Hollywood'da doğdu, ünü hızla yayılıyor

Moda tutkunlarının yakından izlediği "celebrity style", bundan yaklaşık üç yıl önce İzmir’de doğan Taka adlı markaya ilham kaynağı oldu.

Bugün Los Angeles’ta ünlü butiklerde satılan Taka’nın Paris Hilton, Mischa Barton gibi çok ünlü müdavimleri var.

Tania Eskenazi Gürüşcü, bundan 2.5 yıl önce Taka adlı markayı kurduğunda, ürünlerini butiklere verdikten 3.5 ay sonra Paris Hilton, Britney Spears, Lindsay Lohan, Mischa Barton gibi ünlülerin üzerinde görebileceğini belki hayal bile edemiyordu. Bu süre zarfında, yine ABD ve İtalya’nın birçok önemli programında tanıtıldı, reality şovlardaki ünlü dizi yıldızlarının üzerinde kendini gösterdi. Giyim kuşamları stil danışmanları tarafından yönetilen, tercih ettikleri markalarla bol sırlı anlaşmalara imza atan ünlüler nasıl oldu da, önceleri modern Anadolu motifleriyle, oyalarla süslü, tülbent kumaşından üretilen bu plaj kıyafetleriyle buluştu? Bunu cevabını Tania Eskenazi Gürüşcü şöyle açıklıyor: "Tüm dünya ’celebrity sytle’ olarak bilinen Hollywood tarzını takip ediyor. Biz bence doğru ürünlerle, doğru zamanda, doğru noktalarda olduk. Hatta eski ortağım ilk dönemlerde bir ortamda Nicole Richie ile karşılaşmış, Richie tasarımlarımıza bayıldığını daha fazla parça almak istediğini söylemiş. Los Angeles’ta Taka dünyanın en ünlü dizi ve film yıldızlarının da uğradığı stil sahibi butiklerde; Avrupa’da ise daha şık ve lüks, çok katlı mağazalarda, Gucci veya Missoni’ye komşu noktalarda satılıyor."

Hiç denenmemiş bir şey yarattım, dikkat çekti

Tania Eskenazi Gürüşçü, kumaş üretimi konusunda uzman tekstilci bir aileden geliyor. Markayı yaratmadan önce tülbentten ürettiği parçaları Los Angeles’ta yaşayan halasına göderiyor: "Halam sahne sanatları üzerine eğitim aldı ve geniş bir çevresi var. Gönderdiğim ürünleri Hawaii’ye giderken yanında götürmüş, çok ilgi gördüğü için döndüğünde benim orada bu işi yapabilmem için bana çok destek oldu." İlk katıldığı fuarda bol bol sipariş alan Tania Eskenazi Gürüşçü, bu ilgiyi şuna bağlıyor: "Yarattığım ürünler, yani tülbentten yapılmış, oya gibi detaylarla süslü parçalar, dünyada daha önce hiç denenmemişti. Katıldığım ilk fuarda "resort wear" olarak sundum koleksiyonu. Kadınların plajda giyebilecekleri bu seksi ve şık parçaları görünce çok ilgilendiler."

Geleceğin Pucci’si

10 parçalık bir koleksiyonla kendini dünyaya tanıtan Taka’nın 2008 yaz koleksiyonunda bugün 200’ün üzerinde model var. Tülbent çok sınırlayıcı olduğu için artık daha kalın pamuklu kumaşlar ve ipek üzerine çalışıyor ekip. Baskılarda ise Anadolu’daki her şey onların ilham kaynağı olabiliyor. Asıl başarı ise her şeye rağmen tasarımlarda oryantal bir etkinin bulunmaması. Yabancı basında artık daha çok bilinen markanın, Türkiye’yle olan bağı da "Turkish Delight" gibi cümlelerle özetleniyor. Eskenazi:

"İtalya’da ajansım bir gün bana, ’Sen gelecekteki Pucci’sin’ dedi. Bu beni çok mutlu etti" diyor.

Bohem şıklığın markası

"Taka, bohem bir şıklığı özetliyor. Bu yaz Los Angeles’tan gelecek bir fotoğrafçıyla Çeşme Alaçatı’da bir çekim yapacağız. Alaçatı sokaklarında hippi görünümlü kızları bohem kombinasyonlarla görüntüleyeceğiz" diyor. Çeşme’de her yaz ortalama 1000 parça Taka ürünü satılıyor. Eskenazi Gülüşçü: "Özellikle yazın Türkiye’de de gazete ve dergileri açıp da ürünlerimizi görmek çok güzel. Artık ciddi bir Türk müşteri kitlemiz de var diyebilirim. Şimdi sırada Taka Beach var. Bu alt markada bikini ve mayolar, havlular, plaj çantaları, şapkalar, pareo’lar elbiseler de olacak."

Taka giyen ünlüler arasında Nicole Richie, Lindsay Lohan, Paris Hilton, Mischa Barton, Sienna Miller var. Yaz koleksiyonda fiyatlar, 150-350 Dolar arasında değişiyor.

MODA HABER

Çevre dostu

C&A, organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen ve üretim aşamasında sentetik gübre ya da başka herhangi bir kimyasal madde kullanılmayan organik pamuk "Bio Cotton" koleksiyonunu sizlerin beğenisine sunuyor. 25 Mart-9 Nisan tarihleri arasındaki dönemi Bio Cotton haftası olarak kabul eden markada, rengarenk tişörtlerden, iç çamaşırlara kadar birçok ürünü bulmak mümkün.

Attığın adıma dikkat

Doğal ton ve desenlerin hakim olduğu Aldo ayakkabı koleksiyonunda sezonun en moda modellerini bulabilmeniz mümkün. Yaz aylarında ince topuklu stiletto’lara yeniden hayat veren marka, tahta apartman topuklarla moda tutkunlarını da unutmuyor.

60’lı yıllarda romantizm

Beymen Club’ın Andrea Pompilio tarafından hazırlanan ilkbahar-yaz koleksiyonu, ağırlıklı olarak romantik ve vintage görünümlü parçalardan oluşuyor. İlhamını 60’lı yıllardan alan tasarımlarda ana renkler turuncu, sarı, nil yeşili, turkuvaz, lile, gri, kum beji ve safari tonları. Sıra dışı kombinasyonlarla, farklı doku ve renkleri bir araya getiren marka, koton, koton ipek, saten, şifan, vual ve keteni sıkça kullanmış.

El yapımı özel tasarımlar

Alef Mücevher Atölyesi’nin kurucusu, mücevher tasarımcısı Yeşim Yüksek, "500 Wedding Rings" adlı evlilik yüzüklerinin yer aldığı kitaba girmeye hak kazandı. Amerika’nın prestijli yayınevlerinden Lark Books’un bu eseri, tasarım okullarında kaynak olarak kullanılıyor. İki yüzük, "Deco Bride" ve Gothic Bride", 18 ayar altın ve okside gümüşten tamamen elde hazırlanmış.

Yine sıra dışı yine ironik

Miss Sixty Kreatif Direktörü Wichy Hassan, 2008 ilkbahar-yaz koleksiyonunda Andy Warhol’un 1966 yapımı kült sanat evi filmi The Chelsea Girls’den ilham aldı. İlk kez 70’li yılların dışında, bol malzemeli bir döneme, 60’lı yıllara göndermeler yapan marka, geleneklerine sadık kalarak yine seksi ve ironik tasarım anlayışını sürdürüyor. Kuralı yine bozmayarak ne istediğini bilen, moda zevkleri konusunda iddialı kadınlara sesleniyor.

Miss Sixty, sezonda yine zıtlıklardan yaratılan bir şıklıkla karşınıza çıkıyor. Lüks ipekler, şifon parçalar, yeniden yorumlanan giysilerle buluşturuldu. Pop-art geometrik baskılar üzerinde kullanılan heyecan verici renkler arasında limon sarısı, leylak, çikolata kahvesi var. Elbiseler, denimler ve trençkotlar beli ortaya çıkarak şekilde tasarlanmış. Sadece gün içinde değil, geceleri de yüksek bel pantonlonlar, cigar modeller, diz üstü etekler ve kısa ceketlerle kombinleniyor. İtalyan orijinli marka, kısa sürede Hollywood’u da fethetmeyi başardı. Her sezon defileyi izlemeye gelen isimler arasında, Demi Moore, Hilary Swank ve Mischa Barton gibi ünlü yıldızlar var.

Sezon açılışlarla renklendi

Yeni sezona damgasını vuracak açılışlardan birini de hiç şüphesiz Banana Republic yaptı. Birçoklarınızın yakından tanıdığı markanın 15 Mart’ta Kanyon’da açılan ilk mağazası, aynı zamanda Avrupa’nın da ilk butiği olma özelliğini taşıyor. Kendini, lüks, rahat, ulaşılabilir olarak tanımlayan Banana Republic, modern, yenilikçi kadın ve erkekleri hadefliyor ve yarattığı tasarımlar yalın ve giyilebilir olması nedeniyle geniş kitlelere ulaşıyor.

FİBA Holding bünyesinde faaliyet gösterecek Banana Rebublic, birkaç aya kadar mağaza sayısını artıracak.
Yazarın Tüm Yazıları