklarından dolayı şampiyonaya iştirak etmediler.

Kim Clijters (Belçika), Justine Henin-Hardanne (Belçika), Jennifer Capriati (USA), Amelie Mauresmo (Fransa), Elena Dementieva (Rusya), Anastasia Myskina (Rusya), Chanda Rubin (USA) ve Ai Sugiama (Japonya), yılın ‘‘Tenis Kraliçesi’’ unvanı için dörder kişilik iki grupta, lig usulü karşılaştılar. Maçlar Los Angeles Lakers basketbol takımına ait spor salonunda oynandı. Spor medyası ve tenis otoriteleri bu şampiyonada alışılmış bir Henin-Clijters, Belçika finalinin beklentisi içerisindeydiler. Ancak Belçika finalini, form durumunun zirvesinde olan ve dünya klasmanında 6. sırada yer alan Fransızların en iyi bayan tenisçisi, 24 yaşındaki Amelie Mauresmo engelledi. Mauresmo, benzer teknikte tek el backhand vuran, dünyanın 2 numarası Henin'i yarı finalde nefes kesen bir mücadele sonucunda 3 sette yendi.

1 milyon 30 dolar

Bu sefer herkes ‘‘Acaba Mauresmo ikinci bir sürpriz yapıp Clijsters'i de yener mi ?’’ sorusunu sordu. Gerçi 20 yaşındaki Belçikalı bu finalden 2 gün önce, aynı grupta yer aldığı Mauresmo'yu zor da olsa 2-1 yenmeyi başarmıştı. Şampiyonluk maçı Mauresmo için aynı zamanda bir rövanş niteliği taşıyordu. Ancak finalde 5.000 seyircinin beklediği ‘‘Bu maçı kim alır?’’ havası esmedi. Clijsters, Mauresmo'ya neredeyse hiç oyun vermeden sezonun kapanış finalini 6/2 ve 6/0'lık setlerle kazandı. Böylece dünya klasmanında 1 numaralı yerini korumuş oldu.

Şampiyonluk maçından sonra kendisine 1 milyon 30 dolarlık çek verildi. 30 doların esprisi ise şu; ‘‘WTA'nın 30'uncu yıldönümü için ayırdığı özel prim’’. Clijsters bu ödül ile yıl içerisinde toplam kazandığı para miktarını 4 milyon dolara çıkararak bayan spor tarihinde bir ilke imza atmış oldu.

Bu arada uluslararası tenis dünyasında Türkiye'nin en başarılı raketi İpek Şenoğlu'nun 2003 sezon sonu dünya sıralaması da Los Angeles'ta açıklandı. Teklerde 311'inci, çiftlerde ise 223'üncü. Böylece İpek de Türk tenis tarihinde bir ilke imza atmış oldu.
Yazarın Tüm Yazıları